Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Citi:Η διεύρυνση των spreads απειλή"για ΝΑ Ευρώπη

Στον κίνδυνο να περάσει στην ΝΑ Ευρώπη το πρόβλημα πιστοληπτικής αξιοπιστίας που αντιμετωπίζουν δυτικοευρωπαϊκές τράπεζες, κυρίως οι ελληνικές και αυστριακές, αναφέρεται στην έκθεσή της για τις αναδυόμενες αγορές η Citi.

Citi:Η διεύρυνση των spreads απειλήγια ΝΑ Ευρώπη
Στον κίνδυνο να… μεταδοθεί στην ΝΑ Ευρώπη το πρόβλημα πιστοληπτικής αξιοπιστίας που αντιμετωπίζουν δυτικοευρωπαϊκές τράπεζες, κυρίως οι ελληνικές και αυστριακές, αναφέρεται στην ημερήσια έκθεσή της για τις αναδυόμενες αγορές η Citi (26/11).

«Μετά από μια περίοδο σταθεροποίησης από τις αρχές Μαρτίου, τα spreads των CDS σε ορισμένες χώρες της Δυτικής Ευρώπης έχουν διευρυνθεί σημαντικά –με την Ελλάδα και την Ιρλανδία να αποτελούν τα εμφανέστερα παραδείγματα, αν και διεύρυνση εμφανίζουν και τα spreads της Αυστρίας.

Αν και τα επίπεδα των spreads εξακολουθούν να βρίσκονται σε χαμηλότερο επίπεδο από αυτό που είχαν αγγίξει στο αποκορύφωμα της κρίσης – το spread της Ελλάδας για παράδειγμα άγγιξε τις 270 μονάδες βάσης για τα πενταετή CDS- η πρόσφατη διεύρυνσή τους από τις 130 στις 180 μονάδες βάσης, τονίζει το πόσο εύθραυστα είναι τα δημοσιονομικά στην ευρωζώνη», αναφέρει η Citi.

«Εφόσον οι τράπεζες σε ορισμένες από τις χώρες αυτές – ιδιαίτερα στην Ελλάδα και την Αυστρία- έχουν μεγάλη έκθεση στην Ανατολική Ευρώπη, είναι πολύ πιθανό να έρθει κα πάλι στην επιφάνεια το θέμα της… μεταδοτικότητας», σημειώνει.

«Αν και θεωρούμε πως οι δυτικοευρωπαϊκές τράπεζες έχουν στηρίξει τις θυγατρικές τους στην Ανατολική Ευρώπη, ο μακροπρόθεσμος κίνδυνος να «περάσει» στην Ανατολική Ευρώπη η συρρίκνωση των ισολογισμών των τραπεζών θα μπορούσε να ενταθεί εάν οι χρηματοοικονομικοί κλάδοι της Δυτικής Ευρώπης τεθούν υπό πίεση, είτε ως αποτέλεσμα επιδείνωσης των δημοσιονομικών, είτε ως αποτέλεσμα του περιορισμού πρόσβασης στην ρευστότητα της ΕΚΤ» υπογραμμίζει ο διεθνής οίκος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v