Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τα top picks των ξένων!

Παρά τη συνεχή διολίσθηση της αγοράς λόγω και της αναξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας, οι διεθνείς οίκοι διατηρούν το αυξημένο ειδικό βάρος στο ΧΑ. Το Euro2day συγκέντρωσε τις θετικές επιλογές 15 διεθνών οίκων.

ΧΑ: Τα top picks των ξένων!
** Οι πίνακες που αφορούν στις τιμές - στόχους για τις επιλογές των ξένων, καθώς και στις ιστορικές αποδόσεις και αποτιμήσεις για τις επιλογές των ξένων δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη: "Συνοδευτικό Υλικό".

Έπειτα από μία χρονιά χαμηλής πτήσης στη Σοφοκλέους συγκριτικά με τις αποδόσεις των ευρωπαϊκών αγορών, το Χρηματιστήριο Αθηνών προσπαθεί να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Το τελευταίο τρίμηνο του 2009 ήταν «κόλαση» για τις μετοχικές αξίες και πλέον το 2010 αποκτά μεγάλη βαρύτητα, αφού το παζλ των αποδόσεων χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα περίπλοκο, καθώς στο επίκεντρο παραμένουν η αδυναμία και η (αν)αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας.

Με την αγορά να κινείται σε χαμηλά επίπεδα και την ψυχολογία να βρίσκεται στο ναδίρ, η επιλογή μετοχών από τους επενδυτές είναι δύσκολη υπόθεση. Το Euro2day παρουσιάζει όλες τις θετικές προτάσεις, που αφορούν σε συστάσεις «buy», «overweight» και «outperform», των κορυφαίων ξένων επενδυτικών οίκων για το 2010, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το δύσκολο τοπίο.

Το Euro2day παρουσιάζει μόνο τις θετικές συστάσεις όπως συλλέγονται από τη βάση δεδομένων της FactSet και αφορούν σε ελληνικούς τίτλους από ξένους επενδυτικούς οίκους, στους οποίους συγκαταλέγονται κορυφαία ονόματα του χώρου: Citigroup Investment Research, C.A. Cheuvreux, Credit Suisse, Deutsche Bank Research, Dresdner Kleinwort, Goldman Sachs, HSBC Securities, Jefferies, JP Morgan, Keefe, Bruyette & Woods, Bank of America - Merrill Lynch, Morgan Stanley, Natixis Securities, Sal. Oppenheim και UBS.

Οι προτάσεις τους παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον όχι μόνο διότι προέρχονται από τα κορυφαία τμήματα ανάλυσης που διαθέτουν αλλά και γιατί έχουν αυξημένο ειδικό βάρος στη μικρή ελληνική αγορά.

Οι επαγγελματίες, λοιπόν, της αγοράς αλλά και οι επενδυτές είναι λογικό να προσανατολίζουν τις σκέψεις τους στις μετοχές εκείνες που αναμένεται να αποτελέσουν αντικείμενο ζήτησης για τους ξένους θεσμικούς επενδυτές. Παράλληλα, η σημασία της πληροφόρησης που εξάγεται από τη συλλογή των θετικών συστάσεων των ξένων επενδυτικών οίκων φαίνεται και από ένα ακόμα στοιχείο: τις μετοχικές αποδόσεις στο ταμπλό. Ο μέσος όρος της απόδοσης των τίτλων που συνοδεύονται από θετικές συστάσεις είθισται να ακολουθεί σε απόδοση τον Γενικό Δείκτη και ενίοτε να τον ξεπερνά.


Λίγοι και... καλοί

Όπως προκύπτει από την ανάλυση, οι συστάσεις «αγοράς» των ξένων επενδυτικών οίκων για το 2010 είναι περίπου ίσες σε αριθμό με τα προηγούμενα έτη και περιορίζονται σε 10+7 τίτλους, ενώ σε κάποιον βαθμό συμπίπτουν, με εξαίρεση ίσως την Τράπεζα Πειραιώς, για την οποία οι γνώμες μάλλον διίστανται. Ταυτόχρονα, και σε αντίθεση με άλλες χρονιές, απουσιάζουν αρκετές παραδοσιακές δυνάμεις.

Από όλες τις αναγνώσεις προκύπτει ότι οι ξένοι οίκοι θα ξεκινήσουν το νέο έτος πολύ επιφυλακτικά και προτείνοντας επιλεκτικές συμμετοχές και stock picking.

Κυρίαρχη θέση κατέχουν οι τίτλοι του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης. «Απόλυτη» επιλογή για το 2010 είναι η Alpha Bank, ενώ πολύ ψηλά κινούνται και οι μετοχές της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Κύπρου και ακολουθούν οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Jumbo, Motor Oil και η έκπληξη ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Σε μια δεύτερη ανάγνωση, δηλαδή με μικρότερο καθαρό αριθμό θετικών προτάσεων, ακολουθούν οι ΟΤΕ, ΔΕΗ, Coca Cola 3E, Folli Follie, J&P Άβαξ, Μετκα, ΟΠΑΠ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Τιτάν και Τράπεζας Πειραιώς.

Για το 2010, την πρώτη θέση μεταξύ όλων των επιλογών καταλαμβάνει ο τίτλος της Alpha Bank με 12 θετικές προτάσεις και καμία αρνητική από ξένα τμήματα ανάλυσης. Η μέση τιμή-στόχος είναι τα 11,75 ευρώ ανά μετοχή, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ξένων αναλυτών τη φετινή χρονιά θα παρουσιάσει μικρή κάμψη στα κέρδη ανά μετοχή, εμφανίζοντας ωστόσο υψηλή μερισματική απόδοση και χαμηλούς πολλαπλασιαστές κερδοφορίας.

Για την Alpha Bank, ο δείκτης τιμής προς κέρδη (P/E) εκτιμάται σε 8,72 φορές για το 2010 και ο δείκτης τιμής προς λογιστική αξία (P/BV) σε 0,76 φορά. Η μέση-τιμή στόχος τοποθετείται πολύ ψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, αφού η τρέχουσα αξία κυμαίνεται κοντά στα 7 ευρώ.

Στη δεύτερη θέση με έντεκα θετικές προτάσεις και καμία αρνητική από τους ξένους επενδυτικούς οίκους βρίσκεται ο τίτλος της Εθνικής Τράπεζας, κορυφαία επιλογή για το 2009. Η τιμή-στόχος τοποθετείται στα 26,07 ευρώ ανά μετοχή με upside potential της τάξεως του 60% και με δείκτες αποτίμησης κάτω από τον μέσο όρος της αγοράς.

Για το 2010, ο πολλαπλασιαστής κερδοφορίας υπολογίζεται σε 7,40 φορές, ενώ οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΤΕ θα καταγράψει θετικό ρυθμό μεγέθυνσης στα κέρδη ανά μετοχή 1,8% και ο δείκτης P/BV βρίσκεται σε σχετικά υψηλά επίπεδα, ανώτερα της μονάδας.

Η επόμενη επιλογή είναι επίσης τραπεζική. Ο τίτλος της Τράπεζας Κύπρου προτείνεται από 9 ξένα τμήματα ανάλυσης. Η μέση τιμή-στόχος τίθεται στα 6,38 ευρώ ανά μετοχή, ενώ το περιθώριο ανόδου κυμαίνεται σε επίπεδα ανώτερα του 35%. Όπως και ο τίτλος της ΕΤΕ, η Κύπρου αποτιμάται με P/E χαμηλότερο των 10 φορών για το 2010, ενώ ο δείκτης P/BV βρίσκεται στα επίπεδα του 1,08. Για το 2010, η τράπεζα εκτιμάται ότι θα επιδείξει μικρή άνοδο στα κέρδη ανά μετοχή της κατά 4,1%.

Ψηλά στις προτιμήσεις των ξένων αναλυτών βρίσκονται και οι τίτλοι της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και της Jumbo. Επτά αναλυτές προτείνουν «αγορά» ή «υπεραπόδοση» για τις παραπάνω μετοχές. Η τιμή-στόχος για την πρώτη έχει διαμορφωθεί στα 8,5 ευρώ και το περιθώριο ανόδου είναι υψηλό, άνω του 70% από τα τρέχοντα επίπεδα στο ταμπλό. Για το 2010,ο δείκτης τιμής προς κέρδη είναι 8,22 φορές και ο δείκτης τιμής προς λογιστική αξία 0,72 φορά.

Η Jumbo αποτελεί παραδοσιακή επιλογή των ξένων οίκων, με τιμή-στόχο στα 10,47 ευρώ ανά μετοχή και EPS growth για το 2010 3,7%.

Στις δύο επόμενες θέσεις της λίστας βρίσκονται δύο τίτλοι με 7 θετικές συστάσεις, οι οποίες ωστόσο συνοδεύονται από μία αρνητική. Τόσο η Motor Oil όσο και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή για το 2010 εκτιμάται ότι θα εμφανίσουν θετικές μεταβολές στα κέρδη ανά μετοχή.

Για την πρώτη ο δείκτης P/E υπολογίζεται σε 8,59 φορές και για τη δεύτερη σε 27,91 φορές. Οι τιμές-στόχοι των δύο τίτλων τοποθετούνται σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά στα οποία είναι διαπραγματεύσιμοι, ενώ μεγάλη διαφορά μεταξύ τους σημειώνεται και στην αποτίμηση σε όρους λογιστικής αξίας, όπου η μεν Motor Oil κινείται στις 2,72 φορές, ενώ η ΤΕPNA Eνεργειακή στη 1,5 φορά.


Οι 10 «αναπληρωματικοί»

Στη δεύτερη λίστα, με λιγότερες από 5 θετικές συνολικά προτάσεις, βρίσκονται 10 τίτλοι:
Για την Τράπεζα Πειραιώς, παρόλο που έξι επενδυτικοί οίκοι διάκεινται θετικά, εντούτοις άλλοι τρεις εμφανίζονται αρνητικοί. Ωστόσο, το τελικό άθροισμα είναι θετικό. Για την Πειραιώς, η οποία το 2010 θα εμφανίσει και αυτή μικρή αύξηση στα EPS, η τιμή-στόχος τίθεται στα 11,07 ευρώ ανά μετοχή, ενώ οι δείκτες αποτίμησής της σε όρους P/E είναι στις 8,77 φορές το 2010 και στις 5,96 φορές το 2011.

Στις επόμενες θέσεις βρίσκονται οι τίτλοι της ΔΕΗ και του ΟΤΕ, με πέντε θετικές επιλογές από ξένους επενδυτικούς οίκους. Για την Επιχείρηση εκτιμούν ότι το 2010 η κερδοφορία θα είναι μειωμένη σε ποσοστό 21,4%, ενώ για τον ΟΤΕ αναμένεται αύξηση 1,3%. Οι τιμές-στόχοι είναι πολύ υψηλότερες από τις τρέχουσες αξίες στο ταμπλό, ενώ ο δείκτης P/E είναι πολύ διαφορετικός για τις δύο εταιρείες, πολύ υψηλότερος για τον Οργανισμό και αρκετά χαμηλότερος από τον μέσο όρο της αγοράς για τη ΔΕΗ, ωστόσο μονοψήφια και τα δύο.

Στις επόμενες θέσεις με 4 προτάσεις είναι οι τίτλοι των Coca Cola 3E, Folli Follie, J&P Άβαξ, Μετκα και ΟΠΑΠ. Κοινό στοιχείο για τις παραπάνω εταιρείες είναι η εκτίμηση για αυξημένη κερδοφορία το 2010 πλην του ΟΠΑΠ, αν και οι δείκτες αποτίμησης σε όρους καθαρών κερδών είναι αρκετά διαφορετικοί. Το upside potential είναι υψηλό για όλες πλην της Coca Cola 3E, ενώ η J&P Άβαξ εμφανίζει τη χαμηλότερη αποτίμηση ως προς την εσωτερική αξία.

Τέλος, με τρεις θετικές προτάσεις εμφανίζονται οι τίτλοι των ΓΕΚΤΕΡΝΑ και Τιτάν, με τιμές-στόχους 8,87 ευρώ και 24,57 ευρώ αντίστοιχα, ενώ τα περιθώρια ανόδου είναι 64% και 20%. Οι προβλέψεις για τη μεταβολή των EPS του 2010 είναι -20% και 26,1% αντίστοιχα.


** Οι πίνακες που αφορούν στις τιμές - στόχους για τις επιλογές των ξένων, καθώς και στις ιστορικές αποδόσεις και αποτιμήσεις για τις επιλογές των ξένων δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη: "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v