5 εισηγμένες και ένας κλάδος στο ...παρά πέντε

Την ώρα που οι ισχυρές εταιρίες καλούνται να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κρίσης, η κατάσταση γίνεται πολύ πιο δύσκολη για όσες επιχειρήσεις είχαν ήδη προβλήματα. 5 εισηγμένες και ένας κλάδος στο ...παρά πέντε!

5 εισηγμένες και ένας κλάδος στο ...παρά πέντε
Δύσκολοι καιροί για πρίγκιπες οι σημερινοί πόσο μάλλον και για τους υπόλοιπους... Την ώρα που οι μέχρι πρότινος ισχυρές εταιρείες καλούνται να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, η κατάσταση γίνεται πολύ πιο δύσκολη για όσες επιχειρήσεις είχαν ήδη σημαντικά προβλήματα πριν η κρίση αρχίσει να γίνεται ορατή στην πραγματική εγχώρια οικονομία...

Κάτω λοιπόν από αυτές τις συνθήκες, δεν είναι λίγες οι εισηγμένες της Σοφοκλέους που προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα στην τρικυμία, επιστρατεύοντας όλες τις δυνάμεις που τους έχουν απομείνει.

ΕΔΡΑΣΗ - Χ. ΨΑΛΛΙΔΑΣ

Μεγάλα εμπόδια για την εισηγμένη είναι ο πολύ υψηλός τραπεζικός δανεισμός της καθώς και η δυσμενής συγκυρία που επικρατεί στον κατασκευαστικό κλάδο. Η εταιρεία το τελευταίο διάστημα έχει προσθέσει κάποια έργα στο ανεκτέλεστο υπόλοιπό της και βρίσκεται σε αναζήτηση στρατηγικού συνεταίρου.

Στον κατασκευαστικό κλάδο, όποτε στο παρελθόν ακούσαμε για στρατηγικούς συνεταίρους (Έμπεδος, ΓΕΝΕΡ, ΔΙΕΚΑΤ κ.ά.), λίγο αργότερα ακολούθησε το μοιραίο. Πάντως, στην περίπτωση της Έδρασης υπάρχουν ορισμένα αξιοσημείωτα πλεονεκτήματα, όπως: α) Η εξειδικευμένη τεχνογνωσία στον τομέα των εκσκαφών - θεμελιώσεων. β) Η ύπαρξη ακίνητης περιουσίας, σε μια περίοδο όπου οι τράπεζες συνηθίζουν να αγοράζουν το ακίνητο προκειμένου να μειωθεί ισόποσα ο δανεισμός. γ) Το «καλό όνομα» του βασικού μετόχου κ. Κ. Ψαλλίδα στην κατασκευαστική πιάτσα.

ΝΕΛ

Ο δανεισμός είναι πολύ μεγάλος για το μέγεθος της εταιρείας, με αποτέλεσμα να σημειωθεί φέτος ζημιογόνο αποτέλεσμα ακόμη και κατά το γ΄ τρίμηνο, που χαρακτηρίζεται από θετική εποχικότητα.

Το «στοίχημα» της αντεπίθεσης φαίνεται να περνά μέσα από τα δρομολόγια των άγονων γραμμών, που θα μπορούσαν να προσφέρουν 30 εκατ. τζίρο από το 2010. Ωστόσο, κάτι τέτοιο απαιτεί πρόσθετα κεφάλαια κίνησης και αγορές νέων πλοίων τα επόμενα χρόνια, όταν επί του παρόντος τα δάνεια ανέρχονται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Προφανώς, μετά και την αλλαγή του ιδιοκτησιακού σχήματος (κ. Μ. Βάγγερ αντί του κ. Απ. Βεντούρη), ρόλο-κλειδί θα παίξουν και οι τράπεζες (και ιδιαίτερα η Millennium Bank) καθώς θα χρειαστούν κεφάλαια, τη στιγμή που αύξηση κεφαλαίου δεν μπορεί, εκ των πραγμάτων, να γίνει.

Από χρηματιστηριακής πλευράς, διεξάγεται φορολογικός έλεγχος και κινούνται οι διαδικασίες επαναδιαπραγμάτευσης της μετοχής στο Χ.Α. (θα πρέπει να έχει προηγηθεί και η ολοκλήρωση του business plan που αναμένεται γύρω στα τέλη Ιανουαρίου). Ωστόσο, κύκλοι προσκείμενοι στη διοίκηση της εταιρείας φοβούνται ότι επαναδιαπραγμάτευση του τίτλου χωρίς προηγούμενη τόνωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών για την εταιρεία και τις προοπτικές της θα συνοδευτεί από μαζικές ρευστοποιήσεις τίτλων, καθώς:

* Η πλειοψηφία των μετοχών ελέγχεται από μικροεπενδυτές και ο τίτλος έχει σταματήσει να είναι διαπραγματεύσιμος από το φθινόπωρο του 2008.
* Από τότε μέχρι σήμερα, η οικονομική κρίση έχει βαρύνει σημαντικά το κλίμα στη Σοφοκλέους.

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ

Μπορεί τελικά η υπόθεση του στρατηγικού συνεταίρου να «σέρνεται» περισσότερο από μία διετία, μπορεί η δραστηριότητα της εισηγμένης να διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα (κύκλος εργασιών μόλις 3,35 εκατ. στο εννεάμηνο), μπορεί, τέλος, να υπάρχει ενδομετοχική (και ενδοοικογενειακή) κόντρα, ωστόσο τα πράγματα δείχνουν περισσότερο αισιόδοξα σε σχέση με το παρελθόν.

Σήμερα δεν υπάρχουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, το μεγαλύτερο μέρος του τραπεζικού δανεισμού είναι μακροπρόθεσμο (10,7 εκατ. μακροπρόθεσμα δάνεια, 4,47 εκατ. βραχυπρόθεσμα δάνεια, 0,9 εκατ. ταμείο), ενώ η εταιρεία έχει λαμβάνειν από το ελληνικό δημόσιο, λόγω της δικαστικής απαίτησης από την υπόθεση του Καζίνο του Φλοίσβου στα μέσα της δεκαετίας του 1980.

Σε λειτουργικό επίπεδο, η ανάληψη κάποιων υπεργολαβιών φαίνεται να έχει δώσει «ανάσες» στη διοίκηση της εισηγμένης, σε μια περίοδο όπου οι άλλες μικρομεσαίες εταιρείες του κλάδου ψάχνουν έργα... με το κερί.

ΚΛΩΝΑΤΕΞ

Αρνητικά ίδια κεφάλαια της τάξεως των 5 εκατ. ευρώ με ανοδική τάση και εγγυήσεις άνω των 100 εκατ., που έχουν δοθεί υπέρ της πολύπαθης Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας και της «συγχωρεμένης» Lannet, έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μίγμα προβλημάτων.

Η εισηγμένη δεν διαθέτει βασικό μέτοχο και επίσης εδώ και περίπου τρία χρόνια δεν έχει καταφέρει -παρά τις έξι απόπειρες που επιχειρήθηκαν- να σημειώσει απαρτία σε γενική συνέλευση με θέμα την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.

ΕΤΜΑ

Η έκτακτη γενική συνέλευση που προκάλεσε ο κάτοχος του 20% των μετοχών κ. Δ. Κωνσταντακάτος αναβλήθηκε για την 24η Δεκεμβρίου (παραμονή Χριστουγέννων...). Δεν είναι λίγοι οι μέτοχοι μειοψηφίας που υποστηρίζουν ότι η διοίκηση της ΕΤΜΑ δεν ακολούθησε την ενδεδειγμένη πολιτική για την επαναδιαπραγμάτευση του τίτλου, και μάλιστα με την έκδοση λογιστικών καταστάσεων με πολλές παρατηρήσεις από τον ορκωτό ελεγκτή έριχνε... λάδι στη φωτιά!

BETANET

Ούτε φωνή ούτε ακρόαση από τη διοίκηση της εισηγμένης. Η εταιρεία σταμάτησε να λειτουργεί (τουλάχιστον στην Ελλάδα), λογιστικές καταστάσεις για το 2008 δεν έχουν ακόμη συνταχθεί(!), ενώ υπάρχει βροχή προσφυγών στα δικαστήρια από προμηθευτές και πελάτες...

Τα ερωτήματα για το πώς μια κερδοφόρα εταιρεία, που άντλησε 17 εκατ. ευρώ σε μετρητά, κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος φαίνεται ότι, με την ανοχή των Αρχών, δεν θα απαντηθούν ποτέ...

ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΕΣ

Τίποτε δεν φαίνεται ικανό να ανατρέψει τη ζημιογόνο πορεία των περισσότερων εταιρειών του κλωστοϋφαντουργικού κλάδου, καθώς η ζήτηση παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα και τα περιθώρια λειτουργικού κέρδους αρνητικά.

Προτεραιότητες των εισηγμένων είναι τώρα να μειώσουν την παραγωγή και τα έξοδα και ταυτόχρονα να «διώξουν» αποθέματα, προκειμένου να αντλήσουν ταμειακές ροές. Στο ταμπλό ήδη είχαμε την αναστολή διαπραγμάτευσης της Maxim-Περτσινίδης, ενώ κανείς δεν θα εκπλαγεί αν μέσα στους επόμενους μήνες δούμε και άλλες μετοχές να λαμβάνουν την... άγουσα προς τα αποδυτήρια.

Παράγοντες του κλάδου καλούν τη νέα κυβέρνηση να πάρει εσπευσμένα μέτρα τόνωσης του χώρου, μεταξύ των οποίων κινήσεις προκειμένου να μειωθεί το κόστος και κυρίως να ομαλοποιηθεί η τραπεζική χρηματοδότηση.

* Αναδημοσίευση από το 612ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, 11-15 Δεκεμβρίου 2009

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v