Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Καμπανάκι” UBS σε ελληνικές τράπεζες

Το υψηλό κόστος είναι αυτό που πρόκειται να ”στοιχίσει” στις ελληνικές τράπεζες την ευκαιρία ανάπτυξης τους, επισημαίνει σε έκθεσή της η UBS, μειώνοντας δραστικά τις τιμές στόχους για Εθνική, Alpha, Εμπορική, Πειραιώς, ενώ αναβαθμίζει την τιμή στόχο για Eurobank.

”Καμπανάκι” UBS σε ελληνικές τράπεζες
Μεγάλη προσοχή στη διάρθρωση του κόστους συνιστά στις ελληνικές τράπεζες η UBS Warburg, με έκθεσή της (Απρίλιος 2002), τονίζοντας ότι αυτή μπορεί να είναι η αιτία που ο κλάδος θα χάσει την ευκαιρία ανάπτυξης.

Η Εθνική Τράπεζα παραμένει μια δυναμική εταιρία, σύμφωνα με το διεθνή οίκο, ο οποίος ωστόσο εκτιμά ότι το αρνητικό κλίμα αναμένεται να διατηρηθεί και το 2002, συνιστώντας μάλιστα στη διοίκηση της τράπεζας να θέσει ως βασική προτεραιότητα τη μείωση του κόστους.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελλάδας, η οποία διαθέτει το 33,9% της αγοράς, ενώ διαθέτει και το τρίτο μεγαλύτερο ποσοστό συγκέντρωσης ενεργητικού.

Όσον αφορά στη κερδοφορία της, η UBS εκτιμά ότι τα κέρδη του 2002 θα καταγράψουν πτώση κατά 37%, μειώνοντας παράλληλα την τιμή στόχο της μετοχής της ελληνικής τράπεζας κατά 10% από τα 27,4 ευρώ στα 18,1 ευρώ, ενώ προτείνει τη διακράτηση της μετοχής.

Στην έκθεσή της, η UBS Warburg αναφέρει ότι η Alpha Bank ύστερα από σειρά στρατηγικών αλλαγών προσπαθεί να επικεντρωθεί ακόμη περισσότερο στις λιανικές τραπεζικές επιχειρήσεις. Ο οίκος αναθεωρεί προς τα κάτω τις εκτιμήσεις του για τα κέρδη του 2002 και 2003 κατά 22% και 34% αντίστοιχα, ενώ παράλληλα μειώνει την τιμή στόχο κατά 12% από τα 21 ευρώ στα 13,7 ευρώ, προτείνοντας παράλληλα διακράτηση.

Διαθέτοντας την καλύτερη αυτή τη στιγμή θέση μεταξύ των τραπεζών στην εγχώρια αγορά λιανικών τραπεζικών δραστηριοτήτων, η EFG Eurobank αναμένεται να συνεχίσει τη διεύρυνση του μεριδίου συμμετοχής της στην αγορά. Το βασικό κλειδί της επιτυχία της θεωρείται από τη UBS ο τρόπος διαχείρισης από τη διοίκηση του αυξανόμενου κόστους.

Η UBS αναθεωρεί προς τα κάτω κατά 11% και 21% αντίστοιχα τις εκτιμήσεις για τα κέρδη του 2002 και 2003 αντίστοιχα, ενώ αυξάνει την τιμή στόχο κατά 3% στα 14,2 ευρώ από τα 13,6 ευρώ, συνιστώντας παράλληλα διακράτηση.

Όσον αφορά στην Εμπορική Τράπεζα, η UBS εκτιμά ότι η διοίκηση της αντιμετωπίζει ισχυρή πρόκληση στην προσπάθειά να μεταστρέψει τα λειτουργικά αποτελέσματα και να περιορίσει την αύξηση του κόστους.

Στη συνέχεια, αναθεωρεί αρνητικά τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη του 2002 κατά 42% και κατά 43% για αυτά του 2003. Επιπλέον, μειώνει την τιμή στόχο κατά 21% στα 19 ευρώ από τα 30,8 ευρώ, ενώ προτείνει στους επενδυτές να μειώσουν τις επενδύσεις τους στην εν λόγω μετοχή.

Στην Τράπεζα Πειραιώς, η οποία παραμένει για τη UBS ένας ιδιαίτερα ελκυστικός τραπεζικός όμιλος, η διοίκησή της πρέπει να αντιμετωπίσει σειρά αποτυχημένων επενδύσεων καθώς και να διαβεβαιώσει ότι η ιστορία αυτή δεν θα επαναληφθεί.

Προτείνει διακράτηση της μετοχής προς τους επενδυτές, αναθεωρώντας τις εκτιμήσεις της για την κερδοφορία του 2002 και 2003 κατά 2% και 12% αντίστοιχα, μειώνοντας και την τιμή στόχο κατά 9% στα 6 ευρώ από τα 7,2 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v