Ίδιες μετοχές: "Άσπρη τρύπα" για εισηγμένες

Τι σχεδιάζουν και πώς ωφελούνται οι εισηγμένες εταιρίες που έχουν αποκτήσει δικές τους μετοχές σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα τιμών από τα τρέχοντα της Σοφοκλέους.

Ίδιες μετοχές: Άσπρη τρύπα για εισηγμένες
Τι σχεδιάζουν και πώς ωφελούνται οι εισηγμένες εταιρίες που έχουν αποκτήσει δικές τους μετοχές σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα τιμών από τα τρέχοντα της Σοφοκλέους.

Στα παράπλευρα οφέλη του χρηματιστηριακού rebound που έχει σημειώσει το Χρηματιστήριο της Αθήνας από τον Μάιο μέχρι σήμερα συγκαταλέγεται και αυτό της κατοχής ιδίων μετοχών.

Ήδη, η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank διέθεσαν μέσω placements τις ίδιες μετοχές τους, ενισχύοντας τη ρευστότητά τους και δίνοντας ένα μήνυμα αισιοδοξίας προς την αγορά ότι οι θεσμικοί επενδυτές θεωρούν ελκυστικά και τα τρέχοντα επίπεδα αποτιμήσεων, παρά τη μεγάλη άνοδο των τιμών που έχει σημειωθεί τους τελευταίους μήνες.

Δεν είναι όμως μόνο οι δύο αυτές τράπεζες που έκριναν σκόπιμο να ωφεληθούν από τις ίδιες μετοχές που κατέχουν.

Η Τεχνική Ολυμπιακή για παράδειγμα προχώρησε στα τέλη Σεπτεμβρίου στην πώληση 501.638 ιδίων μετοχών της με μέση τιμή το 0,4998 ευρώ, σε τιμή δηλαδή υψηλότερη από το μέσο κόστος κτήσης. Βέβαια, η όποια θετική διαφορά προκύπτει από τέτοιες περιπτώσεις δεν λογίζεται ως κέρδος, αλλά ενισχύει απευθείας το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων.

Στις 2 Οκτωβρίου η έκτακτη γενική συνέλευση της Dionic αποφάσισε τη διακοπή του προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών, με στόχο τη δυνατότητα πώλησής τους σε θεσμικούς επενδυτές. Πρόκειται για 2.382.587 μετοχές (το 8,2% του συνόλου) που έχουν αποκτηθεί με μέσο κόστος κτήσης 0,56 ευρώ (ο τίτλος έκλεισε στα 63 λεπτά την Παρασκευή).

Πέρα όμως από το σενάριο της πώλησης, υπάρχουν και άλλα εναλλακτικά σχέδια για τις εισηγμένες εταιρίες σχετικά με το πώς θα χρησιμοποιήσουν τις ίδιες μετοχές τους.

Στην Έδραση για παράδειγμα, 528.314 μετοχές δόθηκαν σε στελέχη και σε εργαζομένους μόλις προς 0,05 ευρώ ανά μετοχή με τη μορφή του stock option (δικαίωμα προαίρεσης). Η κίνηση αυτή της διοίκησης έγινε σε μια δύσκολη περίοδο για την εισηγμένη και συνδυάστηκε με μείωση απολαβών για τα στελέχη και με κίνητρο για μεγαλύτερη απόδοση.

Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιούν οι εταιρίες Lamda Development και Eurobank Properties τις ίδιες μετοχές τους.

Η Lamda Development, παρά τη σημαντική άνοδο που έχει καταγράψει στο ταμπλό του Χ.Α. το τελευταίο εξάμηνο, διαπραγματεύεται με discount γύρω στο 35% σε σύγκριση με την καθαρή αξία του ενεργητικού της (net asset value).

Αποκτώντας λοιπόν ίδιες μετοχές παρέχει διπλή στήριξη στην τρέχουσα τιμή του τίτλου στο ταμπλό. Πρώτον, γιατί αυξάνεται η ζήτηση για τη συγκεκριμένη μετοχή. Και δεύτερον, γιατί ενισχύεται ακόμα περισσότερο το ποσοστό του discount! Και αυτό διότι η εταιρία δίνοντας άλφα ποσό χρημάτων αποκτά περιουσιακά στοιχεία αξίας "άλφα συν", σύμφωνα με τις αποτιμήσεις που προκύπτουν από τις εύλογες αξίες των ακινήτων.

Για να διευρύνει όμως το discount του τίτλου η Lamda Development δεν αγοράζει μόνο δικές της μετοχές αλλά και τίτλους της συγγενούς Eurobank Properties, καθώς και αυτή διαπραγματεύεται με discount έναντι της καθαρής αξίας του ενεργητικού της. Και η τελευταία όμως προχωρά σε αγορές ιδίων μετοχών της, προκειμένου και αυτή με τη σειρά της να διευρύνει το δικό της discount.

Την ίδια τακτική επίσης ακολουθεί και η Δίας ΑΕΕΧ, εταιρία που επίσης διαπραγματεύεται στη Σοφοκλέους με σημαντικό discount έναντι της εσωτερικής της αξίας.

* Αναδημοσίευση από το 603ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας "ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ", 9 - 13 Οκτωβρίου 2009.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v