Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Οι σορτάκηδες και τα κρίσιμα νούμερα

Η μάχη μεταξύ εγχώριου συστήματος και σορτάκηδων μόλις άρχισε. Γιατί η άνοδος της Παρασκευής δεν φόβισε τους short. Τα κρίσιμα νούμερα και τα σενάρια. Σε ποιους τίτλους έκλεισαν short θέσεις.

  • του Χρήσου Κίτσιου
XA: Οι σορτάκηδες και τα κρίσιμα νούμερα
Η άνοδος της περασμένης Παρασκευής δεν έκανε το αφτί των σορτάκηδων να ιδρώσει ιδιαίτερα.

Και ας προήλθε από μίγμα πραγματικού αγοραστικού ενδιαφέροντος από το εξωτερικό και σύντονων αγορών από εγχώρια σπίτια.

Οι εγχώριοι προσπάθησαν τιμίως να εκβιάσουν συνθήκες short covering βγάζοντας αγορές πάνω στις εντολές αγορών που υπήρχαν από το εξωτερικό, όμως την Παρασκευή δεν πέτυχαν να φοβίσουν τους μεγάλους σορτάκηδες.

Προφανώς γιατί διαθέτουν τιμές κτήσης, οι οποίες τους επιτρέπουν να μην πανικοβάλλονται. Ακόμη τουλάχιστον…

Τι φοβούνται οι σορτάκηδες;

Δυνατή ανοδική συνέχεια διεθνώς που θα δημιουργήσει συνθήκες εκτίναξης ελατηρίου για μια ρηχή αγορά όπως το Χ.Α.

Αν φανεί για παράδειγμα ότι η Alpha Bank μπορεί να κινηθεί άμεσα έως και 5% υψηλότερα, θα σπεύσουν να βγάλουν άρον-άρον αγορές, σύμφωνα με έμπειρο χρηματιστή.

Και με δεδομένο ότι ο όγκος των δανεισμένων τίτλων είναι πολύ μεγαλύτερος, από τα επίσημα στοιχεία της ΕΤΕΣΕΠ, θα προκληθεί βίαιο short-squeeze. Και ενδέχεται να οδηγήσει κάποιους τραπεζικούς μέχρι και σε νέα υψηλά τρέχοντος έτους.

Προς το παρόν, όμως, συνεχίζουν να δανείζονται… Κατά κύριο λόγο από ξένους θεματοφύλακες. Αυτή η τακτική σίγουρα εξασφαλίζει volatility στο Χ.Α.

Υ.Γ.: Στις μόνες τράπεζες που έκλεισαν την περασμένη εβδομάδα short θέσεις ήταν στις κυπριακές. Αυτές οι θέσεις είχαν ανοίξει σε υψηλότερα επίπεδα και βεβαίως έκλεισαν με κέρδη… Ιδιαίτερα στην Κύπρου…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v