Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Τιμή-στόχος τα 23 ευρώ από Marfin Analysis

Την τιμή-στόχο των 23 ευρώ ανά μετοχή και τη σύσταση ”outperform” διατηρεί η Marfin Analysis για τη μετοχή της ΔΕΗ σε συνέχεια των δηλώσεων του υπουργού Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη σχετικά με το ”πάγωμα” των τιμολογίων.

ΔΕΗ: Τιμή-στόχος τα 23 ευρώ από Marfin Analysis
Την τιμή-στόχο των 23 ευρώ ανά μετοχή και τη σύσταση ”outperform” διατηρεί η Marfin Analysis για τη μετοχή της ΔΕΗ σε συνέχεια των δηλώσεων του υπουργού Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη σχετικά με το ”πάγωμα” των τιμολογίων των ΔΕΚΟ.

Ειδικότερα, η χρηματιστηριακή σε σχετικό της report (17/6) αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας, σύμφωνα με τις οποίες ζήτησε από τις διοικήσεις των ΔΕΚΟ, μεταξύ άλλων, τον περιορισμό των αυξήσεων στο ελάχιστο δυνατό, τη συρρίκνωση του δανεισμού, αλλά και τη μείωση των μη λειτουργικών εξόδων.

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ, η Marfin Analysis αναφέρει πως έχει υπολογίσει αύξηση της τάξεως του 2,7% στα τιμολόγια από τον Σεπτέμβριο του 2004, που θα προσθέσει 35 εκατ. ευρώ στα εκτιμώμενα EBITDA του 2004, τα οποία προβλέπει πως θα διαμορφωθούν στα 1,299 δισ. ευρώ.

Η χρηματιστηριακή συμπληρώνει πως σε περίπτωση που δεν αυξηθούν τα τιμολόγια, τότε θα υπάρχει αρνητική επίπτωση 2,7% και 7,9% στα προβλεπόμενα EBITDA και κέρδη ανά μετοχή αντίστοιχα.

Ωστόσο, η Marfin Analysis επισημαίνει πως οι δηλώσεις του κ. Αλογοσκούφη δεν θα έπρεπε να αποτελούν έκπληξη, καθώς συνηθίζεται να απευθύνονται στις δημόσιες εταιρίες κοινής ωφέλειας. Κατά συνέπεια, αναφέρει η Marfin, δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως παράγοντας ανησυχίας για τη ΔΕΗ.

Συμπληρώνει δε πως (όπως επιβεβαίωσε και η ΔΕΗ) η κυβέρνηση θα εξετάσει την κάθε περίπτωση ξεχωριστά όσον αφορά τα τιμολόγια λαμβάνοντας υπόψη αφενός τις τάσεις όσον αφορά τους βασικούς παράγοντες που διαμορφώνουν το κόστος (καύσιμα και μισθολόγια) και αφετέρου τη ”δυναμική” του κάθε κλάδου.

Η ΔΕΗ, λέει η Marfin, σκοπεύει μέσα στις επόμενες εβδομάδες να υποβάλει, τόσο στο υπουργείο Ανάπτυξης όσο και στη ΡΑΕ, αίτηση για αύξηση των τιμολογίων υψηλότερα του πληθωρισμού.

Για να επιτύχει η ΔΕΗ τις διαπραγματεύσεις της όσον αφορά στα τιμολόγια, η χρηματιστηριακή εκτιμά πως θα χρησιμοποιήσει ως επιχείρημα μεταξύ άλλων την απότομη αύξηση στις τιμές του πετρελαίου.

Τέλος, η Marfin Analysis αναφέρει πως η κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει και την ανάγκη που υπάρχει για προσέλκυση νέων επενδυτών στον κλάδο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v