Alpha Finance: Προσεκτική στροφή προς Mid40- SC80

Την επιλεκτική τοποθέτηση σε τίτλους με καλά θεμελιώδη μεγέθη θεωρεί η Alpha Finance το ”κλειδί” της επιτυχούς μετάβασης προς τη χαμηλότερη και τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, όπως προκύπτει από την Εβδομαδιαία της Ενημέρωση (07/06). ”Αισιόδοξα” χαρακτηρίζονται τα μηνύματα των αποτελεσμάτων α’ τριμήνου.

Alpha Finance: Προσεκτική στροφή προς Mid40- SC80
Το ενδεχόμενο ”πέρασμα” των επενδυτών προς επιλεγμένες μετοχές της μεσαίας και χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης προκρίνει η Alpha Finance, στο εβδομαδιαίο της report ”Επενδυτικών προοπτικών”, με ημερομηνία 7 Ιουνίου 2004.

Η χρηματιστηριακή τονίζει ότι ο τρόπος μέσω του οποίου θα πρέπει οι επενδυτές να οδηγηθούν στη μεσαία και τη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, είναι η προσεκτική επιλογή τίτλων, κατόπιν λεπτομερούς ανάλυσης των θεμελιωδών μεγεθών των εταιριών.

Ενισχυτικά της άποψης περί της ανάγκης για ”stock picking” και όχι τοποθετήσεις αδιακρίτως σε μεσαία και χαμηλή κεφαλαιοποίηση, η Alpha αναφέρεται σε προηγούμενη πρόσφατη ανάλυσή της (”Investment Perspectives”, 13/05/04). Εκεί, σημείωνε τους ρυθμούς ανάπτυξης για τίτλους της υψηλής, της μεσαίας, αλλά και της μικρότερης κεφαλαιοποίησης, συγκρίνοντάς τους παράλληλα με τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς.

Σε αυτό το πλαίσιο, είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ήταν ”δίκαια” αποτιμημένες, ενώ της μικρής κεφαλαιοποίησης ήταν ”φουσκωμένες”.

Εξάλλου, η Alpha Finance αναφέρει πως οι προβλέψεις της για το Ρ/Ε των blue chips έχουν ενισχυθεί κατά 7,3% από τις αρχές του χρόνου, κάτι το οποίο ακολουθεί την θετική (κατά 7,2%) αναθεώρηση των προβλέψεων για τα κέρδη ανά μετοχή.

Ωστόσο, οι εκτιμήσεις για την κερδοφορία των μετοχών του FTSE-40 αναθεωρήθηκαν καθοδικά κατά 3,1%, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα και για τη μικρή κεφαλαιοποίηση.

Ακόμα, η Alpha κάνει λόγο για ”τιμωρία” των μετοχών που δεν ανήκουν στην κατηγορία των blue chips, καθώς για την επένδυση σε εταιρίες μικρότερης κεφαλαιοποίησης απαιτείται η καταβολή μεγαλύτερου risk premium. Το risk premium αυτό αναφέρεται σε άλλο σημείο της ανάλυσης, επιχειρεί να αντισταθμίσει την ”περιορισμένη ορατότητα” πέριξ των επιχειρήσεων αυτών.

Όπως αναφέρει η ανάλυση της Alpha Finance, τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου των εισηγμένων εταιριών άφησαν γενικότερα αισιόδοξα μηνύματα. Η μεσαία κεφαλαιοποίηση, αναφέρει η Alpha, παρουσίασε σημαντική αύξηση μεγεθών, ενώ ηπιότερη ήταν αυτή της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως σε ό,τι αφορά τους τίτλους που συμμετέχουν στον FTSE- 40 και που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των μετοχών που παρακολουθεί (26 τίτλοι που αντιπροσωπεύουν το περίπου 70% της συνολικής αξίας) παρουσίασαν ιδιαίτερα σημαντική αύξηση με τα έσοδα να αυξάνονται κατά 17,6%, τα κέρδη προ φόρων και τόκων κατά 52,2% και τα κέρδη προ φόρων και μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας να ενισχύονται κατά 67,4%.

Σε ό,τι αφορά τους τίτλους που προέρχονται από τον FTSE-20 και συμπεριλαμβάνονται στις μετοχές που παρακολουθεί η Alpha Finance (17 μετοχικοί τίτλοι που αντιπροσωπεύουν το περίπου 69% της συνολικής αξίας) σημειώνει πως παρουσίασαν αύξηση 11,2% στον κύκλο εργασιών και 7,5% στα κέρδη, το οποίο και μετατρέπεται σε αρνητικό 5,9% εάν δεν συμπεριληφθούν οι τράπεζες.

Για τις υπόλοιπες μετοχές που παρακολουθεί η χρηματιστηριακή τα έσοδα ενισχύθηκαν κατά 10,7%, τα κέρδη προ φόρων και τόκων κατά 16,3% και τα κέρδη προ φόρων και μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας κατά 15,2%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v