Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναλυτές: Στο προσκήνιο η Alpha (update 2)

Ιδιαίτερα θετικοί εμφανίζονται οι αναλυτές για την εντυπωσιακή αύξηση της τάξεως του 64,5% των ενοποιημένων κερδών της Alpha Bank, γεγονός το οποίο αναμένεται να φέρει τη μετοχή της Τράπεζας, αλλά και τον υπόλοιπο κλάδο στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Πώς σχολιάζουν Εθνική, Eurobank Sec, Π&Κ, Marfin, Εγνατία και UBS.

Αναλυτές: Στο προσκήνιο η Alpha (update 2)
Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος εκτιμούν οι Εθνική, Eurobank Sec, Π&Κ, Marfin και Εγνατία πως θα βρεθεί η Alpha Bank, ως αποτέλεσμα της εντυπωσιακής αύξησης 64,5% που εμφάνισε στα ενοποιημένα καθαρά κέρδη πρώτου τριμήνου, τα οποία ξεπέρασαν κατά πολύ τις προβλέψεις της αγοράς. Θετική εμφανίζεται και η UBS.

Ειδικότερα, η UBS σε σημερινό της report για εταιρίες του διεθνούς χρηματοοικονομικού τομέα χαρακτηρίζει ”ισχυρά” τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου της Alpha Bank επισημαίνοντας πως υπερέβησαν τόσο τις δικές της εκτιμήσεις όσο και τις προβλέψεις της αγοράς.

Σημειώνεται πως οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις προέβλεπαν αύξηση 27,6% στα ενοποιημένα καθαρά κέρδη της Alpha Bank.

Σύμφωνα με τη UBS, η βελτίωση των κερδών της Alpha Bank είναι συνάρτηση της αύξησης των εσόδων και της διακράτησης των λειτουργικών εξόδων, τα οποία αυξήθηκαν κατά μόλις 1,8%.

Τα έσοδα από χρηματοοικονομικές συναλλαγές ήταν επίσης ιδιαίτερα ενισχυμένα, παρά το ”ισχυρό” πρώτο τρίμηνο του 2003, αναφέρει η UBS.

Ο ελβετικός επενδυτικός οίκος επισημαίνει επίσης πως τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου αναμένεται να οδηγήσουν σε προς τα πάνω αναθεώρηση των συγκλινουσών εκτιμήσεων, ενώ εκτιμά πως η συνολική εκτίμηση για τον κλάδο είναι ιδιαίτερα θετική, καταδεικνύοντας ”ισχυρά μεγέθη” και για τις υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες.

”Ισχυρά” χαρακτηρίζει η Εθνική ΑΧΕ τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου της Alpha Bank.

Η Εθνική σημειώνει πως η κερδοφορία της Τράπεζας ενισχύθηκε από τα ιδιαίτερα αυξημένα έσοδα από χρηματοοικονομικές συναλλαγές (κυρίως ομόλογα και παράγωγα), αλλά και από τη βελτίωση των προμηθειών ως αποτέλεσμα της ανάπτυξης των χορηγήσεων (η οποία αυξήθηκε κατά 37% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα).

Από την πλευρά της η Marfin Analysis αναφέρει στο πρωινό της report πως η θεαματική ενίσχυση των καθαρών κερδών που ανακοίνωσε η Alpha Bank αναμένεται να ικανοποιήσει την αγορά και να προσελκύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον και στον υπόλοιπο κλάδο.

Η Marfin Analysis αποδίδει την ενίσχυση των κερδών στην ”ιδιαίτερα υψηλή” βελτίωση των εσόδων από χρηματοοικονομικές πράξεις, τα οποία έφτασαν στα 45 εκατ. ευρώ, έναντι των προβλέψεών της που τοποθετούσαν τα έσοδα από χρηματοοικονομικές συναλλαγές στα 17,4 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, η Marfin Analysis επισημαίνει πως τα βασικά λειτουργικά αποτελέσματα (αν και, όπως σημειώνει, ήταν σε γενικές γραμμές αναμενόμενα) ήταν θετικά, επιβεβαιώνοντας τη συνέχιση της υγιούς δραστηριότητας της Alpha Bank, τη σταθερότητα όσον αφορά στα περιθώρια κέρδους, την ανάκαμψη στις προμήθειες, αλλά και την ”εξαιρετική” επίδοση της Τράπεζας όσον αφορά στη διακράτηση του κόστους.

Στα σημαντικά υψηλότερα έναντι των αναμενόμενων έσοδα από χρηματοοικονομικές συναλλαγές (παρουσίασαν αύξηση 30,3%) αποδίδει και η Eurobank Securities την αύξηση των καθαρών κερδών που παρουσίασε ο όμιλος της Alpha Bank για το πρώτο τρίμηνο του 2004.

Μεταξύ άλλων η Eurobank Securities αναφέρει πως σε συνέχεια των εν λόγω μεγεθών θα προχωρήσει σε προς τα πάνω αναθεώρηση των προβλέψεών της για τα έσοδα από χρηματοοικονομικές πράξεις σε ό,τι αφορά το σύνολο της χρήσης, καθώς -όπως εξηγεί- η Τράπεζα έχει ήδη καταγράψει το 75% των εκτιμήσεών της που τοποθετούν τα συγκεκριμένα έσοδα στα 60 εκατ. ευρώ για όλο το 2004.

Η Eurobank Securities σημειώνει πως σε γενικές γραμμές η κερδοφορία της Alpha Bank αναμένεται να ικανοποιήσει τους επενδυτές, αν και επισημαίνει πως δεν προβλέπει μια θετική υπεραντίδραση, καθώς τα καθαρά κέρδη ενισχύθηκαν σημαντικά μεν, όχι όμως από στοιχεία που σχετίζονται με βασικές τραπεζικές δραστηριότητες.

Η Eurobank Securities καταλήγει πως παραμένει θετική για τη μετοχή της Alpha Bank.

”Ισχυρά” χαρακτηρίζει τα μεγέθη της Alpha Bank και η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ, που επισημαίνει στο πρωινό της report πως αναμένεται (για μια ακόμη φορά) να ικανοποιήσουν την αγορά.

Σύμφωνα με την Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ η ενίσχυση των καθαρών κερδών της Τράπεζας αποδίδεται στην άνοδο των λειτουργικών κερδών (αυξήθηκαν κατά 89,9%), υποβοηθούμενα από τη ”μη αναμενόμενη” αύξηση στα έσοδα από χρηματοοικονομικές συναλλαγές.

Η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ αναφέρει επίσης πως θα προχωρήσει σε προς τα πάνω αναθεώρηση των προβλέψεών της για τα αποτελέσματα 2004 της Alpha Bank, ενώ επισημαίνει πως οι επενδυτές θα διατηρήσουν το ενδιαφέρον τους για τη μετοχή της Τράπεζας δεδομένων των ”υγιών” θεμελιωδών μεγεθών, και του outlook των κερδών από τις βασικές τραπεζικές δραστηριότητες.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ αναφέρει πως διατηρεί τη σύσταση ”overweight” για τη μετοχή της Τράπεζας.

Από την πλευρά της, η Εγνατία ΑΧΕ αναφέρει πως θα προχωρήσει σε ανάλυση των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου της Alpha Bank μετά το conference call που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 16.00, ενώ συμπληρώνει πως στην παρούσα φάση διατηρεί τη σύσταση ”αγορά” με τιμή–στόχο τα 29 ευρώ για τη μετοχή της Τράπεζας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v