Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Γιατί δε φοβούνται τις διορθώσεις οι θεσμικοί

Γιατί παραμένουν long σε μετοχές έμπειροι διαχειριστές θεσμικών χαρτοφυλακίων. Τι βλέπουν για Γενικό Δείκτη. Ποιους κλάδους και μετοχές προτιμούν από Υψηλή και Μεσαία Κεφαλαιοποίηση.

ΧΑ: Γιατί δε φοβούνται τις διορθώσεις οι θεσμικοί
Ευκαιρία αγορών βλέπουν τις διορθώσεις, που διενεργούνται στο Χρηματιστήριο Αθηνών και τις υπόλοιπες αγορές, έμπειροι διαχειριστές εγχώριων θεσμικών και μεγάλων ιδιωτικών χαρτοφυλακίων, πιστεύοντας ότι τα μακροοικονομικά και μικροοικονομικά στοιχεία συνηγορούν στη διατήρηση θέσης long στις μετοχές.

Πέντε μήνες μετά την έναρξη του bear market rally, επικεφαλής Asset Management εγχώριας τράπεζας πιστεύει ότι οι αγορές έχουν εισέλθει σε bull market και είναι πιθανόν μέχρι το τέλος του έτους να βρεθούν και 10% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα.

Τα μακρο-στοιχεία σε ΗΠΑ, ΕΕ, Ιαπωνία και Κίνα δείχνουν ότι οι οικονομίες σταδιακά θα εξέλθουν από την ύφεση μπαίνοντας σε μια φάση ήπιας ανάκαμψης. Με το σενάριο της βίαιης μετάβασης από τον αποπληθωρισμό σε πληθωρισμό να απομακρύνεται, λόγω της ήπιας ανάκαμψης, το κλειδί για τις αγορές, σύμφωνα με τον ίδιο, θα παραμείνει η διοχέτευση ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες.

Ρευστότητα, η οποία, προς το παρόν, κατευθύνεται στις αγορές ομολόγων και μετοχών, σταθεροποιώντας τα έσοδα των χρηματοοικονομικών ομίλων και διευκολύνοντας το σταδιακό άνοιγμα της στρόφιγγας χορηγήσεων από τις τράπεζες προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Ταυτόχρονα, οι αναταράξεις στην εφοδιαστική αλυσίδα, που προκάλεσε η βίαιη εστίαση όλων των επιχειρήσεων, παγκοσμίως, στον περιορισμό των αποθεμάτων, στην περικοπή στα κόστη και στην ενίσχυση του κεφαλαίου κίνησης δείχνουν να τελειώνουν.

Εφόσον στο β΄ εξάμηνο οι συνθήκες εξομαλυνθούν και οι επιχειρήσεις σταματήσουν να κινούνται με αποθέματα ασφαλείας, τότε η παραγωγή, σταδιακά, θα αρχίσει από το 2010 να προσεγγίζει τα προ κρίσης επίπεδα, σύμφωνα με επικεφαλής τμήματος corporate εγχώριας τράπεζας, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της απασχόλησης που αποτελεί τη βασική προτεραιότητα των κυβερνήσεων.

Υπό το παραπάνω πρίσμα το τμήμα asset management της ίδιας τράπεζας εκτιμά ότι οι μετοχές μπορεί να δώσουν κατά τη διάρκεια της χρονιάς άνοδο της τάξης του 40% με 50% σε σχέση με τις αρχές του έτους. Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. βρίσκεται ήδη 30,3% υψηλότερα από το ξεκίνημα του έτους γι' αυτό και οι αγορές εντείνονται στις διορθώσεις.

Πρωταγωνιστές θα παραμείνουν οι τράπεζες, ενώ υψηλές αποδόσεις εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν να δίνουν επιλεγμένοι τίτλοι της Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης. Τίτλοι που, είτε διαθέτουν χαμηλό εκτιμώμενο P/E τρέχουσας χρήσης (Follie Follie), είτε είναι διαπραγματεύσιμα με μικρό υπερτίμημα σε σχέση με την εσωτερική τους αξία (EΛΛΑΚΤΩΡ), είτε συμπεριλαμβάνονται στους ευνοημένους του σεναρίου της -ήπιας- ανάκαμψης (π.χ. Μυτιληναίος, Σιδενόρ) είτε ολοκληρώνονται σχεδιασμοί που θα τους αλλάξουν σελίδα (ΟΛΠ).

Κλειδί η εκτός αγορών ρευστότητα σε περιόδους με χαμηλούς τζίρους

Υπέρ της τακτικής "Long σε μετοχές" δηλώνει και διαχειριστής ισχυρού ιδιωτικού χαρτοφυλακίου εκτιμώντας ότι το καλό κλίμα για τις μετοχές θα διατηρηθεί με αναταράξεις αρκετούς μήνες ακόμη. Οι αγορές, σύμφωνα με τον ίδιο, παραμένουν ρηχές με τη ρευστότητα που έχει μείνει εκτός να συνεχίζει να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο αφού σε κάθε ισχυρή διόρθωση εκδηλώνεται κύμα αγορών.

Έχοντας, ήδη, διανύσει το πρώτο μισό της χρονιάς τα περισσότερα χαρτοφυλάκια, διεθνώς, δεν έχουν να επιδείξουν υψηλές αποδόσεις και αυτό γιατί βρέθηκαν υποεπενδυμένα στην άνοδο που ξεκίνησε το Μάρτιο. Τα macro funds ήταν μέχρι τα μέσα Ιουλίου short σε μετοχές, τακτική που άρχισε να διαφοροποιείται μετά τα αποτελέσματα των αμερικανικών τραπεζών.

Ταυτόχρονα, διεθνώς, συνεχίζει να αυξάνει η διάθεση ανάληψης κινδύνου, με αποτέλεσμα οι τίτλοι με αμυντικά χαρακτηριστικά να έχουν δώσει το τελευταίο μήνα "πενιχρές" αποδόσεις

Με δεδομένο ότι τα calls πωλούνται με μικρό premium, τα stop losses για τους σορτάκηδες είναι εξαιρετικά γρήγορα. Η συμπεριφορά του τίτλου της Πειραιώς, κατά τη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής ήταν ενδεικτική για μια αγορά με χαμηλούς τζίρους.

Πρωταγωνιστές οι τράπεζες ακολουθούν τα Mid Caps

Αναφορικά, με το Χ.Α. ο ίδιος εκτιμά ότι τα αποτελέσματα β΄ τριμήνου των τραπεζών θα στηρίξουν τις τρέχουσες κεφαλαιοποιήσεις παρά το γεγονός ότι η μεγάλη βελτίωση θα έρθει από μη επαναλαμβανόμενα έσοδα, όπως τα έσοδα από το trading ομολόγων και μετοχών.

Η μείωση του κόστους χρηματοδότησης λόγω της αποκλιμάκωσης των επιτοκίων, η αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους, τα υψηλότερα έσοδα από κρατικά ομόλογα και γενικότερα τα έσοδα από χρηματοοικονομικές πράξεις, η πολιτική συγκράτησης των λειτουργικών δαπανών θα αποτυπωθούν στο β΄ τρίμηνο και ακόμη περισσότερο στο τρέχον γ΄ τρίμηνο.

Παράλληλα, ο ρυθμός αύξησης των επισφαλών δανείων επιβραδύνθηκε τον Ιούνιο σε σχέση με τον Μάιο σύμφωνα με εκτιμήσεις κορυφαίων τραπεζιτών αν και όλοι παραμένουν συγκρατημένοι για την πορεία τους κατά το β΄ εξάμηνο.

Πέραν των τραπεζών ο ίδιος προκρίνει επιλεγμένους τίτλους Υψηλής και Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης (Μυτιληναίος, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Τιτάν, Fourlis), ενώ μειώνει έκθεση σε ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΜΟΗ και Jumbo.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v