ΧΑ: Αδύναμος κρίκος -τώρα- οι τράπεζες

Υπερτιμημένες εν μέσω προβληματισμού για τον κλάδο βρέθηκαν οι τράπεζες. Τα προγράμματα πώλησης και τα σενάρια περαιτέρω πτώσης. Στροφή σε μεσαία και "ελληνόχαρτα". Κλειδί η συμπεριφορά ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ.

ΧΑ: Αδύναμος κρίκος -τώρα- οι τράπεζες
Σε αδύναμο κρίκο του Χ.Α. από το δυνατό χαρτί του κινδυνεύουν να εξελιχθούν οι τράπεζες καθώς η διόρθωση τις βρήκε υπερτιμημένες σε μια περίοδο όπου ο προβληματισμός διεθνώς εστιάζει στο πόσο γρήγορα προεξόφλησαν οι τραπεζικοί τίτλοι την ανάκαμψη της οικονομίας και τι νέα κεφάλαια θα χρειαστούν εν όψει της αυστηροποίησης του εποπτικού πλαισίου.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε χθες κατά 1,26%, κλείνοντας στις 3.581,58 μονάδες, αφού προηγουμένως είδε ενδοσυνεδριακά και τις 3.438,64 μονάδες. Από τα πρόσφατα υψηλά των 4.033 μονάδων καταγράφει ήδη πτώση της τάξης του 11%, εμφανίζοντας χειρότερη απόδοση από τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α.

Οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν "ακριβές" σε σχέση με τις ευρωπαϊκές και τις αμερικανικές σύμφωνα με στελέχη του Asset Management. Και αυτό σε μια περίοδο όπου επικρατεί προβληματισμός είτε για το πόσο γρήγορα έτρεξαν οι αποτιμήσεις διεθνώς των τραπεζών, είτε για την κεφαλαιακή τους επάρκεια εν όψει της αυστηροποίησης των κανόνων εποπτείας ενδέχεται να λειτουργήσει, με βάση τους ίδιους, ως αρνητικός καταλύτης για το Χ.Α.

Στις 15 Οκτωβρίου, όταν ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στο υψηλό των 2.932 μονάδων, οι δεικτοβαρείς τραπεζικοί τίτλοι ήταν διαπραγματεύσιμοι με premium της τάξης του 15%, βάσει του δείκτη P/PV, σε σχέση με τις ευρωπαϊκές. Συνήθως, ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται με premium της τάξης του 3% - 4% σε σχέση με τις ευρωπαϊκές.

Η ραγδαία επιδείνωση του κλίματος διεθνώς για τον τραπεζικό κλάδο τις βρήκε υπερτιμημένες και τεχνικά υπεραγορασμένες, με αποτέλεσμα να βρεθούν στο στόχαστρο των ρευστοποιήσεων με καθαρά επενδυτικά κριτήρια.

Χαρακτηριστικό είναι, σύμφωνα με διευθύνοντα σύμβουλο εγχώριας χρηματιστηριακής, ότι χθες "έτρεξαν" αξιοσημείωτα σε όγκο συναλλαγών προγράμματα πώλησης για τις ελληνικές τράπεζες. Και παρότι ο όγκος των συναλλαγών δεν παραπέμπει σε "ξεπούλημα", "υπόσχεται" συνέχεια στη διόρθωση.

Τα προγράμματα πώλησης διακόπηκαν με το που οι τιμές υποχώρησαν κάτω από τα πρώτα ισχυρά επίπεδα στήριξης. Για παράδειγμα, μεγάλος ξένος broker γύρισε από πωλητής σε αγοραστή στους τίτλους της Εθνικής και της EFG Eurobank κάτω από τα 23,80 ευρώ και τα 10,93 ευρώ αντίστοιχα.

Πρόκειται, σύμφωνα με χρηματιστές, για "ευκαιριακές" αγορές, που θα μετατραπούν σε πωλήσεις σε ενδεχόμενη, ήδη από σήμερα, ανοδική αντίδραση. "Είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι τράπεζες θα ανοίξουν σήμερα δυνατά πάνω, αλλά παραμένει αβέβαιο τι θα γίνει στη συνέχεια με τόσες αγορές trading που εκδηλώθηκαν χθες" επισημαίνει χαρακτηριστικά στέλεχος της αγοράς.

Από την πορεία των τραπεζών θα εξαρτηθεί και αν το Χ.Α. μπορεί να προσβλέπει σε ολοκλήρωση της διόρθωσης σε αυτή τη χρονική συγκυρία. Τεχνικά ο S&P δείχνει ότι δεν θα χάσει αμαχητί την περιοχή στήριξης των 1.048 μονάδων.

"Το Χ.Α. θα κρατήσει τις 2.600 μονάδες αν οι ελληνικές τράπεζες δημιουργήσουν μαξιλάρι ασφαλείας από τα stop τους, τα οποία έχασαν ενδοσυνεδριακά χθες" σημειώνει έμπειρος τεχνικός αναλυτής, συμπληρώνοντας πως "σε περίπτωση αδυναμίας των τραπεζών ο Γ.Δ. ενδέχεται να κλείσει και όλο το gap ως τις 2.460 μονάδες".

Στο σενάριο ήπιας διόρθωσης οι τράπεζες θα χάσουν το υπερτίμημα με το οποίο διαπραγματεύονται σε σχέση με τις ευρωπαϊκές και επομένως το Χ.Α. θα μπορέσει υπό την αίρεση της απόδοσης των αμυντικών τίτλων να διατηρήσει την περιοχή των 2.600 μονάδων.

Το σενάριο για τις ελληνικές τράπεζες και το Χ.Α. γίνεται εφιαλτικό αν οι αμερικανικές τράπεζες (δείκτης DKX), που δείχνουν εδώ και μερικές συνεδριάσεις εμφανή τεχνική αδυναμία, υποχωρήσουν έως και 11% χαμηλότερα από το προχθεσινό κλείσιμο. Σε αυτήν την περίπτωση οι τράπεζες στο Χ.Α. ενδέχεται να υποχωρήσουν μέχρι και 14%.


Προσβλέπει σε μεσαία και "ελληνόχαρτα" το Χ.Α.

Με τις τράπεζες να εμφανίζουν αδυναμία, το επενδυτικό ενδιαφέρον μεταστρέφεται στους τίτλους της μεσαίας κεφαλαιοποίησης καθώς και στα χαρτιά ελληνικού ενδιαφέροντος όπως οι τίτλοι των Τ.Τ., ΑΤΕ, ΔΟΛ κ.ά.

Χαρακτηριστικό είναι ότι χθες όταν το Χ.Α. ανάκτησε το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών του, μετά την ανακοίνωση του ΑΕΠ γ΄ τριμήνου στις ΗΠΑ, σειρά τίτλων της μεσαίας κεφαλαιοποίησης (ΕΧΑΕ, Jumbo, Μέτκα, ΟΛΠ) καθώς και "λοχαγοί" του 20άρη (Τιτάν, Μυτιληναίος, ΜΟΗ) γύρισαν σε θετικό έδαφος.

Κίνηση που δεν είναι άσχετη, σύμφωνα με χρηματιστές με τα flows καθώς οι ξένοι γύρναγαν μέρος της ρευστότητας από τις πωλήσεις τραπεζών σε αγορές τίτλων της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Κάποιοι, μάλιστα, δεν αποκλείουν η χθεσινή συμπεριφορά των ξένων να αποτελεί πρώτη ένδειξη τάσης για τους επόμενους μήνες.

Παντός καιρού αποδεικνύονται και τα "ελληνόχαρτα", οι τίτλοι δηλαδή στους οποίους οι ξένοι έχουν μικρή ή μικρή παρουσία. Οι πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι οι τίτλοι των ΑΤΕ και Τ.Τ., οι οποίοι γύρισαν δυνατά ανοδικά, όταν το Χ.Α. ανέκτησε το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών που κατέγραφε.

Στο Τ.Τ. μάλιστα εκδηλώθηκαν και αγορές από ξένους brokers που εικάζεται, όμως, ότι διενεργήθηκαν για λογαριασμό μεγάλων ελληνόκτητων θεσμικών χαρτοφυλακίων.

Τέλος ερώτημα αποτελεί η συμπεριφορά τούδε και εφεξής των κλασικών αμυντικών χαρτιών του Χ.Α., τα οποία χθες πιέστηκαν υπό το βάρος της συνολικής μείωσης θέσεων.


Θα λειτουργήσουν ως αντίβαρο τα "αμυντικά" χαρτιά;

Οι τίτλοι του ΟΠΑΠ και της ΔΕΗ έκλεισαν με απώλειες της τάξης του 2,6% - 2,7%, ενώ αυτός του ΟΤΕ κατέγραψε πτώση 3,3%, παρά το γεγονός ότι τα ευρωπαϊκά telecoms εμφανίζουν στις τελευταίες συνεδριάσεις καλύτερη συμπεριφορά.

Η στροφή διεθνώς και πάλι προς τη σιγουριά των utilities, σε συνδυασμό με την αύξηση θέσεων στις τηλεπικοινωνίες, αποτελεί και το στοίχημα του Χ.Α. για αντίβαρο στην περίπτωση που η πίεση στις τράπεζες διεθνώς συνεχιστεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v