Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καπράλος: Ικανοποίηση για νέες εποπτικές δομές ΕΕ

Οι νέες εποπτικές δομές θα συνεισφέρουν σε μια περισσότερο συνεκτική και ισχυρή εφαρμογή των Ευρωπαϊκών νόμων για τις χρηματαγορές, τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της FESE και του ΧΑ, Σπύρος Καπράλος.

Καπράλος: Ικανοποίηση για νέες εποπτικές δομές ΕΕ
Οι νέες εποπτικές δομές θα συνεισφέρουν σε μια περισσότερο συνεκτική και ισχυρή εφαρμογή των Ευρωπαϊκών νόμων για τις χρηματαγορές, τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων (FESE) και του ΧΑ, Σπύρος Καπράλος σε ομιλία του στις Βρυξέλλες.

Με αυτό, καθώς και με την επικύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας ισχυροποιούμε την Ευρώπη και τώρα είναι η κατάλληλη ώρα να το πραγματοποιήσουμε γιατί έχουμε πολλές προκλήσεις μπροστά μας, τόνισε χαρακτηριστικά.

"Οι Ευρωπαίοι επενδυτές, φορολογούμενοι και εταιρίες περιμένουν από την ΕΕ να αποτρέψει τις καταστροφές που συνέβησαν τα δύο τελευταία χρόνια από το να επαναληφθούν ξανά. Επιθυμούν να δουν έναν πιο έξυπνο, ασφαλή και καλύτερα διαχειριζόμενο χρηματοοικονομικό τομέα - θέλουν ένα μοντέλο λειτουργίας που δημιουργεί πραγματική και διατηρήσιμη αξία για το κοινωνικό σύνολο.

Ως κλάδος, έχουμε μια απλή επιλογή. Είτε θα αποφύγουμε τις ευθύνες μας και θα αφήσουμε τις μελλοντικές γενιές να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα - και να είστε σίγουροι πως τα προβλήματα αυτά θα επαναληφθούν, με ακόμα μεγαλύτερες συνέπειες. Ή θα πάρουμε τώρα μέτρα για να βελτιώσουμε τον χρηματοοικονομικό κλάδο", σημείωσε ο κ. Καπράλος. 

Στην ομιλία του, επεσήμανε ότι η κρίση απέδειξε πως κάποια τμήματα των αγορών, με συγκεκριμένες δραστηριότητες, και συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά εργαλεία, δεν είχαν τον απαιτούμενο βαθμό εποπτείας. "Αυτά τα κενά είχαν σχεδόν καταστροφικές συνέπειες για τις χρηματαγορές καθώς και την πραγματική οικονομία".

"Οι μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται μπροστά μας πρέπει να αντιμετωπίσουν τα λάθη και τις ελλείψεις που εντοπίστηκαν στο θεσμικό πλαίσιο του χρηματοοικονομικού συστήματος. Πρέπει άμεσα να εξασφαλίσουμε ίσες συνθήκες ανταγωνισμού ανάμεσα στους τόπους εκτέλεσης συναλλαγών (χρηματιστήρια και εναλλακτικές πλατφόρμες), στα προϊόντα και στους συμμετέχοντες.

Ο ευρύτερός μας στόχος θα πρέπει να είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην Ενιαία Αγορά. Να κερδίσουμε πίσω τους επενδυτές, οι οποίοι θα πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς, ανεξάρτητα από τα προϊόντα στα οποία επενδύουν. Αυτό το νέο κεφάλαιο για τον κλάδο μας πρέπει να τοποθετεί τον επενδυτή στο επίκεντρο κάθε κανονιστικής ρύθμισης", υπογράμμισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v