Σοφοκλέους: 5 μετοχές στην... κόψη του ξυραφιού

Πέντε "χαρτιά" που δεν έχουν συμμετάσχει στο χρηματιστηριακό πάρτι του τελευταίου εξαμήνου και κάτω από προϋποθέσεις θα μπορούσαν να προσφέρουν δυνατές αποδόσεις σε όσους τα προτιμήσουν...

Σοφοκλέους: 5 μετοχές στην... κόψη του ξυραφιού
«Χαρτιά» που δεν έχουν συμμετάσχει στο χρηματιστηριακό πάρτι του τελευταίου εξαμήνου και κάτω από προϋποθέσεις θα μπορούσαν να προσφέρουν δυνατές αποδόσεις σε όσους τα προτιμήσουν...

Παρουσιάζουμε ενδεικτικά πέντε εταιρείες που το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν υποαποδώσει στο ταμπλό και τώρα βρίσκονται στο στάδιο της αντεπίθεσης. Συγκεκριμένα είναι:

Η Audiovisual μέσα από το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, την αλλαγή management και την αύξηση κεφαλαίου που υλοποιεί.

• Η ΕΛΙΝΟΪΛ μέσα από την προσπάθεια εκμετάλλευσης των μεγάλων επενδύσεων του παρελθόντος που μέχρι σήμερα δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα.

H Nutriart με την ΑΜΚ, το νέο management και τις συνέργιες με την Αλλατίνη.

• Η Pasal Development μέσα από το «ανέβασμα» του εμπορικού κέντρου Athens Heart.

• Και τέλος, η Sanyo με τον σταδιακό απεγκλωβισμό από τα προβλήματα του παρελθόντος.

Με δεδομένο ότι οι αποτιμήσεις των εταιρειών αυτών θα μπορούσαν να θεωρηθούν ελκυστικές με βάση κάποια κριτήρια (π.χ. μερίδια αγοράς, ισχυρά brand names, πολύ μεγάλα discounts σε σύγκριση με την εσωτερική τους αξία κ.λπ.), είναι αρκετά πιθανό οι μετοχές να είναι σε θέση να προσφέρουν έντονες συγκινήσεις και κέρδη σε περίπτωση που οι αντεπιθέσεις των εισηγμένων έχουν ευτυχή κατάληξη.


AUDIOVISUAL

Η τιμή της μετοχής της Audiovisual στο ταμπλό του Χ.Α. κυμαίνεται γύρω στο 1,30 ευρώ, όταν η τελευταία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, το καλοκαίρι του 2007 (παραίτηση παλαιών μετόχων, συμμετοχή νέων επενδυτών) είχε γίνει στα 4,80 ευρώ...

Στο διάστημα που μεσολάβησε οι οικονομικές επιδόσεις επιδεινώθηκαν σημαντικά και ενδεικτικό είναι το αποτέλεσμα του πρώτου εξαμήνου: πτώση πωλήσεων από τα 61,4 εκατ. ευρώ στα 51,3 και ζημίες 2,2 εκατ. έναντι καθαρών κερδών 2,44 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Επιπλέον, ο δανεισμός διαμορφώνεται σε σαφώς υψηλά επίπεδα (ο μακροπρόθεσμος στα 74,7 εκατ. και ο βραχυπρόθεσμος στα 63,4 εκατ. ευρώ). Όλες αυτές οι εξελίξεις δεν άφησαν ανεπηρέαστη και την πορεία της μετοχής στο ταμπλό, η οποία κάθε άλλο παρά συμμετείχε στο πάρτι του τελευταίου εξαμήνου, όπου ενώ ο Γενικός Δείκτης σημείωσε μεγάλη άνοδο εκείνη υποχρεώθηκε σε πτώση 27% (στοιχεία 23/6)...

Τα προβλήματα βέβαια της εισηγμένης είναι υπαρκτά (ζημίες, μεγάλος δανεισμός, επιπτώσεις από κρίση), ωστόσο η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση των 22,4 εκατ. ευρώ θεωρείται από ορισμένους πολύ χαμηλή, αν συνεκτιμηθούν το ισχυρό μετοχικό της σχήμα, τα μεγάλα μερίδια αγοράς και οι καλές νέες συνεργασίες που έχει συνάψει.

Το παραπάνω επιχείρημα θα αποκτήσει αναμφίβολα πολύ ισχυρότερα ερείσματα σε περίπτωση που επιτύχει η κίνηση αντεπίθεσης, την οποία προσπαθεί αυτή την περίοδο η εισηγμένη, με αλλαγές στο management και με δρομολογούμενη αύξηση κεφαλαίου έως και 30 εκατ. ευρώ, με στόχους τη μείωση των τραπεζικών υποχρεώσεων, την αποπληρωμή προμηθευτών καθώς και την αναδιάρθρωση στους τομείς εκμετάλλευσης κινηματογραφικών αιθουσών και παραγωγών τηλεοπτικών προγραμμάτων.


ΕΛΙΝΟΪΛ

Άλλη μία μετοχή που δεν ακολούθησε το γενικότερο ανοδικό ρεύμα του τελευταίου εξαμήνου, αφού υποχρεώθηκε σε πτώση 16,4% (κεφαλαιοποίηση 56,9 εκατ. ευρώ, με ίδια κεφάλαια 45,9 εκατ. ευρώ και κέρδη εξαμήνου 1,07 εκατ. ευρώ).

Γενικότερα, η εισηγμένη κατά τα προηγούμενα χρόνια προχώρησε σε μεγάλου ύψους επενδύσεις, τις οποίες παράγοντες της αγοράς θεώρησαν είτε πρόωρες είτε μεγαλύτερες από αυτές που έπρεπε. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την όξυνση του ανταγωνισμού στο μέτωπο των πρατηρίων, την υποχρέωσε σε πολύ χαμηλά αποτελέσματα, που ωστόσο το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν αρχίσει να βελτιώνονται σημαντικά.

Παρότι το P/E του τίτλου διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, η υλοποίηση των επενδύσεων του παρελθόντος δίνει τώρα τη δυνατότητα στην ΕΛΙΝΟΪΛ να διευρύνει περισσότερο το δίκτυο των πρατηρίων της γενικότερα και ειδικότερα να διεκδικήσει μέρος τουλάχιστον των πρατηρίων λιανικής που ενδεχομένως να επιδιώξουν να... αλλάξουν στέγη μετά την πώληση των δικτύων από την BP και τη Shell (επιπλέον, η εισηγμένη θα έχει να ωφεληθεί και σε περίπτωση ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας γενικότερα καθώς διαθέτει και βιομηχανικά καύσιμα). Η επιτυχία του εγχειρήματος αυτού θα μπορούσε φυσικά να επηρεάσει και την πορεία της μετοχής.


NUTRIART

Η μετοχή έχει απολέσει 11% το τελευταίο εξάμηνο και ακόμα χειρότερο είναι ότι σήμερα κυμαίνεται στα 55 λεπτά, ενώ το 2007 είχε φτάσει στα 4 ευρώ και πρόσφατα η αύξηση κεφαλαίου (κάλυψη κατά 49,4%) έγινε στα 96 λεπτά...

Ενδεικτικό στοιχείο της μετοχικής απαξίωσης είναι το γεγονός πως η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση προσεγγίζει τα 23 εκατ. ευρώ (ίδια κεφάλαια άνω των 45 εκατ. ευρώ), όταν από την πρόσφατη ΑΜΚ αντλήθηκαν 17,3 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, αν δεν μεσολαβούσε η AMK, η Nutriart θα αποτιμάτο στο ταμπλό του Χ.Α. μόλις προς 6 εκατ. ευρώ!

Η αποτίμηση αυτή φαντάζει «αστεία» αν κάποιος αναλογιστεί την ηγετική παρουσία της εισηγμένης στις αγορές όπου δραστηριοποιείται (προέρχεται από τη συγχώνευση των εταιρειών Κατσέλης και Αλλατίνη) και τα ισχυρότατα brand names που διαθέτει.

Παρ’ όλα αυτά όμως, η επιχείρηση στο πρώτο εξάμηνο υποχρεώθηκε σε ζημίες 3,84 εκατ. ευρώ (μείωση πωλήσεων 10,6%) και χαρακτηρίζεται από υψηλό τραπεζικό δανεισμό (πάνω από 105 εκατ. ευρώ στις 30/6, μειώθηκε προφανώς μετά την ΑΜΚ). Μάλιστα, η συνέχιση της λειτουργίας της Nutriart περνάει μέσα από την αναδιάρθρωση του δανεισμού της και την αλλαγή βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων σε μακροπρόθεσμες.

Τα τελευταία χρόνια είχαμε αρκετές αλλαγές στο management. Το τιμόνι του ομίλου μέσα στο 2009 το ανέλαβε ο κ. Οικονομάκης. Στόχος είναι η αντεπίθεση του «γίγαντα», που αν τελικά στεφθεί με επιτυχία θα μπορούσε πιθανότατα να επηρεάσει θετικά και την τιμή της μετοχής στο χρηματιστήριο.


PASAL DEVELOPMENT

Πτώση 30% σημείωσε ο τίτλος της εταιρείας το τελευταίο εξάμηνο, παρά το γενικότερο ανοδικό κλίμα. Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της Pasal ανέρχεται σε 24,7 εκατ. ευρώ, ενώ στις 30 Ιουνίου το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της είχε διαμορφωθεί στα 94,1 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα το discount της τάξεως του 74% που διαμορφώνεται να είναι με διαφορά το υψηλότερο στον κλάδο. Η ρευστότητα της εισηγμένης είναι ικανοποιητική.

Όλα δείχνουν ότι η μετοχή θα επηρεαστεί σημαντικά από το πόσο καλά θα τα καταφέρει η διοίκηση της Pasal στη διαχείριση του εμπορικού κέντρου Athens Heart, που είναι και το κυριότερο περιουσιακό της στοιχείο. Η κατάσταση βέβαια στην οικονομία δεν ευνοεί, ωστόσο απέναντι στη συγκυρία η διοίκηση της εισηγμένης έχει να αντιπαραθέσει «ουρά» καταστημάτων (ήδη είχαμε την ανακοίνωση για ένα σημείο πώλησης και μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται η προσθήκη ενός ακόμη), η οποία έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον να ενταχθεί στο κέντρο, και τον σχεδιασμό νέων κινήσεων και δράσεων.


SANYO ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ

Η μετοχή το τελευταίο εξάμηνο έχει ανεβεί μόλις 5,7% και με κεφαλαιοποίηση γύρω στα 18,9 εκατ. ευρώ η επιχείρηση διαπραγματεύεται με πολύ μεγάλο discount (66%) έναντι των ιδίων κεφαλαίων της. Δεν υπάρχει άλλη εταιρεία συμμετοχών με τόσο μεγάλο discount.

Η εισηγμένη εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σειρά προβλήματα από εσφαλμένες επιλογές της προηγούμενης διοίκησης, από τις οποίες προσπαθεί σταδιακά να απεγκλωβιστεί με επέκταση σε νέες κερδοφόρες δραστηριότητες (η ναυτιλία και η εκμετάλλευση του εμπορικού κέντρου Avenue είναι οι κυριότερες) καθώς και με σταδιακή μείωση του υψηλού της τραπεζικού δανεισμού (στις 30/6 το σύνολο των τραπεζικών υποχρεώσεων ανερχόταν σε 76,5 εκατ. ευρώ, μειωμένο όμως κατά 5 εκατ. ευρώ από τις αρχές του έτους).

Ένα άλλο βήμα προς τη μείωση των υποχρεώσεων θα μπορούσε να είναι η πώληση μη λειτουργικών περιουσιακών στοιχείων (είχαμε πρόσφατα ρευστοποίηση ακινήτου για 2,8 εκατ. ευρώ) και συμμετοχών (π.χ., το 8,09% της Κυριακίδης Μάρμαρα, το 6,60% της Atlantic, το 6,12% της Τζιρακιάν κ.λπ.). Κάτι τέτοιο πάντως δεν φαίνεται εύκολο λόγω και της τρέχουσας συγκυρίας.

Κατά το πρώτο εξάμηνο, πάντως, η εισηγμένη υποχρεώθηκε μεν σε ζημίες 2,18 εκατ. ευρώ, συνεκτιμώντας ωστόσο ότι οι αποσβέσεις διαμορφώθηκαν στα 4,06 εκατ. ευρώ και οι λειτουργικές ταμειακές ροές στα 5,5 εκατ. ευρώ (έτσι εξηγείται πώς μειώθηκαν τα δάνεια).

Σε περίπτωση που η αντεπίθεση της εισηγμένης στεφθεί με επιτυχία, ο συνδυασμός του πολύ υψηλού discount με το σενάριο του ολοένα και αποκλιμακούμενου δανεισμού θα μπορούσε πιθανότατα να επιδράσει θετικά και στην τιμή της μετοχής στο χρηματιστήριο. 

* Δείτε τους πίνακες με την πορεία των 5 μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

** Αναδημοσίευση από το 606ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας "ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ", 30 Οκτωβρίου - 3 Νοεμβρίου 2009.



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v