Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

UBS:Αναμένει καλές αποδόσεις από τράπεζες (update)

Η βελτίωση του δανειακού χαρτοφυλακίου και της ποιότητας του ενεργητικού, αλλά και η άνοδος των εσόδων σε ευαίσθητα τμήματα της αγοράς θα είναι οι κύριες αιτίες των βελτιωμένων αποτελεσμάτων που θα παρουσιάσουν οι πέντε μεγάλες ελληνικές τράπεζες στο α΄ τρίμηνο, σύμφωνα με σημερινή έκθεση της UBS. Το προφίλ των τραπεζών. Οι τιμές στόχοι. Οι συστάσεις.

UBS:Αναμένει καλές αποδόσεις από τράπεζες (update)
Την εκτίμηση ότι η επέκταση του δανειακού χαρτοφυλακίου, η βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού, αλλά και η άνοδος των εσόδων σε ευαίσθητα τμήματα της αγοράς θα είναι οι κύριες αιτίες των βελτιωμένων αποτελεσμάτων που θα παρουσιάσουν οι πέντε μεγάλες ελληνικές τράπεζες στο α΄ τρίμηνο του 2003 περιέχει σημερινή έκθεση της UBS.

Ο οίκος στην έκθεσή του με τίτλο ”άλλο ένα σετ καλών επιδόσεων” εκτιμά ότι η αύξηση των τραπεζικών κερδών πλην αυτών της Εμπορικής, κατά το α΄ τρίμηνο του 2004 θα υπερβεί το 20% έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος, ενώ τα έσοδα θα εμφανίσουν αύξηση από 11% έως 14%.

Σε ό,τι αφορά το κόστος, ο οίκος επισημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες μοιάζει να είναι τώρα περισσότερο σε θέση να τιθασεύσουν το κόστος.

Η UBS θέτει σύσταση ”αγορά 1” για τις Alpha Bank και Eurobank, ”αγορά 2” για τις Εθνική και Πειραιώς, ενώ η σύσταση για την εμπορική Τράπεζα είναι ”ουδέτερη 1”. Η τιμή στόχος για την Εθνική είναι τα 26,8 ευρώ για την Alpha τα 32 ευρώ, για την Eurobank τα 19,7 ευρώ, για την Πειραιώς τα 12,6 ευρώ και για την Εμπορική τα 19,1 ευρώ.

Για την Εθνική Τράπεζα, η έκθεση αναφέρει ότι τα προ φόρων και προ δικαιωμάτων μειοψηφίας κέρδη της θα εμφανίσουν αύξηση κατά 26% και θα ανέλθουν σε 141 εκατ. ευρώ, ενώ εκτιμά ότι το ”κλειδί” θα είναι ξανά τα καθαρά έσοδα από τόκους.

Ο οίκος αναφέρει ακόμη ότι οι διοικητικές αλλαγές που έχουν έως τώρα συντελεστεί, θα λειτουργήσουν πιθανότητα ως θετικός καταλύτης για την Εθνική, αφού μειώνουν το ρίσκο που θα μπορούσε να προκύψει από την περίοδο μετάβασης.

Σε ό,τι αφορά την Alpha Bank, τα καθαρά κέρδη εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν κατά 31% υψηλότερα στα 78 εκατ. ευρώ, οδηγημένα κυρίως από την κατά 11% αύξηση εσόδων και την καλή διαχείριση στα λειτουργικά έξοδα.

Τις ισχυρές αναπτυξιακές προοπτικές της Eurobank επισημαίνει στο τμήμα της έκθεσης της για την τράπεζα η UBS, ενώ εκτιμά ότι τα καθαρά κέρδη α΄ τριμήνου της Eurobank θα σημειώσουν άνοδο κατά 30% στα 77 εκατ. ευρώ. Ακόμα, επισημαίνεται η ισχυρή θέση της τράπεζας σε μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές στην Ευρώπη, αλλά και οι προοπτικές της στα Βαλκάνια.

Αναφερόμενη στην Πειραιώς, η UBS κάνει λόγο για ”ισχυρή λιανική τραπεζική” και για ”ενδιαφέρουσα μετοχική υπόθεση”. Τα καθαρά κέρδη τριμήνου εκτιμάται ότι θα σημειώσουν άνοδο κατά 23%, έως τα 32 εκατ. ευρώ, θετικά επηρεασμένα από την επέκταση του δικτύου καταστημάτων και τη βελτίωση των εσόδων σε ευαίσθητα τμήματα της αγοράς.

Η μοναδική ”αρνητική” νότα της έκθεσης αφορά την Εμπορική Τράπεζα της οποίας τα κέρδη προ φόρων και μετά από δικαιώματα μειοψηφίας για το α΄ τρίμηνο αναμένεται να μην εμφανίσουν σημαντική μεταβολή. Συγκεκριμένα, αναμένεται να εμφανίσουν άνοδο κατά 2% έως τα 35 εκατ. ευρώ.

”Σε αναζήτηση καταλύτη” είναι ο τίτλος της έκθεσης, ενώ τονίζεται ακόμη ότι η Εμπορική φαίνεται ”έτοιμη να υποαποδόσει των ανταγωνιστών της”.

Η κατά 9% αύξηση του κόστους υποδηλώνει την έλλειψη οποιασδήποτε σχετικής πρωτοβουλίας, καθώς και την απουσία κάποιας μείωσης του διοικητικού προσωπικού, επισημαίνει η UBS.



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v