Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ:Αγορά δύο ταχυτήτων προβλέπει ο νέος Κανονισμός

Αγορά δύο ταχυτήτων θα ισχύσει τελικά στη Σοφοκλέους αμέσως μετά από την εφαρμογή του Κανονισμού Λειτουργίας του ΧΑ. Η πρώτη αγορά θα είναι αυτή της συνεχούς πεντάωρης διαπραγμάτευσης, ενώ η δεύτερη θα προβλέπει τρίωρη συνεχή διαπράγματευση. Τι προβλέπεται για το ωράριο της συνεδρίασης.

ΧΑ:Αγορά δύο ταχυτήτων προβλέπει ο νέος Κανονισμός
Αγορά δύο ταχυτήτων θα ισχύσει τελικά στη Σοφοκλέους αμέσως μετά από την εφαρμογή του Κανονισμού Λειτουργίας του ΧΑ, το τελικό κείμενο του οποίου επεξεργάζονται με ταχείς ρυθμούς οι αρμόδιοι φορείς.

Ο λόγος αλλαγής των αρχικών 5 κατηγοριών διαπραγμάτευσης που προέβλεπε ο Κανονισμός, έχει να κάνει με την απλούστευση της εικόνας της αγοράς για τον επενδυτή και τη διευκόλυνση αυτού τόσο στην παρακολούθηση της, όσο και στις επενδυτικές του επιλογές.

Τις τελευταίες εβδομάδες οι διαβουλεύσεις των αρχών της ΕΚ με τους λοιπούς φορείς της αγοράς είναι συνεχείς και στην επόμενη συνάντησή τους – στο τέλος αυτής της εβδομάδος – αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι τελικές τους προτάσεις.

Επικρατέστερο και μάλλον το λογικότερο σενάριο, αφορά στη δημιουργία δύο αγορών και μίας τρίτης κατηγορίας, αυτής της επιτήρησης.

Η πρώτη αγορά θα είναι αυτή της συνεχούς πεντάωρης διαπραγμάτευσης και πιθανότατα θα συμπεριλάβει τις μετοχές που σήμερα συνθέτουν τους δείκτες: Γενικό, FTSE/ASE 20 και FTSE/ASE 40, δηλαδή 77 συνολικά τίτλους. Οι υπόλοιπες μετοχές θα συμπεριληφθούν στη δεύτερη αγορά, στην οποία θα ισχύει καθεστώς τρίωρης συνεχούς διαπράγματευσης.

Στην ουσία δηλαδή παραμένουν οι δύο ισχύουσες αγορές με τη διαφορά ότι αλλάζουν τα κριτήρια υπαγωγής στην κάθε μία από αυτές. Τέλος, επανέρχεται η κατηγορία της επιτήρησης (το αρχικό κείμενο του Κανονισμού δεν την προέβλεπε) στην οποία η διαπραγμάτευση θα γίνεται με 4 call auctions ημερησίως.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ”Euro2day.gr”, στην κατηγορία της επιτήρησης θα εισέρχονται εταιρίες που είτε παρουσιάζουν 3 χρόνια ζημίες είτε έχουν τιμή μετοχής μικρότερη των 0,30 ευρώ.

Βάσει του νόμου, όλες οι σχετικές διαδικασίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 18 Ιουνίου, οπότε και ο Κανονισμός θα είναι έτοιμος για εφαρμογή.

Δύο ακόμα βήματα έπονται σχετικά με τη λειτουργία της χρηματιστηριακής αγοράς. Το πρώτο αφορά στην αλλαγή του τρόπου προσδιορισμού της τιμής κλεισίματος των μετοχών, καθώς στον Κανονισμό προβλέπεται αλλαγή του ισχύοντος καθεστώτος και υπολογισμός της τιμής κλεισίματος με τη μέθοδο του call auction (δημοπρασία).

Ωστόσο, η αλλαγή αυτή δε θα ισχύσει ταυτόχρονα με την εφαρμογή του Κανονισμού, καθώς απαιτεί τροποποίηση σχετικής απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί πώς όσα σημεία του Κανονισμού προϋποθέτουν τροποποιήσεις αποφάσεων, υπουργικές αποφάσεις ή άλλου είδους νομοθετικές ρυθμίσεις, θα εξαιρεθούν από το κείμενο σε πρώτη φάση, ακριβώς για να επισπευσθεί η έγκριση αυτού.

Το δεύτερο βήμα αφορά στην επέκταση του ωραρίου της συνεδρίασης, εξέλιξη που ως γνωστόν αποτελεί και αίτημα του οίκου FTSE. Οι αρχές του ΧΑ προσανατολίζονται σε επιμήκυνση της διάρκειας της συνεδρίασης έως τις 18.00, με πιθανή διακοπή αυτής μεταξύ 13.00 και 15.00, ωστόσο της όποιας απόφασης θα προηγηθούν διαβουλεύσεις με όλους τους φορείς της κεφαλαιαγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v