Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι ”φέρνει” ο νέος Κανονισμός του Χρηματιστηρίου

Αναλυτικές ρυθμίσεις για το spread και τη διαδικασία του call auction, αλλά και επαναφορά της κερδοφορίας ως βασικής προϋπόθεσης εισαγωγής στο ΧΑ περιλαμβάνει ο νέος Κανονισμός Λειτουργίας του ΧΑ, η ισχύς του οποίου ξεκινά τις επόμενες ημέρες.

Τι ”φέρνει” ο νέος Κανονισμός του Χρηματιστηρίου
Αμέσως μετά τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ξεκινά η ισχύς του Κανονισμού Λειτουργίας του ΧΑ, όπως αυτός εγκρίθηκε πρόσφατα από τις Διοικήσεις του Χρηματιστηρίου και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Ως γνωστόν, σημαντικό μέρος των διατάξεων του αρχικού κειμένου του Κανονισμού εξαιρέθηκε σε πρώτη φάση, προκειμένου να εισαχθεί εκ νέου όταν ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις.



΄Ετσι, σε πρώτη φάση οι κατηγορίες διαπραγμάτευσης των εισηγμένων τίτλων παραμένουν ίδιες, δηλαδή η πεντάωρη συνεχής, η τρίωρη συνεχής και η Επιτήρηση. Αυτό που πιθανώς αλλάξει πρώτο είναι το μέσο spread των τίτλων, βάσει του οποίου ο κάθε τίτλος θα παραμένει ή όχι σε μία από τις δύο κατηγορίες.

Όπως αναφέρεται στον Κανονισμό, η απόκλιση τιμών αγοράς– πώλησης (spread) ορίζεται στις 2 μονάδες έως την 30η Σεπτεμβρίου. Μετά από το διάστημα αυτό, το spread ορίζεται με απόφαση του Δ.Σ. του Χρηματιστηρίου.

Σε κατηγορία διαπραγμάτευσης με δημοπρασίες (call auction) δηλαδή στην επιτήρηση, θα εντάσσονται τίτλοι εταιριών εφόσον οι εκδότριες εταιρίες πληρούν ένα από τα παρακάτω κριτήρια:

- Εμφανίζουν δυσμενή οικονομικά στοιχεία για μακρύ χρονικό διάστημα και συγκεκριμένα, τα ετήσια αποτελέσματά τους προ φόρων είναι αρνητικά για τις τρεις τουλάχιστον τελευταίες χρήσεις χωρίς να υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις, όπως η σημαντική μείωση των ζημιών για την ανάκαμψη της κερδοφορίας τους.

- Ανακοινώνουν γεγονότα που δημιουργούν σοβαρές αμφιβολίες ή αβεβαιότητες ως προς τη δυνατότητά τους να συνεχίσουν ομαλά την επιχειρηματική τους δραστηριότητα.

- Παρουσιάζουν απότομη και σημαντική πτώση στα ετήσια δημοσιευμένα αποτελέσματά τους με συνέπεια να δημιουργούν αμφιβολίες ως προ της ομαλή πορεία των εργασιών τους. Για να τεθεί αυτή η ένδειξη, πρέπει τα αποτελέσματα προ φόρων της εταιρίας, σύμφωνα με την τελευταία δημοσιευμένη ετήσια λογιστική κατάσταση, να είναι αρνητικά.

- Δεν τηρούν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν στο ενημερωτικό τους δελτίο σχετικά με τη χρήση των κεφαλαίων που έχουν αντλήσει με αύξηση του μετοχικού του κεφαλαίου με μετρητά.



Κερδοφορία

Ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο που επαναφέρει ο Κανονισμός, είναι η απαιτούμενη κερδοφορία της επιχείρησης που εισάγεται στο Χρηματιστήριο. Εως τώρα κάτι τέτοιο δεν ήταν απαραίτητο, ενώ πλέον η εταιρία θα πρέπει να παρουσιάζει κέρδη για μία ελάχιστη χρονική διάρκεια πριν την υποβολή της αίτησης εισαγωγής. Η δέσμευση αυτή αφορά περιπτώσεις εταιριών που θα υποβάλουν αίτηση μετά την έναρξη ισχύος του Κανονισμού.

Οσον αφορά στην απαιτούμενη διασπορά, ισχύει ότι προβλέπει και σήμερα η σχετική νομοθεσία ( ΠΔ 350), ωστόσο διαφοροποιούνται οι περιπτώσεις που γίνεται δεκτή μία ”εξαίρεση” ως προς τα ποσοτικά μεγέθη επάρκειας της διασποράς στην Κύρια και την Παράλληλη Αγορά.:

- Για εταιρίες με κεφαλαιοποίηση τουλάχιστον ίση ή μεγαλύτερη από το μέσο όρο της σταθμισμένης κεφαλαιοποίησης της πρώτης δεκάδας εταιρειών του δείκτη FTSE/ASE 20 , το απαιτούμενο ποσοστό επαρκούς διασποράς δύναται να είναι τουλάχιστον 15% του συνόλου των μετοχών και 10.000 τουλάχιστον πρόσωπα από τα οποία κανένα δεν κατέχει ποσοστό μεγαλύτερο του 2% του συνόλου των μετοχών των οποίων ζητείται η εισαγωγή στο ΧΑ.

- Για εταιρίες με κεφαλαιοποίηση τουλάχιστον ίση ή μεγαλύτερη από το μέσο όρο της σταθμισμένης κεφαλαιοποίησης της δεύτερης δεκάδας των εταιριών του δείκτη FTSE/ASE 20 , το απαιτούμενο ποσοστό επαρκούς διασποράς δύνανται να είναι τουλάχιστον 20% του συνόλου των μετοχών και 5.000 τουλάχιστον πρόσωπα από τα οποία κανένα δεν κατέχει ποσοστό μεγαλύτερο του 2% του συνόλου των μετοχών.

Θα πρέπει τέλος να σημειωθεί πως εταιρίες των οποίων οι κινητές αξίες έχουν εισαχθεί προς διαπραγμάτευση στο ΧΑ κατά το χρόνο ενάρξεως ισχύος του Κανονισμού, τεκμαίρεται επίσης ότι αποδέχονται τον Κανονισμό ως προς όλες τις διατάξεις του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v