Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ: Θετική υποδοχή του α΄ τριμήνου από 5 ΑΧΕ

Τα υψηλότερα του αναμενομένου κέρδη που εμφάνισε η Εθνική Τράπεζα στο πρώτο τρίμηνο του 2004, αλλά και τις χαμηλότερες των εκτιμήσεων προμήθειες επισημαίνουν οι αναλυτές, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η τράπεζα. Τι λένε Εθνική ΑΧΕ, Eurobank Sec, Π&Κ, Marfin και Εγνατία.

ΕΤΕ: Θετική υποδοχή του α΄ τριμήνου από 5 ΑΧΕ
Τα υψηλότερα του αναμενομένου κέρδη που εμφάνισε η Εθνική Τράπεζα στο πρώτο τρίμηνο του 2004, αλλά και τις χαμηλότερες των εκτιμήσεων προμήθειες επισημαίνουν μεταξύ άλλων οι Εθνική, Eurobank Sec, Π&Κ, Marfin, Εγνατία, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Τράπεζα.

Ειδικότερα, στο πρωινό της report η Εθνική ΑΧΕ αναφέρει πως τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων και μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας της Εθνικής Τράπεζας κατέγραψαν αύξηση της τάξεως του 30%, διαμορφούμενα στα 145,7 εκατ. ευρώ, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις της αγοράς που τα τοποθετούσαν στα 138 εκατ. ευρώ.

Η Eurobank Securities σχολιάζοντας τα αποτελέσματα τριμήνου της Εθνικής Τράπεζας επισημαίνει την κατά 13,9% αύξηση στη χορήγηση δανείων, που –όπως αναφέρει– ήταν υψηλότερη των εκτιμήσεών της, με την καταναλωτική και στεγαστική πίστη να αποτελούν κύριο μοχλό ανάπτυξης για ένα ακόμη τρίμηνο.

Επιπλέον η Eurobank Securities επισημαίνει και τη βελτίωση στα καθαρά έσοδα από τόκους, η οποία επίσης κινήθηκε πάνω από τις προβλέψεις της και την οποία και αποδίδει στην ”υγιή” αύξηση των χορηγήσεων αλλά και στα ανθεκτικά περιθώρια.

Σύμφωνα με την Eurobank Securities τα αποτελέσματα της Εθνικής Τράπεζας είναι ”θετικά” αν και ανάλογα –σε γενικές γραμμές– των εκτιμήσεων, ενώ επισημαίνει πως θα αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις της για τα μεγέθη της τράπεζας στο σύνολο του έτους, ώστε να συμπεριλάβει και την τρέχουσα δυναμική της.

Από την πλευρά της η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ επισημαίνει τόσο την επέκταση της καταναλωτικής πίστης όσο και τις χαμηλότερες των προβλεπόμενων προμήθειες.

Ειδικότερα, η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ εμφανίζεται ικανοποιημένη από την επέκταση της καταναλωτικής πίστης, αν και από την άλλη επισημαίνει πως οι προμήθειες κινήθηκαν χαμηλότερα των προβλέψέων της, ενώ οι υψηλότερες προβλέψεις είχαν ως αποτέλεσμα τα χαμηλότερα του αναμενομένου λειτουργικά κέρδη.

Τα κέρδη της Εθνικής κινήθηκαν υψηλότερα των προβλέψεων της αγοράς ως αποτέλεσμα των αυξημένων εσόδων από χρηματοοικονομικές πράξεις, αναφέρει η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ, που συμπληρώνει πως θα διαμορφώσει ανάλογα τις εκτιμήσεις της για το σύνολο του 2004, διατηρώντας τη σύσταση ”overweight” για τη μετοχή της τράπεζας.

Η Marfin Analysis εκτιμά πως η Εθνική Τράπεζα διαθέτει προοπτικές που δεν έχουμε ακόμα δει, αναφέρει στο πρωινό της report με ημερομηνία 29 Απριλίου 2004, όπου σχολιάζει τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου που ανακοίνωσε χθες η τράπεζα.

Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές η Marfin Analysis, τις εντοπίζει τόσο όσον αφορά στα έσοδα όσο και από πλευράς κόστους, ενώ συμπληρώνει πως σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται περαιτέρω βελτίωση στη σύνθεση του ενεργητικού, αλλά και στο καθαρό επιτοκιακό περιθώριο.

Επίσης, η Marfin Analysis αναφέρει πως σύμφωνα με τις δηλώσεις του νέου διοικητή της Εθνικής, κ. Τ. Αράπογλου, σε λίγο καιρό θα ανακοινωθούν οι νέοι στόχοι, τους οποίους και θα λάβει υπόψη της η χρηματιστηριακή όσον αφορά στην αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για τα μεγέθη της τΤράπεζας.

Αναφορικά με τα μεγέθη πρώτου τριμήνου της Εθνικής, η Marfin Analysis επισημαίνει πως κινήθηκαν υψηλότερα τόσο των εκτιμήσεών της όσο και της αγοράς, σημειώνοντας πως η τράπεζα ανακοίνωσε για πρώτη φορά σε επίπεδο τριμήνου τα κέρδη μετά φόρων, τα οποία ανήλθαν στα 105 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 31,3%.

Εξάλλου, η Εγνατία ΑΧΕ χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου της Εθνικής Τράπεζας ”ισχυρά”, αν και επισημαίνει πως τα υψηλότερα των αναμενόμενων χρηματοοικονομικά κέρδη αντιστάθμισαν τη χαμηλότερη της προβλεπόμενης αύξηση στα λειτουργικά κέρδη.

Η Εγνατία ΑΧΕ αναφέρει πως θα προχωρήσει σε επαναθεώρηση του μοντέλου της για την Εθνική προσαρμόζοντας ανάλογα τις προβλέψεις της, αν και εκτιμά πως η τιμή-στόχος που έχει θέσει για τη μετοχή της τΤράπεζας θα παραμείνει αμετάβλητη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v