Πέντε «στοιχήματα» του… μετεκλογικού ΧΑ

Οι περιπτώσεις των ΕΥΑΘ, Intracom, Aspis Bank, Shelman και Εκδόσεις Λιβάνη – Τι συνέβη τον τελευταίο μήνα και ποια είναι τα σενάρια για την «επόμενη μέρα» -Οι αποτιμήσεις, οι επιδόσεις και οι προσδοκίες.

Πέντε «στοιχήματα» του… μετεκλογικού ΧΑ
Οι περιπτώσεις των ΕΥΑΘ, Intracom, Aspis Bank, Shelman και Εκδόσεις Λιβάνη – Τι συνέβη τον τελευταίο μήνα και ποια είναι τα σενάρια για την «επόμενη μέρα» -Οι αποτιμήσεις, οι επιδόσεις και οι προσδοκίες.

Πρόκειται για πέντε μετοχές που το τελευταίο χρονικό διάστημα συζητήθηκαν για διαφορετικούς λόγους η κάθε μία, ή/και που είχαν μια αξιοπρόσεκτη πορεία στο ταμπλό της Σοφοκλέους.

Έτσι, η αγορά αναμένει με ενδιαφέρον να δει τις εξελίξεις γύρω από τις εταιρείες αυτές, προκειμένου να βγάλει τα δικά της συμπεράσματα και να καθορίσει την επενδυτική της στάση.

ΕΥΑΘ

Πρόκειται για το «κρατικόχαρτο» που επλήγη όσο κανένα από την όλη προεκλογική διαδικασία, λόγω της διαφαινόμενης ματαίωσης της προσπάθειας προσέλκυσης στρατηγικού εταίρου. Έτσι, από τα ψηλά του καλοκαιριού (7,72 ευρώ) ο τίτλος κατρακύλησε στα 5 ευρώ και η τρέχουσα κεφαλαιοποίησή του περιορίστηκε στα 181,5 εκατ. ευρώ.

Με βάση το business plan της περιόδου 2009-2011, τα κέρδη της ΕΥΑΘ από τα 15,1 εκατ. θα ανέβαιναν στα 23,8 εκατ. το 2011, τόσο λόγω της αύξησης του όγκου των πωλήσεων, όσο και λόγω της ανόδου των τιμολογίων. Ειδικότερα για φέτος, αναμένεται σημαντική άνοδος κερδών, λόγω και της πολιτικής περιορισμού κόστους, η οποία ωστόσο φαίνεται να εξαντλείται.

Με βάση τα παραπάνω, ακόμη και αν τα τιμολόγια της Εταιρείας παραμείνουν σταθερά για τα επόμενα χρόνια, φαίνεται να υπάρχουν οι προϋποθέσεις για ένα P/E, ενδεχομένως γύρω στο 10 με βάση τα αποτελέσματα του 2011. Και όλα αυτά, όταν ο τραπεζικός δανεισμός της ΕΥΑΘ είναι μηδενικός.

Επιπλέον, κύκλοι της χρηματιστηριακής αγοράς υπενθυμίζουν ότι επί κυβερνήσεως Σημίτη (αλλά και επί Νέας Δημοκρατίας) είχε «πέσει στο τραπέζι» το σενάριο περί συγχώνευσης μεταξύ ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, έτσι ώστε:

Α. Το ελληνικό δημόσιο να ρυθμίσει τις υποχρεώσεις που έχει προς την ΕΥΔΑΠ

Β. Ενδεχομένως, να γίνουν κινήσεις περαιτέρω μετοχοποίησης στην κοινή πλέον εταιρεία.

Όλα αυτά όμως, εξακολουθούν να παραμένουν σε επίπεδο σεναρίων.

Intracom

Μεταξύ των χρηματιστηριακών επενδυτών, πολλές συζητήσεις έγιναν προεκλογικά για το κατά πόσο ενδεχομένως θα ευνοούνταν οι εταιρείες του κ. Σωκράτη Κόκκαλη από το ενδεχόμενο (τότε) διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ.

Τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον Όμιλο Intracom, υπήρξε μεν μια άνοδος της τιμής της μετοχής από την ημέρα προκήρυξης των εκλογών έως την 4η Οκτωβρίου (από το 1,43 στο 1,80 ευρώ) και κυρίως υπήρξε μια εκτίναξη της μετοχής (+186%) κατά το τελευταίο εξάμηνο.

Ωστόσο, άνοδο στο ταμπλό δεν σημείωσαν όλες οι εταιρείες του κ. Σωκράτη Κόκκαλη, όπως για παράδειγμα η Hellas On Line, που υποχρεώθηκε σε πλαγιοκαθοδική κίνηση κατά την πλαγιοκαθοδική κίνηση.

Πάντως, παρά τις όποιες συζητήσεις που έγιναν, κύκλοι της αγοράς αμφιβάλλουν για το κατά πόσο θα μπορούσαν να προκύψουν ιδιαίτερα σημαντικά οφέλη για τον Όμιλο, λαμβάνοντας υπόψη ότι:

Α. Οι περισσότερες από τις τελευταίες δουλειές της Intracom αφορούν κυρίως το εξωτερικό (σχετικά μικρή η εγχώρια ζήτηση).

Β. Οι δουλειές του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης είναι παγωμένες εδώ και πολύ καιρό.

Γ. Οι εργασίες της Hellas On Line δεν σχετίζονται με το δημόσιο.

Δ. Τα μεγέθη της Intrakat δεν είναι τέτοια -επί του παρόντος τουλάχιστον- έτσι ώστε να επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τα αποτελέσματα του Ομίλου.

Επίσης, υποστηρίζουν ότι η μεγάλη άνοδος της τιμής της μετοχής το τελευταίο εξάμηνο, οφείλεται σε νέες συμβάσεις που υπογράφτηκαν στο εξωτερικό, στις εξελίξεις στην Hellas On Line (έκτακτα κέρδη μέσω ΑΜΚ, συνεργασία με Vodafone, κ.λπ.), καθώς και στην «επιστροφή» που επιχειρεί η Intrakat κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο σε μεγάλα έργα και διαχείριση αποθεμάτων.

Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της Intracom κυμαίνεται γύρω στα 240 εκατ. ευρώ, με το φετινό αποτέλεσμα να είναι ζημιογόνο.

Aspis Bank

Έντονη νευρικότητα στο ταμπλό, με απότομες κινήσεις πότε προς τα κάτω και πότε προς τα πάνω. Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες, το «κλειδί της υπόθεσης» είναι η εύρεση νέου ιδιοκτήτη μέσα από την κάλυψη της υλοποιούμενης αύξησης κεφαλαίου, με το θετικό στοιχείο να εστιάζεται ότι ο νέος επενδυτής με μόλις 40-50 εκατ. ευρώ θα μπορούσε να αποκτήσει τον έλεγχο μιας τράπεζας με περισσότερα από 70 καταστήματα και ταμειακά ενισχυμένη από την ΑΜΚ.

Σημαντικό βέβαια είναι και το ποιος θα είναι ο μελλοντικός ιδιοκτήτης της Aspis Bank, με τους εμπειρότεροι πάντως της αγοράς, να εκτιμούν ότι –σε κάθε περίπτωση- η Τράπεζα δεν πρόκειται να… «πάει χαμένη».

Shelman

Μετά από ένα γερό ράλι κατά τους προηγούμενους μήνες και εν μέσω φημών για την εξαγορά της εισηγμένης, η κεφαλαιοποίηση της Shelman εκτινάχθηκε στα 30 εκατ. ευρώ. Αν σ’ αυτά προσθέσεις κάποιος και άλλα 10 εκατ. που θα τοποθετηθούν μέσω αύξησης κεφαλαίου, τότε η αποτίμηση της Shelman ανεβαίνει στα 40 εκατ. ευρώ, ποσό που φαίνεται υψηλό, παρά το γεγονός ότι τα ίδια κεφάλαιά της ανέρχονται στα 125 εκατ. ευρώ και παρά το ότι το νέο ομολογιακό δάνειο των 31,5 εκατ. ευρώ τονώνει δραστικά τη ρευστότητα.

Με δεδομένες λοιπόν τις υψηλές ζημιές που καταγράφει η εταιρεία (EBITDA -4,89 εκατ. και καθαρό αποτέλεσμα -11,5 εκατ. στο πρώτο φετινό εξάμηνο) και τη δυσμενή συγκυρία που πλήττει τον κλάδο, το ενδεχόμενο ενός «ναυαγίου» στις διαπραγματεύσεις για την πώληση της εταιρείας, πολύ πιθανόν να επιδρούσε αρνητικά στην τιμή της μετοχής.

Εκδόσεις Λιβάνη

Συμπτωματικά ή όχι, κατά το μήνα της προεκλογικής περιόδου, ο τίτλος έχει κάνει το 60% των συναλλαγών που πραγματοποίησε το τελευταίο δωδεκάμηνο! Και όχι μόνον αυτό: Συνδύασε τον υψηλό όγκο και με άνοδο κατά 44% (κεφαλαιοποίηση 23,2 εκατ. πριν το άνοιγμα της κάλπης) όταν τα καθαρά κέρδη στο πρώτο μισό του έτους περιορίστηκαν στα 43 χιλιάδες ευρώ.

Παρά το γεγονός ότι το όνομα της εταιρείας παραπέμπει σε διάφορους συνειρμούς, δεν είναι σαφές το πώς η εισηγμένη θα μπορούσε να ωφεληθεί από την ανάληψη της διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ του κ. Γιώργου Παπανδρέου. Η συνέχεια λοιπόν επί της… χρηματιστηριακής οθόνης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v