Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Citi: "Τσεκούρι" στις τιμές-στόχους των τραπεζών

Σαφώς χαμηλότερες τιμές-στόχους για τις μετοχές των Εθνικής, Alpha Bank, Eurobank και Τράπεζας Πειραιώς δίνει η Citi σε έκθεσή της στις 11 Δεκεμβρίου. Πώς αποτιμάται στους τίτλους η άνοδος των spreads των ομολόγων.

Citi: Τσεκούρι στις τιμές-στόχους των τραπεζών
Σαφώς χαμηλότερες τιμές-στόχους για τις μετοχές των Εθνικής, Alpha Bank, Eurobank και Τράπεζας Πειραιώς δίνει η Citi σε έκθεσή της στις 11 Δεκεμβρίου.  

Ειδικότερα, κατεβάζει την τιμή-στόχο για την Alpha Bank στα 10 από 14 ευρώ ("buy"), για τη Eurobank στα 9 από 12 ευρώ ("hold"), για την Εθνική Τράπεζα στα 25 από 30 ευρώ ("buy") και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 10 από 13 ευρώ ("hold").  

Παράλληλα, τονίζει ότι και οι κυπριακές τράπεζες έχουν πιεστεί λόγω των οικονομικών προβλημάτων της Ελλάδας. Ωστόσο, διατηρεί σύσταση "buy" και τιμή-στόχο στα 7 ευρώ για την Τράπεζα Κύπρου "καθώς έχει περιορισμένη έκθεση σε ελληνικά ομόλογα και δανεισμό από την ΕΚΤ".

Ο οίκος στηρίζει την υποβάθμιση των τιμών-στόχων για τις ελληνικές τράπεζες κυρίως στην οικονομική αβεβαιότητα της χώρας αλλά και στην άνοδο spreads και αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, που αναμένεται να επηρεάσει τα κέρδη, τους ισολογισμούς και τις αποτιμήσεις των μετοχών των τραπεζών. 

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, η κατάσταση στην Ελλάδα αντιστρέφεται, καθώς από υψηλότερη ανάπτυξη έναντι της ευρωζώνης που εμφάνιζε τα τελευταία χρόνια, αναμένεται να αποτελέσει "ουραγό" τη διετία 2010 - 2011, ενώ περιορισμένη ανάπτυξη εκτιμάται ότι θα εμφανίσουν και οι υπόλοιπες βαλκανικές αγορές.

Οι τράπεζες αναμένεται να εμφανίσουν χαμηλή διψήφια απόδοση ιδίων κεφαλαίων τη διετία 2011 - 2012, αναφέρει η Citi, τονίζοντας ότι η ανάπτυξή τους θα είναι χαμηλότερη σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. 

 
Οι τράπεζες και τα ελληνικά ομόλογα

Τα υψηλά επίπεδα χρέους της Ελλάδας έχουν οδηγήσει σε εκτίναξη των spreads των ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών, σημειώνει η Citi. Αυτό, τονίζει, επηρεάζει τα κέρδη των τραπεζών, λόγω του υψηλότερου κόστους χρηματοδότησης, αλλά και τους ισολογισμούς και τις αποτιμήσεις των μετοχών.

Εάν διατηρηθούν τα υψηλά spreads, σημειώνει, θα επηρεαστεί αρνητικά η market-to-market αξία των ελληνικών ομολόγων που ελέγχουν οι ελληνικές τράπεζες αλλά και το κόστος αναχρηματοδότησης των τραπεζικών ομολόγων. 

Η Εθνική έχει σχεδόν μηδενικό κοινοπρακτικό δανεισμό με ωρίμανση στην περίοδο μεταξύ 2010 και 2014, ενώ οι Alpha Bank και Eurobank έχουν πολύ μεγαλύτερες ανάγκες αναχρηματοδότησης. Η Πειραιώς έχει μικρότερα ποσά, αλλά είναι συγκεντρωμένα στη διετία 2010 - 2011, σημειώνει η Citi. 

Η αναχρηματοδότηση του χρέους θα πραγματοποιηθεί σε υψηλότερο μέσο κόστος από τις εκδόσεις που έλαβαν χώρα πριν από μια διετία, υπογραμμίζει η Citi, προσθέτοντας ότι η επίδραση θα είναι της τάξεως του 2% των καθαρών εσόδων από τόκους 2010 για τις Alpha και Eurobank, της τάξεως του 3% των καθαρών εσόδων από τόκους 2010 για την Τράπεζα Πειραιώς, ενώ για την Εθνική η επίπτωση είναι σχεδόν μηδενική. 

Ως προς το ενδεχόμενο μείωσης της αξίας του χαρτοφυλακίου ελληνικών ομολόγων, η Citi τονίζει ότι η Εθνική είναι περισσότερο εκτεθειμένη σε αυτό το ρίσκο και η Alpha έχει τη μικρότερη έκθεση.

H επίπτωση στο χαρτοφυλάκιο ομολόγων ελληνικού δημοσίου της ΕΤΕ για κάθε αύξηση της απόδοσης του ομολόγου κατά 1 μονάδα βάσης είναι 4,7 εκατ. ευρώ, ενώ η ενδεχόμενη επίπτωση στα ίδια κεφάλαια της τράπεζας, εξαιρουμένου πιθανού hedging, εκτιμάται στα 500 εκατ. ευρώ στο δ' τρίμηνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v