Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΠΕ: Τιμή - στόχος τα 6,7 ευρώ από Π&Κ

Τιμή στόχο τα 6,7 ευρώ και σύσταση ”underweight” διατυπώνει η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ για τη μετοχή των ΕΛΠΕ σε έκθεση με ημερομηνία 26 Απριλίου 2004 και με τίτλο, ”Μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα, μειούμενες αποδόσεις και υψηλή σχετική αποτίμηση”.

ΕΛΠΕ: Τιμή - στόχος τα 6,7 ευρώ από Π&Κ
Τιμή στόχο τα 6,7 ευρώ και σύσταση ”underweight” διατυπώνει η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ για τη μετοχή των ΕΛΠΕ σε έκθεση (26 Απριλίου 2004) με τίτλο ”Μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα, μειούμενες αποδόσεις και υψηλή σχετική αποτίμηση”.

Η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ αναφέρει στην έκθεση της πως η μετοχή των ΕΛΠΕ διαπραγματεύεται 15 και 7,3 φορές, αντίστοιχα, τα εκτιμώμενα καθαρά κέρδη και τα EBITDA του 2004, υψηλότερα των ομοειδών εταιριών της.

Ακόμα, οι αναλυτές της χρηματιστηριακής εκτιμούν πως στο παρόν η μετοχή των ΕΛΠΕ είναι πλήρως αποτιμημένη τονίζοντας παράλληλα πως περιμένουν τα περιθώρια κερδών από τον τομέα της διύλισης να παραμείνουν σταθερά, καθώς το 2003 αυτά παρουσίασαν αύξηση περίπου 90%.

Ακόμα, στα θετικά της εταιρίας η ΑΧΕΠΕΥ συγκαταλέγει την συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών (με αυτή από τον Όμιλο Λάτση να ανέρχεται στο 25%) όπου όπως σημειώνει μπορεί να συντελέσει σε μια πιο σταθερή διοικητική δομή.

Ωστόσο τους αναλυτές της Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ προβληματίζει η μη ξεκάθαρη στρατηγική της εταιρίας και τα σχέδια της που προβλέπουν υψηλές κεφαλαιουχικές δαπάνες.

Επίσης η χρηματιστηριακή τονίζει αδικαιολόγητο το χαμηλό ποσοστό αποπληρωμής της εταιρίας προς τους μετόχους της καθώς όπως επισημαίνει ο δείκτης τραπεζικού δανεισμού παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, όπως και ο δείκτης απόδοσης επενδεδυμένων κεφαλαίων (ROIC) ο οποίος κινείται πτωτικά.

Όπως τονίζουν οι αναλυτές της χρηματιστηριακής θα προτιμούσαν υψηλότερο ποσοστό αποπληρωμής της εταιρίας προς τους μετόχους παρά μια αύξηση στις κεφαλαιουχικές δαπάνες, εκτός εάν η διοίκηση παράσχει ένα συγκεκριμένο στρατηγικό σχέδιο το οποίο θα αυξάνει την αξία των μετόχων.

Με βάση το τελευταίο, χαρακτηρίζουν μη διατηρήσιμη μακροπρόθεσμα την τρέχουσα κατάσταση (χαμηλό ποσοστό αποπληρωμής προς τους μετόχους, μη ξεκάθαρη στρατηγική κεφαλαιουχικών δαπανών και φθίνοντος ROIC).

Σε αυτά τα πλαίσια, οι αναλυτές της Π&Κ εκφράζουν της ανησυχίες τους για περαιτέρω μείωση στην αξία των μετόχων στο κοντινό μέλλον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v