Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πειραιώς: Τι προβλέπει η αγορά για το α’ τρίμηνο

Αύξηση της τάξεως του 18,5%-26,2% προβλέπουν οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς για τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη α’ τριμήνου της Τράπεζας Πειραιώς που ανακοινώνονται αύριο, Τρίτη, ενώ σε ό,τι αφορά τα κέρδη προ φόρων και μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας οι εκτιμήσεις καταδεικνύουν βελτίωση κατά 30%.

Πειραιώς: Τι προβλέπει η αγορά για το α’ τρίμηνο
Αύξηση της τάξεως του 18,5% - 26,2% αναμένεται να παρουσιάσουν τα καθαρά κέρδη του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς στο πρώτο τρίμηνο του 2004, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της SelasNet και τις προβλέψεις των Εθνικής και Eurobank Sec.

Εξάλλου, σε έρευνα που πραγματοποίησε το Euro2day.gr μεταξύ 7 αναλυτών προκύπτει πως τα κέρδη προ φόρων και μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς αναμένεται να παρουσιάσουν αύξηση 30%.

Σημειώνεται πως η Τράπεζα Πειραιώς θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου αύριο, 4/5/2004, μετά το κλείσιμο της αγοράς.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις 7 εγχώριων χρηματιστηριακών εταιριών που συγκέντρωσε η SelasNet, προκύπτει πως τα κέρδη μετά από φόρους της Τράπεζας Πειραιώς αναμένεται να παρουσιάσουν αύξηση 20,8% και να φτάσουν στα 30,92 εκατ. ευρώ.

Για τα κέρδη προ φόρων και προ δικαιωμάτων μειοψηφίας τα οποία υπολογίζονται κατά μέσο όρο στα 48,31 εκατ. ευρώ, προβλέπεται αύξηση 34%, ενώ τα αποτελέσματα χρηματοοικονομικών πράξεων πιστεύεται ότι θα αυξηθούν κατά 30,7% έως τα 11,14 εκατ. ευρώ.

Στην on line βάση δεδομένων προβλέψεων κερδοφορίας της Selasnet για την Τράπεζα Πειραιώς μετείχαν οι Alpha Finance, EFG Eurobank Securities, Εγνατία Securities, Eurocorp Credit Lyonnais, Marfin Hellenic, Κάππα Securities και Π&Κ Securities.

Εξάλλου, με βάση τις εκτιμήσεις 6 μεγάλων παικτών της εγχώριας αγοράς μετοχών και ενός οίκου που συγκέντρωσε το Euro2day.gr, τα κέρδη προ φόρων και μετά δικαιωμάτων πρώτου τριμήνου 2004 της Τράπεζας Πειραιώς εκτιμάται πως θα παρουσιάσουν ετήσιο ρυθμό αύξησης της τάξεως του 30%, με τη μέση τιμή των εκτιμήσεων να υπολογίζεται σε 41,7 εκατ. ευρώ, και το εύρος των προβλέψεων να κινείται μεταξύ 38,0 εκατ. ευρώ και 45,7 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται πως οι μέσες εκτιμήσεις που προκύπτουν περιλαμβάνουν τις προβλέψεις των: Εγνατία Χρηματιστηριακή, EFG Eurobank Χρηματιστηριακή, Εθνική Χρηματιστηριακή, Marfin Analysis, Π&Κ Χρηματιστηριακή, Σίγμα Χρηματιστηριακή και UBS Warburg.

Από την πλευρά τους οι Eurocorp, Marfin Analysi, Εθνική ΑΧΕ και Eurobank Securities αναφέρουν πως προβλέπουν αύξηση στα ενοποιημένα καθαρά κέρδη α’ τριμήνου της Τράπεζας Πειραιώς κατά 18,5%, 23,6%, 26% και 26,2% αντίστοιχα.

Αναλυτικότερα, αύξηση 18,5% εκτιμά η Eurocorp ότι θα καταγράψουν τα καθαρά κέρδη του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς στο πρώτο τρίμηνο διαμορφούμενα στα 30,3 εκατ. ευρώ, ενώ όπως αναφέρει σε ανάλυση με ημερομηνία 3 Μαΐου προβλέπει άνοδο της τάξης του 27,6% (στα 46 εκατ. ευρώ) στα προ φόρων κέρδη και μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας της Τράπεζας.

Επίσης, η Eurocorp αναφέρει ότι η Τράπεζα Πειραιώς, θα παρουσιάσει αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους της τάξης του 22,3% στα 108,4 εκατ. ευρώ, ενώ ανοδικά αναμένεται να κινηθούν και τα λειτουργικά κέρδη (+17,1% σε ετήσια βάση) στα 159,6 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, η Eurocorp εκτιμά ότι τα λειτουργικά κέρδη από τις βασικές δραστηριότητες της Τράπεζας Πειραιώς αναμένεται να αυξηθούν κατά 17,8% στα 62,2 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την Εθνική ΑΧΕ τα καθαρά κέρδη του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς θα ανέλθουν το πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης κατά 26% σε ετήσια βάση και θα διαμορφωθούν στα 32 εκατ. ευρώ.

Οι αναλυτές της Εθνικής ΑΧΕ αναμένουν επίσης ετήσια αύξηση στα καθαρά έσοδα από τόκους και στις αμοιβές του τραπεζικού ομίλου κατά 17% και 18%, αντίστοιχα, στα 103 εκατ. ευρώ και 28 εκατ. ευρώ.

Επίσης, τονίζουν πως η μετοχή της Πειραιώς διαπραγματεύεται 15,2 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2004, με τη μερισματική απόδοση στο τρέχον έτος να αναμένεται στο 3,7%.

Από την πλευρά της η Eurobank Securities εκτιμά πως τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη πρώτου τριμήνου θα είναι αυξημένα κατά 26,2% έως τα 32,2 εκατ. ευρώ, από τα 25,5 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, σημειώνοντας πως οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών κάνουν λόγο για αύξηση 21,1%.

Ακόμα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Eurobank Securities, τα καθαρά έσοδα από τόκους της Πειραιώς θα ανέλθουν στα 110 εκατ. ευρώ (ετήσια άνοδος 25%), ενώ οι προμήθειες θα κινηθούν υψηλότερα κατά 29% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2003, στα 29 εκατ. ευρώ.



Επιπλέον, σύμφωνα με τη Eurobank Securities τα λειτουργικά κέρδη θα κινηθούν υψηλότερα κατά 181%, διαμορφούμενα στα 31 εκατ. ευρώ από τα 11 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Όπως τονίζεται στο πρωινό report της χρηματιστηριακής, η διοίκηση της Πειραιώς κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της 7/4/2004 εξέφρασε τον στόχο της για μεγέθυνση των καθαρών κερδών κατά 20% το τρέχον έτος, γεγονός το οποίο είναι σύμφωνο με τις εκτιμήσεις της Eurobank Securities που εκτιμά τα κέρδη του 2004 στα 121,5 εκατ. ευρώ.

Οι αναλυτές της Eurobank Securities τονίζουν επίσης πως η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς με βάση το κλείσιμο της Παρασκευής 30/4/2004 στα 9,84 ευρώ διαπραγματεύεται 16 και 1,8 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη ανά μετοχή και τη λογιστική αξία της μετοχής του 2004 αντίστοιχα. Οι αναλυτές της χρηματιστηριακής υπογραμμίζουν πως παραμένουν ουδέτεροι.

Εξάλλου, οι αναλυτές της Marfin Analysis χρηματιστηριακής αναμένουν τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων της τράπεζας αυξημένα κατά 41,4% σε ετήσια βάση διαμορφούμενα στα 51 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 31,7 εκατ. ευρώ (ετήσια άνοδος 23,6%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v