Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

MS: Κορυφαία επιλογή η Eurobank

Κορυφαία επιλογή της Morgan Stanley από τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο είναι η Eurobank, όπως αναφέρει ο οίκος σε έκθεσή του στις 17/11. Τι προβλέπει για τα τρίμηνα, τι λέει για τη χρηματοδότηση των τραπεζών.

MS: Κορυφαία επιλογή η Eurobank
Κορυφαία επιλογή της Morgan Stanley από τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο είναι η Eurobank, όπως αναφέρει ο οίκος σε έκθεσή του στις 17/11, όπου διατηρεί σύσταση "overweight" για την τράπεζα.

Σημειώνεται ότι η σύσταση της M.S. για την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς είναι "equalweight", ενώ έχει θέσει υπό αναθεώρηση τη σύσταση για την Alpha Bank.   

Όπως αναφέρει, η Eurobank αναμένεται να επωφεληθεί περισσότερο από την Εθνική Τράπεζα από την τριμηνιαία τάση βελτίωσης των περιθωρίων και πιθανώς από ένα θετικότερο guidance αναφορικά με την ποιότητα ενεργητικού. 


Ερωτήματα για τη χρηματοδότηση τραπεζών

Η χρηματοδότηση των τραπεζών αναμένεται να βρεθεί και πάλι στο επίκεντρο, μετά τη σύσταση από την Τράπεζα της Ελλάδος για μείωση της χρηματοδότησης από τα εργαλεία ρευστότητας της ΕΚΤ. 

Ωστόσο, ύστερα από συζητήσεις της με τις διοικήσεις των τραπεζών, η Morgan Stanley σημειώνει ότι δεν περιμένει δραματικές αλλαγές στις στρατηγικές χρηματοδότησης των ιδρυμάτων ούτε εσπευσμένες πωλήσεις ενεργητικού, αλλά σταδιακή μεταστροφή σε άλλες πηγές χρηματοδότησης. 


Τι περιμένει για το Q3 

Η Morgan Stanley εκτιμά ότι στο γ΄ τρίμηνο τα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια των τραπεζών θα συνεχίσουν να βελτιώνονται, αν και με μικρότερη ταχύτητα απ' ό,τι στο β΄ τρίμηνο. Οι πιθανές μειώσεις των χαρτοφυλακίων ομολόγων (αντίστοιχες με αυτές που εμφάνισε η Alpha Bank) θα έχουν επιπτώσεις στα καθαρά έσοδα από τόκους των τραπεζών. 

Αναφορικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η M.S. προβλέπει πως θα συνεχίσουν να αυξάνονται με τον ίδιο ρυθμό που καταγράφηκε στα προηγούμενα τρίμηνα. Σημειώνει πάντως πως ίσως αυτή η εκτίμηση είναι συντηρητική, δεδομένης της επιβράδυνσης που παρατηρήθηκε στην Alpha Bank.  

Εθνική Τράπεζα

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Morgan Stanley, τα καθαρά κέρδη της ΕΤΕ το γ΄ τρίμηνο θα διαμορφωθούν στα 325 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας πτώση της τάξης του 18,7% έναντι του αντίστοιχου περυσινού τριμήνου και 16,8% έναντι του β΄ τριμήνου της τρέχουσας χρήσης.

Οι προβλέψεις για επισφάλειες αναμένεται να είναι μειωμένες κατά 2,5% έναντι του β΄ τριμήνου και αυξημένες κατά 126,5% σε σχέση με το γ΄ τρίμηνο του 2008, διαμορφούμενες στα 253 εκατ. ευρώ.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 989 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 1,8% έναντι του β΄ τριμήνου και 8,8% έναντι του περυσινού.

Όσον αφορά στο εννεάμηνο, τα καθαρά κέρδη της Εθνικής εκτιμάται ότι θα υποχωρήσουν κατά 14,8% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα και θα διαμορφωθούν στο 1,034 δισ. ευρώ.

Οι προβλέψεις για επισφάλειες υπολογίζονται αυξημένες κατά 155,7%, στα 747 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά έσοδα από τόκους εκτιμάται ότι θα είναι αυξημένα σε ποσοστό 9,6%, στα 2,906 δισ. ευρώ.

Αναφορικά με τις δραστηριότητες της Εθνικής στην Τουρκία, η Morgan Stanley εκτιμά ότι τα λειτουργικά κέρδη θα διαμορφωθούν στα 194 εκατ. ευρώ το γ΄ τρίμηνο (-3,8% έναντι του β΄ τριμήνου και +6,2% έναντι του γ΄ τριμήνου του 2008) και στα 586 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο (+21,1%).


Eurobank

Βελτιωμένα μεγέθη έναντι του β΄ τριμήνου της τρέχουσας χρήσης εκτιμά ο διεθνής οίκος ότι θα ανακοινώσει για το γ΄ τρίμηνο η Eurobank.

Συγκεκριμένα, υπολογίζει πως τα καθαρά κέρδη θα είναι αυξημένα 14,8% έναντι του β΄ τριμήνου και θα διαμορφωθούν στα 101 εκατ. ευρώ, ποσό χαμηλότερο κατά 52,3% έναντι του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους αναμένεται να διαμορφωθούν στα 608 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 2,1% έναντι του β΄ τριμήνου και μειωμένα σε ποσοστό 2,4% εν συγκρίσει με το περυσινό τρίμηνο, ενώ οι προβλέψεις για επισφάλειες εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 292 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 2,1% έναντι του β΄ τριμήνου και σε ποσοστό 94,9% σε σχέση με το γ΄ τρίμηνο του 2008.

Για το εννεάμηνο, τα καθαρά κέρδη εκτιμάται πως θα υποχωρήσουν κατά 58,4%, στα 270 εκατ. ευρώ, με τα καθαρά έσοδα από τόκους να είναι μειωμένα 2,6%, στο 1,748 δισ. ευρώ, και τις προβλέψεις για επισφάλειες να διαμορφώνονται 103,8% υψηλότερα, στα 842 εκατ. ευρώ.


Τράπεζα Πειραιώς

Στα 67 εκατ. ευρώ αναμένει η Morgan Stanley ότι θα διαμορφωθούν τα καθαρά κέρδη της Τράπεζας Πειραιώς το γ΄ τρίμηνο, μειωμένα κατά 12% έναντι του β΄ τριμήνου και σε ποσοστό 57% έναντι του γ΄ τριμήνου του 2008.

Οι προβλέψεις για επισφάλειες υπολογίζονται αυξημένες σε ποσοστά 2,1% και 153,1% έναντι του β΄ τριμήνου και του περυσινού γ΄ τριμήνου αντίστοιχα και να διαμορφωθούν στα 129 εκατ. ευρώ.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους προβλέπεται ότι θα διαμορφωθούν στα 286 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 1,2% έναντι του β΄ τριμήνου και μείωση 8,2% έναντι του περυσινού διαστήματος.

Στο εννεάμηνο τα καθαρά κέρδη της Πειραιώς αναμένεται να κινηθούν 55,7% χαμηλότερα, στα 195 εκατ. ευρώ, με τις προβλέψεις για επισφάλειες να αυξάνονται 151,2%, στα 336 εκατ. ευρώ, και τα καθαρά έσοδα από τόκους να υποχωρούν κατά 6,7%, στα 825 εκατ. ευρώ. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v