Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ώρα της ρεβάνς για τα Αμοιβαία Κεφαλαία

Xρονιά για... ρεβάνς αποδεικνύεται μέχρι τώρα το 2009 για τα Α/Κ της ελληνικής αγοράς, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν καταφέρει στο επτάμηνο να καλύψουν σε σημαντικό βαθμό τις μεγάλες απώλειες. Αναλυτικά στοιχεία.

  • του Ζαφείρη Σταθόπουλου
Η ώρα της ρεβάνς για τα Αμοιβαία Κεφαλαία
Xρονιά για... ρεβάνς αποδεικνύεται μέχρι τώρα το 2009 για τα Αμοιβαία Κεφάλαια της ελληνικής αγοράς, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν καταφέρει στο επτάμηνο να καλύψουν σε σημαντικό βαθμό τις μεγάλες απώλειες που (κατά κανόνα) κατέγραψαν τον προηγούμενο χρόνο.

Οι υψηλότερες αποδόσεις εύλογα παρουσιάζονται στην κατηγορία των Μετοχικών Α/Κ Εσωτερικού, στην οποία επικεντρώνεται η πλειονότητα των Ελλήνων επενδυτών.

Πάντως, η αγορά Α/Κ εξακολουθεί να μην προσελκύει τους επενδυτές και αδυνατεί να συγκεντρώσει νέα κεφάλαια. Έτσι, παρά τα πλεονεκτήματα που χαρακτηρίζουν την επένδυση σε Α/Κ αλλά και τις αποδόσεις στο 2009, το ενεργητικό της αγοράς στο διάστημα 1/1 - 30/6/2009 υποχώρησε κατά 3,36%, στα 10,06 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, ανά κατηγορία Α/Κ (με τιμές της 5ης/8/2009) η εικόνα διαμορφώνεται ως εξής:

* Με θετικό πρόσημο κινούνται και τα 62 Α/Κ της κατηγορίας των Μετοχικών Εσωτερικού και με αποδόσεις που κυμαίνονται από 7,56% έως 60,81% στο επτάμηνο του 2009. Η πλειονότητα των Α/Κ έχει καλύψει πάνω από τις μισές απώλειες του 2008, ενώ τις μεγαλύτερες αποδόσεις καταγράφουν Α/Κ με σημαντικό αριθμό μετοχών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης στο χαρτοφυλάκιό τους. 

*  Θετική η εικόνα στα Μετοχικά Εξωτερικού όπου οι επιδόσεις των 45 Α/Κ της κατηγορίας κινούνται από -2,90% μέχρι 52,01% για το πρώτο (Oxygen Balkan Fund). 

*  Στα Ομολογιακά Εσωτερικού οι αποδόσεις των 24 Α/Κ της κατηγορίας κυμαίνονται από 3,88% μέχρι 13,88% για το πρώτο (International). Όλα τα Α/Κ της συγκεκριμένης ομάδας καλύπτουν τις απώλειες του 2008, ενώ όσα είχαν πέρυσι θετική επίδοση φέτος στο επτάμηνο τη βελτιώνουν ακόμα περισσότερο.

* Στα Ομολογιακά Εξωτερικού η εικόνα είναι μάλλον θετική σε γενικές γραμμές, όμως τα δολαριακά Α/Κ δεν αποδίδουν τόσο καλά ή μέχρι τώρα κινούνται σε αρνητικό έδαφος λόγω της πτωτικής πορείας του αμερικανικού νομίσματος. Οι αποδόσεις των 54 Α/Κ κυμαίνονται από -6,66% μέχρι 17,42% για το πρώτο σε επίδοση (Alpha Trust Strategic Bond Fund). Η εικόνα, πάντως, είναι συνολικά μικτή αφού είναι αρκετά αυτά που παρουσιάζουν οριακές θετικές επιδόσεις σε σχέση με τις περυσινές απώλειες.

* Ικανοποιητικές επιδόσεις σημειώνονται και στα Διαχείρισης Διαθεσίμων Εσωτερικού, καθώς και τα 19 Α/Κ της κατηγορίας κινούνται με θετικό πρόσημο. Οι αποδόσεις κυμαίνονται από το οριακό +0,08% έως το 4,44% (International). Να σημειωθεί ότι το 2008 τα 17 από τα 19 Α/Κ της συγκεκριμένης ομάδας έκλεισαν με κέρδη και στο επτάμηνο του 2009 έχουν ισοφαρίσει ή έχουν προσεγγίσει σημαντικά τις επιδόσεις τους του 2008. 

*  Ίδια η εικόνα και στα Διαχείρισης Διαθεσίμων Εξωτερικού: τα 6 Α/Κ της κατηγορίας έχουν αποδόσεις από 0,43% έως 2,97% (Eurobank EFG LF Money Market - Cash Fund Eur), με τις φετινές αποδόσεις να προσεγγίζουν σημαντικά τις (θετικές) περυσινές.

* Αντίστοιχη εικόνα με αυτή των Μετοχικών παρουσιάζουν και τα Μικτά Εσωτερικού. Τα 32 Α/Κ της κατηγορίας κινούνται με θετικό πρόσημο και με αποδόσεις που κυμαίνονται από 0,37% έως 23,56% (Alico Ελληνικό). Και εδώ καλύπτονται σε σημαντικό βαθμό οι απώλειες του 2008. 

*  Κάπως... εντυπωσιακότερες αποδόσεις έχουμε στα Μικτά Εξωτερικού, αφού η μέγιστη απόδοση στο επτάμηνο για το πρώτο της κατηγορίας φτάνει στο 42,77% (Alpha Τουρκίας), ενώ η χαμηλότερη διαμορφώνεται στο 3,30%. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τρία πρώτα της συγκεκριμένης ομάδας έχουν υπερκαλύψει τις περυσινές τους απώλειες.

* Σημαντικές επιδόσεις καταγράφουν και τα Funds of Funds Μετοχικά. Τα 14 Α/Κ της κατηγορίας έχουν αποδόσεις από 9,90% έως 53,33% (Interamerican LF Fund of funds - BRIC Eur) και καλύπτουν το χαμένο έδαφος του 2008. Τις υψηλότερες επιδόσεις καταγράφουν πάντως Α/Κ που επενδύουν στις αναδυόμενες αγορές της Ευρώπης και τα οποία πέρυσι είχαν σημειώσει τις μεγαλύτερες απώλειες. 

*  Ισορροπημένη είναι η εικόνα στα Funds of Funds Μικτά, όπου οι επιδόσεις των 14 Α/Κ της συγκεκριμένης ομάδας διαμορφώνονται από 3,29% έως 15,65% (Alico Fund of Funds Μικτό). Στην κατηγορία, πάντως, οι φετινές επιδόσεις απέχουν ακόμα αρκετά από το να καλύψουν τις υποαποδόσεις του 2008.

* Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στα Funds of Funds Ομολογιακά. Τα 4 Α/Κ της κατηγορίας σημειώνουν θετικές αποδόσεις (από 2,37% έως 8,92% - NBG Synesis Arbitrage Strategy - Class A Eur) και οι επιδόσεις είναι μικρότερες των περυσινών.

** Δείτε στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό", τους πίνακες με τις κορυφαίες αποδόσεις των Μετοχικών Εσωτερικού αλλά και τις αποδόσεις των Α/Κ για το 2009.
 
**** Αναδημοσίευση από το 595ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας "ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ", 13-18 Αυγούστου 2009.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v