Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Ξεκίνησαν τα flows του rebalancing

Στον αστερισμό του rebalancing των δεικτών MSCI εισήλθε από χθες και τυπικά το Χ.Α. Προγράμματα αγοράς και πωλήσεων ελληνικών μετοχών από passive funds. Κερδισμένοι Κύπρου και MPB, χαμένος ο ΟΤΕ.

  • του Χρήστου Κίτσιου
XA: Ξεκίνησαν τα flows του rebalancing
Στον αστερισμό του rebalancing των δεικτών MSCI εισήλθε από χθες και τυπικά το Χ.Α., καθώς μετά το μέσο της συνεδρίασης ξεκίνησαν προγράμματα αγοράς και πωλήσεων ελληνικών μετοχών από passive funds.

Με την αγορά να υποχωρεί σημαντικά, τα παθητικής διαχείρισης funds που ακολουθούν τους δείκτες του MSCI είχαν την ευκαιρία να αγοράσουν σε καλύτερες αποτιμήσεις ελληνικές μετοχές. Οι αγορές τους, σύμφωνα με χρηματιστές, επικεντρώθηκαν στους τίτλους των Τράπεζας Κύπρου και MPB, ενώ αγορές εκδηλώθηκαν και στον τίτλο των Ελληνικών Πετρελαίων.

Τα προγράμματα αγοράς είχαν ως αποτέλεσμα η μεν μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να καταγράψει εντυπωσιακή μεταστροφή και από τις απώλειες της τάξης ως και 8%, να κλείσει τη συνεδρίαση με άνοδο υψηλότερη του 4%, ενώ αντίστοιχα η μετοχή της MPB περιόρισε σημαντικά τις μεγάλες απώλειες (λόγω και της αποκοπής μερίσματος) που κατέγραφε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Τα προγράμματα αγοράς συνεχίζονται και σήμερα καθώς οι αναθεωρημένοι δείκτες MSCI τίθενται σε ισχύ στις 29 Μαΐου. Το μεγαλύτερο μέρος της αναδιάρθρωσης έχει ήδη συντελεστεί, σύμφωνα με χρηματιστές. Ειδικότερα, στο δίδυμο των νεοεισερχομένων στους δείκτες MSCI, Τράπεζας Κύπρου και MPB, οι τοποθετήσεις ξεκίνησαν μετά τις 8 Μαΐου και την ανακοίνωση της MSCI ότι οι δύο κυπριακές τράπεζες εντάσσονται στο καλάθι προεπιλογής μετοχών από το Χ.Α.

Στους χαμένους της αναθεώρησης των δεικτών περιλαμβάνεται ο τίτλος του ΟΤΕ, λόγω μείωσης της στάθμισής του. Η μετοχή του Οργανισμού ταλαιπωρείται εδώ και αρκετές συνεδριάσεις από πωλήσεις που εκδηλώνονται κατά κύριο λόγο μέσω της Merrill Lynch. Μέρος των πωλήσεων οφείλεται στη μειωμένη στάθμιση συμμετοχής του στους MSCI Euro και MSCI Pan Euro.

Ειδικότερα για τις μετοχές του Χ.Α. θα υπάρξουν οι εξής αλλαγές: η Τράπεζα Κύπρου θα συμμετάσχει στον MSCI Standard Index, ενώ οι MPB, OΛΘ και ΕΥΑΘ θα συμπεριληφθούν στον ΜSCI Small Cap Index, από όπου διαγράφονται οι Βασιλόπουλος, Proton, Εμπορική και Euromedica. Ακόμη, από τους δείκτες Εuro και Pan-Euro θα διαγραφεί η Eurobank, ενώ θα μειωθεί η στάθμιση του ΟΤΕ στο 50%, από το 55%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v