Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Citi - Νοmura: Θετικές για ελληνικές τράπεζες

Την έκπληξή της σχετικά με τις ανησυχίες για τη δυνατότητα των ελληνικών τραπεζών να χρησιμοποιήσουν κρατικά ομόλογα ως εγγύηση, οι οποίες οδήγησαν στη χθεσινή «βουτιά» της Σοφοκλέους, εκφράζει η Citigroup.

Citi - Νοmura: Θετικές για ελληνικές τράπεζες
Την έκπληξή της σχετικά με τις ανησυχίες για τη δυνατότητα των ελληνικών τραπεζών να χρησιμοποιήσουν κρατικά ομόλογα ως εγγύηση, οι οποίες οδήγησαν στη χθεσινή «βουτιά» της Σοφοκλέους, εκφράζει η Citigroup.

Σε σχόλιό της που δημοσίευσε χθες, 25/11, με τίτλο «Προσοχή: Δεν είναι όλες οι ανησυχίες δικαιολογημένες», η Citi αναφέρει ότι οι ανησυχίες της αγοράς σχετικά με την αδύναμη μακροοικονομική κατάσταση και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζονται στη διόρθωση του κλίματος αυτού έχουν ενταθεί από τις ανησυχίες σχετικά με το ύψος της χρηματοδότησης που λαμβάνουν οι ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ. Οι χθεσινές (25/11) ανησυχίες αφορούσαν στη δυνατότητα των τραπεζών να χρησιμοποιήσουν τα κρατικά ομόλογα ως εγγύηση, στην περίπτωση υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας.

«Μας εκπλήσσουν τέτοιες ανησυχίες», σχολιάζει η Citi. Όπως εξηγεί, τον Οκτώβριο του 2008 η ΕΚΤ μείωσε την απαίτηση για εγγύηση από το Α στο ΒΒΒ-. Τον Μάιο του 2009, η ΕΚΤ έδωσε παράταση για την επίτευξη των απαιτήσεων αυτών τουλάχιστον έως τα τέλη του 2010.

Αυτό, σύμφωνα με τη Citi, υποδηλώνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να υποβαθμιστεί κατά 4 «βαθμίδες» από την S&P και τη Fitch (από το Α- που είναι σήμερα στο ΒΒΒ-) και κατά 6 «βαθμίδες» από τη Moody’s (από το Α1 σήμερα στο Baa3) ώστε να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί η εγγύηση.

«Τέτοια ακραία, και κατά την εκτίμησή μας απίθανα, ενδεχόμενα θα δημιουργούσαν θέμα όσον αφορά στην ικανότητα της Ελλάδας, και όχι μόνο των τραπεζών, να δανείζεται. Παρά το υψηλό μακροοικονομικό ρίσκο, δυσκολευόμαστε να δούμε το πώς η Ελλάδα θα μπορούσε να πτωχεύσει, στο πλαίσιο της Ε.Ε. - ΟΝΕ», τονίζει η Citi.

Όπως υποστηρίζει, το θέμα των εγγυήσεων και της χρηματοδότησης από την ΕΚΤ επηρεάζει περισσότερο το κόστος της χρηματοδότησης και λιγότερο τη διάθεση της χρηματοδότησης.

Ως επιλογές της η Citi ξεχωρίζει τις Τράπεζα Κύπρου, Εθνική Τράπεζα, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, Frigoglass, Jumbo και Τέρνα Ενεργειακή.

Θετική για τις ελληνικές τράπεζες η Nomura

«Αγοραστική ευκαιρία» στις ελληνικές τράπεζες «βλέπει» η Nomura, με έκθεσή της στις 25/11.

Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, μια σειρά δημοσιευμάτων τα οποία τονίζουν τους μακροοικονομικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, έχουν οδηγήσει σε σημαντικό “sell-off” στις ελληνικές τράπεζες τις τελευταίες εβδομάδες. Επίσης, πέραν της προς τα πάνω αναθεώρησης του ελλείμματος της χώρας, ο διοικητής της ΤτΕ «συνέστησε» στις ελληνικές τράπεζες να μειώσουν την χρήση πόρων από την ΕΚΤ.

Ο ίδιος, μιλώντας στη Βουλή, προειδοποίησε ότι οι πιθανές υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πρόβλημα όσον αφορά την πρόσβαση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος στην χρηματοδότηση από την ΕΚΤ.

Η Nomura τονίζει ότι, παρά τα σχόλια αυτά του κ. Προβόπουλου, «αισθάνεται άνετα» με την ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών που καλύπτει. Θεωρεί ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν δείξει την ικανότητά τους να συγκεντρώνουν κεφάλαια ακόμα και όταν η ρευστότητα ήταν περιορισμένη. Παρά τους κινδύνους για την πιστοληπτική ικανότητα, η Nomura τονίζει ότι δεν θεωρεί πως οι ρυθμιστικές αρχές θα «εκβιάσουν» τη δημιουργία ζητήματος ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες.

Όπως επισημαίνει, τα αποτελέσματα γ’ τριμήνου έδειξαν ότι οι τράπεζες έχουν μειώσει σημαντικά την χρήση πόρων από την ΕΚΤ. Και καθώς οι τράπεζες αύξησαν τον δανεισμό από άλλες αγορές, εκτιμούν πως η τάση αυτή θα συνεχιστεί.

Η συνέχιση της διεύρυνσης των spreads των κρατικών ομολόγων θα ήταν αρνητική, αν και η επίπτωση θα παρέμενε σχετικά περιορισμένη, σχολιάζει η Nomura, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν «βλέπει» να αλλάζουν οι τρέχουσες συνθήκες τις προοπτικές για την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών το 2011.

Όπως τονίζει, αν και αναγνωρίζει τις προκλήσεις στα δημόσια οικονομικά, δεν αναμένει οι ελληνικές τράπεζες να αντιμετωπίσουν δομικά προβλήματα ρευστότητας, ενώ θεωρεί την τρέχουσα αδυναμία των τραπεζών ως «αγοραστική ευκαιρία».

Ο διεθνής οίκος διατηρεί σύσταση “Buy” για την Εθνική Τράπεζα και την Eurobank και σύσταση “Reduce” για την Τράπεζα Πειραιώς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v