Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι θα αλλάξουν οι εκλογές στην αγορά

Αυξημένη μεταβλητότητα λόγω των εκλογών αλλά και οφέλη από τη σύντομη προεκλογική περίοδο βλέπουν οι αναλυτές μετά την απόφαση της κυβέρνησης να προκηρύξει εκλογές. Πώς θα επηρεασούν ΟΤΕ - ΟΠΑΠ.  

Τι θα αλλάξουν οι εκλογές στην αγορά
Αυξημένη μεταβλητότητα λόγω των εκλογών αλλά και οφέλη από τη σύντομη προεκλογική περίοδο βλέπουν οι αναλυτές μετά την απόφαση της κυβέρνησης να προκηρύξει εκλογές.

Σε αύξηση της μεταβλητότητας στην αγορά βραχυπρόθεσμα -λόγω της έλλειψης σταθερού πολιτικού περιβάλλοντος- είναι πιθανόν να οδηγήσει η κυβερνητική απόφαση για εκλογές στις αρχές Οκτωβρίου, επισημαίνει η Εθνική - P&K. Στα θετικά των εξελίξεων η χρηματιστηριακή αναφέρει ότι πρόκειται για μια σχετικά μικρή προεκλογική περίοδο, ενώ επισημαίνει την πιθανότητα μη αυτοδύναμης κυβέρνησης ή της συνεργασίας που θα παρατείνει την πολιτική ανισορροπία για σύντομο χρονικό διάστημα.

Με αυτό το δεδομένο η χρηματιστηριακή δεν αναμένει ουσιαστικές αλλαγές στη μεσομακροπρόθεσμη δυναμική της αγοράς, καθώς τα δεδομένα σε κλάδους-κλειδιά, όπως η ποιότητα ενεργητικού, οι προβλέψεις, η ζήτηση, τα κόστη κ.λπ., παραμένουν αναπηρέαστες από το αποτέλεσμα των εκλογών.

Πιθανή βλέπει η Eurobank Securities την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο με άλλη εκλογική διαδικασία να ακολουθεί αυτή που εξαγγέλθηκε, γεγονός που, όπως επισημαίνει, προοιωνίζεται αβεβαιότητα. Η χρηματιστηριακή αναφέρει πως με βάση τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ δεν θα είναι ικανό να του εξασφαλίσει αυτοδυναμία, πράγμα που μπορεί να σημάνει νέες εκλογές σε περίπτωση αποτυχίας σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας.

Αδυναμία της αγοράς αναμένει και η Alpha Finance ως αποτέλεσμα της προκήρυξης των εκλογών. Σε ό,τι αφορά επιμέρους εταιρίες όπου το Δημόσιο έχει συμμετοχή, η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι ο ΟΤΕ ίσως αντιμετωπίσει πρόβλημα στα σχέδια μείωσης του προσωπικού του, καθώς σε περίπτωση μη αυτοδύναμης κυβέρνησης ή αλλαγής κυβέρνησης η εθελούσια έξοδος θα αναβληθεί. Σχετικά με τη ρυθμιστική αρχή, η Alpha Finance αμφιβάλλει για τις προθέσεις της κυβέρνησης να την καταστήσει πιο επιεική.

Για τον ΟΠΑΠ, η χρηματιστηριακή εκτιμά πως τα νέα είναι θετικά, αφού η εφαρμογή της νέας φορολογίας είναι πιθανόν να καθυστερήσει - λόγω του πολιτικού κόστους που θα συνεπάγεται η επιβολή της κατά την προεκλογική περίοδο.

Επιπλέον, όπως αναφέρει η προοπτική αλλαγής της ηγεσίας του ΟΠΑΠ -γεγονός που αναφέρεται ως πολύ πιθανό σε περίπτωση που η αντιπολίτευση κερδίσει- δεν είναι ευνοϊκή για τους μετόχους. Τέλος, η χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι η συμφωνία με τους πράκτορες παραμένει ανυπόγραφη, ενώ ο διαγωνισμός για το Ξυστό οδεύει στις καλένδες.

Κατά την Alpha Finance, το μεγαλύτερο ρίσκο λόγω των εκλογών το αντιμετωπίζει η ΔΕΗ, αφού η αντικατάσταση του CEO θα λειτουργήσει αρνητικά για τη μετοχή πιθανότατα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Για την Εθνική, στην οποία το κράτος ελέγχει άμεσα και έμμεσα ποσοστό 15% και μπορεί να επηρεάσει την ταυτότητα της διοίκησης, η χρηματιστηριακή επικαλείται δηλώσεις της αντιπολίτευσης κατά τις οποίες δεν θα γίνουν αλλαγές στα επιτυχημένα στελέχη των κρατικών εταιριών.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την Ελλάκτωρ, εκτίμηση της χρηματιστηριακής είναι πως δεν θα επηρεαστεί από το αποτέλεσμα των εκλογών - τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v