Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha Fin.: Ασήμαντη η επιβάρυνση από την εισφορά

Ασήμαντη χαρακτηρίζει η Alpha Finance την οικονομική επιβάρυνση από την έκτακτη εισφορά για τις επιχειρήσεις που παρακολουθεί, σε έκθεσή της για τις ελληνικές μετοχές. Τι προβλέπει για τράπεζες, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, 3Ε, ΜΟΗ, ΕΧΑΕ.

Alpha Fin.: Ασήμαντη η επιβάρυνση από την εισφορά
Ασήμαντη χαρακτηρίζει η Alpha Finance την οικονομική επιβάρυνση από την έκτακτη εισφορά για τις επιχειρήσεις που παρακολουθεί, σε έκθεσή της για τις ελληνικές μετοχές. 

Όπως αναφέρει, το μόνο πρόβλημα είναι η πιθανή επίδραση της ανακοίνωσης της εισφοράς, στο κλίμα της αγοράς, προτείνοντας αγορές μετοχών σε αδύναμες συνεδριάσεις, αν αυτή η αδυναμία απορρέει από την έκτακτη εισφορά.     

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ και οι τράπεζες θα καταβάλλουν το 54% περίπου της συνολικής εισφοράς προς τις επιχειρήσεις. Η πληρωμή αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του 2010, αν και τα κέρδη ανά μετοχή ενδέχεται να επιβαρυνθούν για τη χρήση του 2009, υπό τη μορφή προβλέψεων.

Η αναμενόμενη επίδραση στα κέρδη ανά μετοχή 2009 αναμένεται να διαμορφωθεί περί το 6-9%, με το ΧΑ να διαπραγματεύεται ακόμη με discount 20% σε σχέση με τις υπόλοιπες αγορές. 

Με βάση τις εκτιμήσεις της Alpha Fin. η επίδραση στα κέρδη 2009 της Alpha Bank (38,3 εκατ.) και της Eurobank (25,1 εκατ.) θα διαμορφώνεται περί το 8-10%, για την Εθνική στο 5% (62,1 εκατ) και για την Τράπεζα Πειραιώς στο 7% (12,5 εκατ.). 

Η χρηματιστηριακή περιμένει ότι ο ΟΤΕ θα εγγράψει σχετική πρόβλεψη (43,5 εκατ.) στο δ' τρίμηνο του 2009, η οποία θα επιβαρύνει τα κέρδη 2009 κατά 15-20%. Επιπλέον, η έκτακτη εισφορά ενδέχεται να επηρεάσει το μέρισμα της μετοχής για το 2009, μειώνοντας τη μερισματική απόδοση στο 5,5% από 6,5%. 

Για τον ΟΠΑΠ, η επιβάρυνση αναμένεται στα 97 εκατ. ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι φορολογούνται τα κέρδη της μητρικής για το 2008. 

Η έκτακτη φορολόγηση για την Coca Cola ενδέχεται να διαμορφωθεί στο 4% περίπου των καθαρών κερδών του 2009 (16,2 εκατ. ευρώ) ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τη Motor Oil αναμένεται στο 6% (10 εκατ. ευρώ). 

Η ΕΧΑΕ αναμένεται να επιβαρυνθεί με 9,4 εκατ. ευρώ και 2,5 εκατ. ευρώ για το Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ ο Τιτάνας εκτιμάται ότι θα καταβάλλει συνολικά 10,4 εκατ. ευρώ. 
  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v