Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρυσός: Μαζί με την τιμή ανεβαίνει και η ζήτηση!

Σε πλήρη ακολουθία με την τιμή του χρυσού, η οποία κινείται σε νέα υψηλά, αρχίζει να διαμορφώνεται και η ζήτηση του μετάλλου και φαίνεται ότι αποτελεί τον "άσο στο μανίκι" αυτών που ποντάρουν στη συνέχεια της ανόδου.

Χρυσός: Μαζί με την τιμή ανεβαίνει και η ζήτηση!
Με τη μέση τιμή του μετάλλου στο γ΄ τρίμηνο του 2009 στην αγορά του Λονδίνου να είναι 960 δολάρια η ουγκιά, όταν πέρυσι στο τρίτο τρίμηνο ήταν 795 δολάρια, άνοδος δηλαδή 21% περίπου, και τώρα να διαμορφώνεται πάνω από τα 1.135 δολάρια, οι πιθανοί αγοραστές του μετάλλου μάλλον θα πρέπει να βιαστούν.

Αν σε όλα τα παραπάνω προστεθεί το γεγονός ότι προ ολίγων ημερών η Ινδία αγόρασε 200 τόνους, η Σρι Λάνκα βγήκε και αγόρασε ανοιχτά χρυσό και ο Άγιος Μαυρίκιος αγόρασε επίσης δύο τόνους, τότε μπορούμε να φανταστούμε τι θα γίνει στην αγορά του πολύτιμου μετάλλου αν εξαιτίας της διολίσθησης στην αξία του αμερικανικού δολαρίου "υποχρεωθούν" οι κεντρικές τράπεζες της Κίνας, της Βραζιλίας και μερικών ακόμα να αγοράσουν χρυσό από το ΔΝΤ.

Η ζήτηση του χρυσού στο τρίτο τρίμηνο του 2009 έφθασε τους 800,3 τόνους ή 24,7 δισ. δολάρια σε αξία, αυξημένη 15% από το δεύτερο τρίμηνο του έτους, λόγω της ικανότητας του μετάλλου να προσελκύει επενδυτές και καταναλωτές ως μέσο διατήρησης πλούτου.

Ο τομέας των κοσμημάτων αλλά και η ζήτηση για επενδύσεις στις ασιατικές αγορές κυρίως βοήθησαν στην ανάκαμψη από τα πολύ χαμηλά επίπεδα που παρατηρήθηκαν στο πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ η βιομηχανική ζήτηση άρχισε να ανακάμπτει, απόρροια της βελτίωσης των οικονομικών συνθηκών και της αποθεματοποίησης.

Ωστόσο, η ζήτηση εξακολουθεί να εμφανίζεται μειωμένη κατά 34% από τα επίπεδα του προηγούμενου έτους λόγω της εξαιρετικά ισχυρής επίδοσης που είχε παρατηρηθεί το ίδιο διάστημα πέρυσι ως απάντηση στους φόβους για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Η ζήτηση στις περισσότερες περιοχές ήταν χαμηλότερη από έτος σε έτος, αλλά εξαίρεση για μία ακόμη φορά εμφανίζεται η Κίνα, η οποία κατέγραψε θετικό ρυθμό ανάπτυξης 10% σε ποσότητες σε σχέση με γ΄ τρίμηνο του 2008.

Η ζήτηση για επενδύσεις στη χώρα αυτή έχει φθάσει σε επίπεδο-ρεκόρ, στους 29 τόνους, αύξηση 30% πάνω από τα περυσινά επίπεδα. Στην Ινδία στο τρίτο τρίμηνο η ζήτηση συνέχισε να βελτιώνεται, αν και σε απόλυτα μεγέθη παραμένει σχετικά αδύναμη σε σχέση με τα ιστορικά μεγέθη της, καθώς παραδοσιακά είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη ζήτηση.

Η συνολική προσφορά χρυσού μειώθηκε ελαφρώς στο τρίτο τρίμηνο στους 833 τόνους, 8% χαμηλότερη από το δεύτερο τρίμηνο και 5% κάτω από τα επίπεδα του προηγούμενου έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v