Περιφέρεια: Oι 12 θετικές εκπλήξεις των 9μήνων

Κέρδισαν τη «μάχη» είτε μέσω αμυντικών πολιτικών, είτε λόγω ανάκαμψης στο Q3. Ποιες εισηγμένες επέδειξαν άμυνα στην κρίση και ποιες κατάφεραν να αντεπιτεθούν δυναμικά μετά το πτωτικό α' εξάμηνο.

Περιφέρεια: Oι 12 θετικές εκπλήξεις των 9μήνων
Παρά το γεγονός ότι η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τις φετινές επιδόσεις των εισηγμένων εταιρειών, κάποιες από τις εισηγμένες της περιφέρειας κατάφεραν να εκπλήξουν θετικά με τα αποτελέσματα εννεαμήνου που δημοσίευσαν: είτε γιατί μέσα από μια σειρά κινήσεων και πολιτικών τους κατάφεραν να αντιμετωπίσουν με πολύ αποτελεσματικό τρόπο την κρίση, είτε διότι ύστερα από ένα πολύ δύσκολο πρώτο εξάμηνο πέτυχαν να βελτιώσουν αξιοσημείωτα την πορεία τους κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους.

Σήμερα θα αναφερθούμε ενδεικτικά σε δώδεκα τέτοιες περιπτώσεις.


AS COMPANY: Σθεναρή άμυνα, ανοδικό Q3

Μια εταιρεία που διαπραγματεύεται στο ταμπλό της Σοφοκλέους με κεφαλαιοποίηση γύρω στα 17 εκατ. ευρώ, στο εννεάμηνο σημείωσε κέρδη 3,04 εκατ. ευρώ, δείχνοντας ότι το P/E της είναι μονοψήφιο με βάση τα αναμενόμενα κέρδη για τη φετινή χρονιά.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η AS Company στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα κατάφερε να αυξήσει τον κύκλο εργασιών της (από τα 18,55 εκατ. ευρώ στα 19,3 εκατ. ευρώ), να βελτιώσει οριακά τη λειτουργική της κερδοφορία (από τα 4,23 εκατ. ευρώ στα 4,34 εκατ. ευρώ) και να διατηρήσει περίπου στάσιμη την καθαρή κερδοφορία της (από τα 3,19 εκατ. ευρώ στα 3,04 εκατ. ευρώ).

Κατά το τρίτο φετινό τρίμηνο, μάλιστα, τα καθαρά κέρδη ήταν ανώτερα των αντίστοιχων περυσινών (από 987 χιλ. ευρώ στο 1,23 εκατ. ευρώ).


RILKEN: Από το καλό στο καλύτερο

Παρά το γεγονός ότι η διοίκηση της εισηγμένης έσπευσε από το πρώτο εξάμηνο να μιλήσει για δύσκολη χρονιά, για αγορά της οποίας τον πάτο δεν τον έχουμε δει ακόμη, και γενικότερα φρόντισε να κρατήσει χαμηλούς τόνους, και το τρίτο τρίμηνο της χρήσης υπήρξε κερδοφόρο, με αποτέλεσμα στο εννεάμηνο οι πωλήσεις να παρουσιαστούν ελαφρά αυξημένες (από 31,2 εκατ. ευρώ σε 32,8 εκατ. λόγω και της προσθήκης νέων προϊόντων) και τα κέρδη να διαμορφωθούν στο 1,4 εκατ. ευρώ, έναντι 240 χιλ. ευρώ πέρυσι.

Με την κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης να κυμαίνεται γύρω στα 11,5 εκατ. ευρώ, η εταιρεία στις 30/9 διέθετε καθαρό ταμείο 4,27 εκατ. ευρώ και μεγάλο ακίνητο προς πώληση στη Νέα Κηφισιά.


ΣΤ. ΚΑΝΑΚΗΣ: Μηδένισε τα δάνεια!

Παρά την κρίση που μαστίζει την αγορά, κατάφερε να διατηρήσει σταθερό το ύψος του κύκλου εργασιών της στα επίπεδα του περυσινού εννεαμήνου (στα 13,1 εκατ. ευρώ) και να διευρύνει οριακά την κερδοφορία της στο 1,25 εκατ. ευρώ (έναντι 1,209 εκατ. ευρώ). Το πιο σημαντικό όμως νέο βρίσκεται στις ιδιαίτερα θετικές ταμειακές ροές που προσέγγισαν τα 2,5 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα ο τραπεζικός δανεισμός του 1,08 εκατ. ευρώ που υπήρχε στις αρχές του έτους να μηδενιστεί.

Η εταιρεία διαπραγματεύεται στο Χ.Α. με κεφαλαιοποίηση γύρω στα 10 εκατ. ευρώ, όταν τα ίδια κεφάλαιά της στις 30/9/2009 ανέρχονταν στα 15,85 εκατ. ευρώ (P/BV πολύ χαμηλότερο της μονάδας). Όλα δείχνουν πως στο τέλος του 2009 το P/E της μετοχής θα διαμορφωθεί σε μονοψήφιο νούμερο. Μειονέκτημα είναι η χαμηλή εμπορευσιμότητα.


ΚΛΩΣΤ/ΓΙΑ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ: Γέμισε το ταμείο...

Σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για τον κλωστοϋφαντουργικό κλάδο, η εισηγμένη αποφάσισε τη διακοπή της δραστηριότητας της νηματουργίας, στοχεύοντας στη βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων από το 2010 και μετά. Στο εννεάμηνο, πάντως, οι πωλήσεις διατηρήθηκαν σε σταθερά περίπου επίπεδα (8,08 εκατ. ευρώ) και το καθαρό αποτέλεσμα ήταν ζημιογόνο (-2,03 εκατ. ευρώ έναντι -1,42 εκατ. ευρώ). Ωστόσο, οι ταμειακές ροές υπήρξαν σαφώς θετικές, με αποτέλεσμα το καθαρό ταμείο της εισηγμένης να αυξηθεί από 2,84 εκατ. ευρώ στην αρχή του έτους στα 6,1 εκατ. ευρώ στις 30/9/2009.

Στα μειονεκτήματα της μετοχής η χαμηλή της εμπορευσιμότητα και προφανώς οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κλωστοϋφαντουργικός κλάδος. Από την άλλη πλευρά, η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση (γύρω στα 4 εκατ. ευρώ) είναι πολύ χαμηλότερη τόσο από τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας (18,3 εκατ. ευρώ στις 30/9) όσο και από το καθαρό της ταμείο (6,1 εκατ. ευρώ).


SPIDER: Από ζημίες σε κέρδη

Είναι από τα πολύ λίγα turn around stories που συμβαίνουν σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης. Η Spider κατάφερε να βελτιώσει στο εννεάμηνο τον κύκλο εργασιών της (από τα 26,9 εκατ. ευρώ στα 28,2 εκατ. ευρώ), να σημειώσει θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές και να γυρίσει το τελικό αποτέλεσμα από ζημίες (-249 χιλ. ευρώ) σε κέρδη (+473 χιλ. ευρώ).

Αντιστροφή τάσης
 
Δεν ήταν λίγες οι εισηγμένες εταιρείες που έπειτα από ένα ζημιογόνο εξάμηνο, κατάφεραν στο τρίτο τρίμηνο να «γυρίσουν» σε κέρδη, περιορίζοντας έτσι στο εννεάμηνο το ύψος των απωλειών. Ενδεικτικά είναι τα παρακάτω παραδείγματα:

* Elbisco: Μετά την υλοποίηση προγράμματος αναδιάρθρωσης, η Elbisco εμφάνισε το πρώτο κερδοφόρο για φέτος τρίμηνό της και οι μέτοχοί της ελπίζουν τώρα ότι η θετική αυτή πορεία θα συνεχιστεί. Κατά το τρίτο τρίμηνο της χρήσης ο τζίρος μπορεί να ήταν στάσιμος, αλλά η λειτουργική επίδοση βελτιώθηκε δραστικά (EBIT από -1,6 εκατ. ευρώ σε +2,1 εκατ. ευρώ) και το καθαρό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε στα 472 χιλ. ευρώ έναντι -4,03 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

* Μεταλλουργικοί όμιλοι: Κάτι η ανάκαμψη των τιμών των μετάλλων, κάτι οι περικοπές κόστους και το πτωτικό κόστος δανεισμού είχαν ως αποτέλεσμα ορισμένες μεταλλουργικές επιχειρήσεις να σημειώσουν κερδοφόρο τρίτο τρίμηνο, διακόπτοντας έτσι ένα πρώτο εξάμηνο που χαρακτηρίστηκε από τις πολύ μεγάλες ζημίες.

* Έλαστρον: Κατά το τρίτο τρίμηνο σημείωσε κέρδη 734 χιλ. ευρώ (-4 εκατ. ευρώ οι ζημίες εννεαμήνου), ενώ επίσης στο εννεάμηνο παρουσίασε θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές 43,6 εκατ. ευρώ(!) και θετικές επενδυτικές ταμειακές ροές 3,5 εκατ. ευρώ(!), περιορίζοντας έτσι δραστικά τον τραπεζικό της δανεισμό.

*Ανάλογες περιπτώσεις είχαμε και με την Αλουμύλ, την Alco Hellas και την ΕΤΕΜ. Η Αλουμύλ υποχρεώθηκε μεν στο εννεάμηνο σε ζημίες 7,42 εκατ. ευρώ, ωστόσο στο τρίτο τρίμηνο το αποτέλεσμα ήταν θετικό (1,9 εκατ. ευρώ έναντι 4,64 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008). Η Alco Hellas με κέρδη στο τρίτο τρίμηνο 494 χιλ. ευρώ κατάφερε να περιορίσει τις ζημίες του εννεαμήνου στα 4,46 εκατ. ευρώ. Και η ΕΤΕΜ, με κέρδη στο γ΄ τρίμηνο 146 χιλ. ευρώ, μείωσε τις ζημίες του εννεαμήνου σε σχέση με αυτές του εξαμήνου, στα 5,54 εκατ. ευρώ.

* ΕΛΤΡΑΚ - Βάρδας: Κατά το πρώτο εξάμηνο οι δύο εισηγμένες εμφάνισαν κερδοφορία πολύ χαμηλότερη εν συγκρίσει με την αντίστοιχη περίοδο του 2008. Στο τρίμηνο όμως η κατάσταση αντιστράφηκε, με αποτέλεσμα να φαίνεται ότι η τελική υποχώρηση των κερδών για τη φετινή χρονιά θα συγκρατηθεί σε σαφώς χαμηλότερα ποσοστά σε σχέση με αυτά του α΄ εξαμήνου. Η ΕΛΤΡΑΚ στο τρίτο φετινό τρίμηνο σημείωσε κέρδη 2,2 εκατ. ευρώ έναντι 1,79 το αντίστοιχο περυσινό διάστημα και στο εννεάμηνο 3,6 εκατ. ευρώ έναντι 4,85 εκατ. ευρώ. Με την κεφαλαιοποίησή της να βρίσκεται γύρω στα 40 εκατ. ευρώ, δεν είναι λίγοι αυτοί που μιλούν για μονοψήφιο δείκτη P/E με βάση τη φετινή επίδοση.

Όσον αφορά στη Βάρδας, φαίνεται πως έχει προχωρήσει σε σημαντικές περικοπές δαπανών, με αποτέλεσμα στο (αδύναμο συνήθως λόγω εποχικότητας) τρίτο τρίμηνο από -608 χιλ. ευρώ πέρυσι να σημειώσει φέτος κέρδη 495 χιλ. ευρώ. Στο εννεάμηνο οι πωλήσεις υποχώρησαν από τα 35,3 εκατ. ευρώ στα 32,8 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη διατηρήθηκαν αρκετά κοντά στα αντίστοιχα περυσινά (945 χιλ. ευρώ έναντι 1,06 εκατ. ευρώ). Πολλά για τη φετινή χρονιά θα κριθούν στο τελευταίο τρίμηνο που χαρακτηρίζεται από θετική εποχικότητα.

** Αναδημοσίευση από το 611ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, 4/12 - 8/12/2009.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v