Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισήγηση Αρείου Πάγου για συναλλαγές στο ΧΑ

Η απόδειξη των χρηματιστηριακών συναλλαγών μπορεί να γίνει μόνο από τα νομίμως τηρούμενα από τον χρηματιστή βιβλία και στοιχεία και όχι με κάθε νόμιμο αποδεικτικό μέσο και μάρτυρες εισηγείται ο Αρειος Πάγος.

Εισήγηση Αρείου Πάγου για συναλλαγές στο ΧΑ
Η απόδειξη των χρηματιστηριακών συναλλαγών (εντολή για αγορά μετοχών) μπορεί να γίνει μόνο από τα νομίμως τηρούμενα από τον χρηματιστή βιβλία και στοιχεία και όχι με κάθε νόμιμο αποδεικτικό μέσο και μάρτυρες.

Πρόκειται για την εισήγηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ Ιωάννη Τέντε, όπως αυτή, διατυπώθηκε στην Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου.

Είναι η δεύτερη φορά που το θέμα φτάνει στην Ολομέλεια η οποία στις αρχές του 2009 είχε κρίνει οτι η απόδειξη της σχετικής σύμβασης μπορεί να γίνει με κάθε νόμιμο αποδεικτικό μέσο και μάρτυρες.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Τέντες υπογράμμισε, κατά την εισήγησή του, ότι:

-Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή νομοθεσία, οι ΕΠΕΥ δεν δικαιούνται να επικαλεστούν συναλλαγές και χρηματιστηριακές εντολές, αν δεν αποδεικνύονται από τα τηρούμενα βιβλία, τα οποία είναι τριπλότυπα, όπως προβλέπει υπουργική απόφαση του 1989.

-Η πρόβλεψη αυτή αποσκοπεί όχι μόνο στη διασφάλιση της διαφάνειας των χρηματιστηριακών συναλλαγών αλλά και στην εμπέδωση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο σύστημα εκτελέσεως των χρηματιστηριακών συναλλαγών. Επίσης, αποσκοπεί στην κατοχύρωση των συμφερόντων των συμβαλλομένων και ειδικότερα του συμφέροντος του εντολέως για πιστή εκτέλεση της εντολής του.

Επομένως, σύμφωνα με τον κ. Τέντε, είναι βάσιμος ο λόγος αναιρέσεως και οι σχετικοί ισχυρισμοί επενδυτή ότι το Εφετείο Αθηνών έσφαλε, καθώς έλαβε υπόψη όχι τα οριζόμενα στον νόμο ειδικά βιβλία και στοιχεία αλλά και τις καταθέσεις των εξετασθέντων μαρτύρων και επομένως έλαβε υπόψη το αποδεικτικό μέσο που δεν επιτρέπει ο νόμος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v