Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Moody΄s: Μακροπρόθεσμα τα προβλήματα της Ελλάδας

Το πρόβλημα της Ελλάδας έχει μάλλον 10ετή και όχι 2ετή ορίζοντα, σύμφωνα με την Moody’s, η οποία θεωρεί πως οι ανησυχίες σχετικά με την βραχυπρόθεσμη ρευστότητα και την  χρεοκοπίας της χώρας είναι άκρως υπερβολικές.

Moody΄s: Μακροπρόθεσμα τα προβλήματα της Ελλάδας
Το πρόβλημα της Ελλάδας έχει μάλλον 10ετή και όχι 2ετή ορίζοντα, σύμφωνα με την Moody’s, η οποία θεωρεί πως οι ανησυχίες σχετικά με την βραχυπρόθεσμη ρευστότητα και την φημολογία περί επικείμενης χρεοκοπίας της χώρας είναι άκρως υπερβολικές.

Μιλώντας σε επενδυτές, μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας σε Α2 από Α1, ο διεθνής οίκος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με μακροπρόθεσμες πιέσεις όσον αφορά την φερεγγυότητά της, για τις οποίες η παρουσία στην ΟΝΕ προσφέρει μικρή μόνο ανακούφιση. Η ανθεκτικότητα της οικονομίας της Ελλάδας και η ένταση των προσπαθειών για περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος, ενδέχεται να αποδειχθούν ανεπαρκή ώστε να αποτρέψουν την περαιτέρω υπερβολική διόγκωση του χρέους.

Αναφερόμενη στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, η Moody’s τόνισε ότι μπορεί η κυβέρνηση να μην αντιμετωπίζει βραχυπρόθεσμα προβλήματα ρευστότητας, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στις συνθήκες αναχρηματοδότησης των τραπεζών, καθώς η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αλλαγές στους κανονισμούς για την ρευστότητα.

Ο διεθνής οίκος εκτιμά πως, αν και το προφίλ χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών θα γίνει πιο «εύθραυστο», θα μπορέσουν να προσαρμοστούν σε αυτή την πρόκληση. Αυτό όμως θα οδηγήσει σε διάβρωση της κερδοφορίας τους, από την άποψη ότι αναμένεται αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ως αποτέλεσμα, η Moody’s προχώρησε σε υποβάθμιση ορισμένων τραπεζών και του outlook του ελληνικού τραπεζικού κλάδου σε «αρνητικό», αν και θεωρεί πως το τραπεζικό σύστημα δεν αποτελεί σοβαρή «απειλή» για τον ισολογισμό του κράτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v