Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καπράλος: Ξεκαθαρίστε τη φορολογία μετοχών

Προτεραιότητα θα πρέπει να είναι για τη νέα κυβέρνηση η άμεση αποσαφήνιση της φορολογίας σε μετοχές-μερίσματα, δηλώνει απο το Λονδίνο, η διοίκηση της ΕΧΑΕ. Απειλές αποχώρησης ξένων αλλά και... 750 ραντεβού για εισηγμένες.

Καπράλος: Ξεκαθαρίστε τη φορολογία μετοχών
Προτεραιότητα θα πρέπει να αποτελέσει για τη νέα κυβέρνηση η άμεση διασαφήνιση των όρων με τους οποίους θα φορολογηθούν τα κέρδη από μετοχές δηλώνει η διοίκηση της ΕΧΑΕ, προκειμένου να ξεκαθαρίσουν οι κανόνες του παιχνιδιού.

Πριν ακόμη ανοίξει η αυλαία του 4ου ετήσιου roadshow της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο, εκπρόσωποι ξένων brokers με τους οποίους είχε επαφές χθες Τετάρτη η διοίκηση της ΕΧΑΕ, επισήμαναν την ανασφάλεια που δημιουργεί το ασαφές καθεστώς για τη φορολόγηση κερδών από μετοχές και μερισμάτων όσον αφορά στα νομικά πρόσωπα.

Κάποιοι από αυτούς, όπως η Merrill Lynch (μέλος εξ αποστάσεως του Χ.Α.) έθεσαν θέμα δραστηριοποίησής τους στην ελληνική αγορά στην περίπτωση που υπάρξει δυσμενής αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος για τη φορολόγηση μερισμάτων και μετοχών για τα νομικά πρόσωπα (επιχειρήσεις, funds κ.ά.).

Το τέταρτο ετήσιο roadshow για ελληνικές μετοχές που διοργανώνει η ΕΧΑΕ στο Λονδίνο ξεκινά με τις καλύτερες προοπτικές της τελευταίας διετίας.

Το ενδιαφέρον των ξένων για ελληνικές μετοχές είναι τεράστιο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Χ.Α. κ. Σπ. Καπράλο. "Οι καθαρές εισροές ξένων κεφαλαίων στο πρώτο 15νθήμερο Σεπτεμβρίου ανήλθαν στα επίπεδα-ρεκόρ για τη φετινή χρονιά", δήλωσε ο κ. Καπράλος, συμπληρώνοντας ότι οι 750 συναντήσεις που έχουν κλειστεί μεταξύ των διοικήσεων των ελληνικών εταιριών και των ξένων fund managers αποτελούν αριθμό-ρεκόρ για τις παρουσιάσεις που διοργανώνει η ΕΧΑΕ.

Χαρακτηριστικό του ενδιαφέροντος των ξένων είναι ότι για εταιρίες όπως η Φουρλής, η Coca Cola και η ΔΕΗ, τα ραντεβού ξεκίνησαν από προχθές, προκειμένου να ικανοποιηθεί το μεγάλο ενδιαφέρον των ξένων διαχειριστών.

Αρκετές εισηγμένες "αναγκάστηκαν" να γκρουπάρουν 5 και 6 διαχειριστές κεφαλαίου σε ένα ραντεβού, προκειμένου να ανταποκριθούν στο ενδιαφέρον των fund managers.

Τα πρόσφατα roadshows της Merrill Lynch, της Deutsche Βank και της KBW πιστοποίησαν επίσης το μεγάλο ενδιαφέρον των ξένων για τραπεζικούς τίτλους και για άλλες ελληνικές μετοχές, συμπλήρωσε ο πρόεδρος του Χ.Α.

Σε ένα τέτοιο κλίμα, στο οποίο κυριαρχεί η ρευστότητα και αναζήτηση νέων επενδυτικών ιδεών, η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις κάλπες της 4ης/10 θα πρέπει να ξεκαθαρίσει γρήγορα, σύμφωνα με την ΕΧΑΕ, το φορολογικό καθεστώς για τα κέρδη από μετοχές.

Το θέμα της φορολόγησης υπεραξίας μετοχών έχει αναδειχθεί υπ’ αριθμόν 1 για την επενδυτική ψυχολογία, ενώ ο χρόνος που απομένει για ενδεχόμενη εφαρμογή του νέου πλαισίου από την 1η/1/2010 είναι ασφυκτικός, διαμηνύουν κύκλοι του Χ.Α.

Σημειώνεται ότι ακόμη και για το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, η εφαρμογή του οποίου αναβλήθηκε για την 1η/1/2010, η τεχνική προετοιμασία έχει παγώσει εδώ και μερικούς μήνες.

--- Ισχυρό ενδιαφέρον ξένων για ελληνικές μετοχές

Το κλίμα από τις πρόσφατες παρουσιάσεις των τραπεζών, όπως η Εθνική, η Εurobank και η Alpha Bank στο Λονδίνο είναι ιδιαίτερο ενθαρρυντικό για τις ελληνικές μετοχές.

Εν μέσω συνεχών αναβαθμίσεων εταιρικής κερδοφορίας για το 2010, οι ελληνικές τράπεζες με προεξέχουσα την Εθνική δείχνουν συγκριτικά φθηνές, παρά το γεγονός ότι οι εκτιμήσεις των ξένων για την ελληνική οικονομία παραμένουν συγκρατημένα απαισιόδοξες.

"Κλειδί" για τους ξένους είναι η τόνωση της ψυχολογίας της αγοράς και το στίγμα που θα δώσει η νέα κυβέρνηση ως προς τον χειρισμό του δημόσιου χρέους.

Από τους δύο παραπάνω παράγοντες και από το πόσο γρήγορα θα ανακάμψουν οι βαλκανικές οικονομίες θα κριθεί και η πορεία των ελληνικών τραπεζών, σημειώνει στέλεχος επενδυτικής τράπεζας του εξωτερικού.

Οι ξένοι, μεταξύ άλλων, προτρέπουν τις ελληνικές τράπεζες να προχωρήσουν γρήγορα σε αυξήσεις κεφαλαίου, προκειμένου να ενισχύσουν περισσότερο την κεφαλαιακή τους βάση και να εξαγοράσουν τις προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου.

Στο roadshow συμμετείχαν 28 εισηγμένες. Ειδικότερα, από τον κλάδο των τραπεζών οι Εθνική Τράπεζα, Τρ. Κύπρου, Alpha Bank, Eurobank, Marfin Popular Bank και Τρ. Πειραιώς, ενώ, εκτός τραπεζικού κλάδου, συμμετέχουν οι εταιρίες Coca Cola 3E, ΕΛΠΕ, MIG, Ελλάκτωρ, Intralot, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Motor Oil, Βιοχάλκο και Τιτάν, καθώς και οι εταιρίες Frigoglass, Alapis, Eurobank Properties, Folli Follie, Σαράντης, Σιδενόρ, Fourlis, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Lamda Development.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v