Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ολο το καλάθι των τριμήνων του FTSE 20

Μικτή εικόνα διαμορφώνεται στα μεγέθη των εισηγμένων blue chips, καθώς ολοκληρώθηκε η ανακοίνωση των τριμήνων. Ξεχώρισαν ΕΤΕ, ΔΕΗ. Δείτε σε συγκεντρωτική παρουσίαση τα τρίμηνα όλων των εταιριών που συμμετέχουν στον FTSE 20.

Ολο το καλάθι των τριμήνων του FTSE 20
Στην τελική ευθεία έχει μπει η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο της Αθήνας εταιριών, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι και την Κυριακή (31/5).

Η εικόνα που εμφανίζουν στο τρίμηνο τα blue chips είναι μικτή, καθώς από τις 20 εταιρίες του FTSE 20 που ανακοίνωσαν αποτελέσματα α΄ τριμήνου, μόλις έξι εμφανίζουν άνοδο κερδών, ενώ πτώση της κερδοφορίας τους κατέγραψαν οι υπόλοιπες 14, με δυο εξ αυτών να εμφανίζουν ζημίες.

Ζημιογόνο ήταν το πρώτο τρίμηνο της χρήσης για τον όμιλο της Βιοχάλκο, η οποία κατέγραψε ζημιές ύψους 10,7 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 17,1 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Ζημιές 17,6 εκατ. ευρώ εμφάνισε και ο όμιλος της MIG, ανακοινώνοντας παράλληλα μικτά κέρδη 121 εκατ. στο Q1.

Σημαντική πτώση κερδοφορίας, της τάξης του 74%, κατέγραψαν τα κέρδη της Coca Cola, που διαμορφώθηκαν στα 7 εκατ. ευρώ. Το αποτέλεσμα αυτό ήταν χαμηλότερο των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Τα κέρδη του ομίλου Μυτιληναίου υποχώρησαν σε 1 εκατ. ευρώ, από 4 εκατ. ευρώ πέρυσι, ενώ κατά 63% υποχώρησαν τα καθαρά κέρδη των ΕΛΠΕ, που διαμορφώθηκαν στα 34 εκατ. ευρώ, λίγο χαμηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Πτώση 50% εμφάνισαν τα κέρδη της Τιτάν, που διαμορφώθηκαν στα 21 εκατ. ευρώ, κατά 49,9% υποχώρησαν τα κέρδη της Motor Oil, στα 19,2 εκατ. ευρώ, ενώ στο 38,5% ανήλθε η υποχώρηση των καθαρών κερδών της Intralot, τα οποία διαμορφώθηκαν στα 22,103 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο.

Από τις τράπεζες, σημαντικά μειωμένη ήταν η κερδοφορία των Alpha Bank, Eurobank, Τράπεζας Πειραιώς, Τράπεζας Κύπρου και Marfin Popular Bank και λιγότερο της Εθνικής Τράπεζας.

Η Alpha Bank ανακοίνωσε καθαρά κέρδη ύψους 86 εκατ. ευρώ (-58,2%), υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ καλύτερα των εκτιμήσεων ήταν τα καθαρά κέρδη και της Eurobank, τα οποία διαμορφώθηκαν στα 81 εκατ. ευρώ.

Στην Πειραιώς τα καθαρά κέρδη κατέγραψαν πτώση 63% και διαμορφώθηκαν στα 52 εκατ. ευρώ, η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε κέρδη 63 εκατ. ευρώ (-46%) και η MPB κέρδη 40 εκατ. ευρώ (-44%).

Η Εθνική Τράπεζα από την πλευρά της εμφάνισε καθαρά κέρδη 317 εκατ. ευρώ, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών λόγω Finansbank και έκπληξης στα καθαρά έσοδα από τόκους. Ωστόσο, σε ετήσια βάση, τα κέρδη της υποχώρησαν 21%.

Αντιθέτως, αύξηση κερδών ανακοίνωσαν οι ΑΤΕ και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη της ΑΤΕ αυξήθηκαν κατά 23,1% και διαμορφώθηκαν στα 56,8 εκατ. ευρώ, ενώ το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ανακοίνωσε κέρδη 42,4 εκατ. ευρώ (έναντι ζημιών 37,7 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο), υπερδιπλάσια των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Βελτίωση της κερδοφορίας τους ανακοίνωσαν επίσης οι ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Ελλάκτωρ.

Πιο αναλυτικά, τα κέρδη της ΔΕΗ εκτινάχθηκαν κατά 631,7% στα 219,5 εκατ. ευρώ, ποσό σημαντικά υψηλότερο των προβλέψεων των αναλυτών, ενώ τα καθαρά κέρδη του ΟΤΕ, αν και αυξήθηκαν κατά 89% στα 266,7 εκατ. ευρώ, διαμορφώθηκαν χαμηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Ενίσχυση κερδών κατά 31,6% στα 26,84 εκατ. ευρώ εμφάνισε η Ελλάκτωρ, ενώ βελτιωμένα κατά 3,5% ήταν τα καθαρά κέρδη του ΟΠΑΠ, που διαμορφώθηκαν στα 215,7 εκατ. ευρώ, διαψεύδοντας τις προβλέψεις των αναλυτών για πτώση 1,6%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v