Τράπεζες: Αυξάνει τιμές-στόχους η Merrill Lynch

Νέες, υψηλότερες τιμές-στόχους για τις μετοχές των Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς δίνει σε σημερινή (18/5) έκθεσή της η Merrill Lnynch, διατηρώντας ωστόσο σύσταση "underweight" για τον κλάδο.

Τράπεζες: Αυξάνει τιμές-στόχους η Merrill Lynch
Νέες, υψηλότερες τιμές-στόχους για τις μετοχές της Alpha Bank, της Eurobank, της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς δίνει σε σημερινή (18/5) έκθεσή της η Merrill Lnynch, διατηρώντας ωστόσο σύσταση "underweight" για τον κλάδο.

Ειδικότερα, διατηρεί σύσταση "neutral" για τη μετοχή της Εθνικής, ανεβάζοντας την τιμή-στόχο στα 16,9 από 14,6 ευρώ, ενώ διατηρεί συστάσεις "underperform" για τις μετοχές των τραπεζών Eurobank (με νέα τιμή-στόχο στα 6,7 από 3,7 ευρώ), Alpha Bank (στα 6,8 από 4 ευρώ ο στόχος) και Τράπεζα Πειραιώς (με στόχο τα 7 ευρώ από 3,9 ευρώ). 

Όπως σημειώνει, με βάση τα τελευταία στοιχεία, οι καταθέσεις και οι χορηγήσεις στην Ελλάδα αναμένεται να εμφανίσουν μηδενική ανάπτυξη στο α΄ τρίμηνο και αυτό δείχνει ότι οι εκτιμήσεις της για υψηλό μονοψήφιο ποσοστό αύξησης στο σύνολο του έτους ίσως αποδειχτούν αισιόδοξες.

Παράλληλα, προβλέπει μείωση του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου των τραπεζών κατά 26 μονάδες βάσης σε τριμηνιαίο επίπεδο για τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες, αναμένοντας σταδιακή ανάκαμψη από τα επόμενα τρίμηνα.

Επίσης, σημειώνει ότι η επιδείνωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος αναμένεται να οδηγήσει σε σχεδόν διπλασιασμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε σχέση με τα επίπεδα στο δ΄ τρίμηνο του 2008. 

 
Οι προβλέψεις του οίκου για το α΄ τρίμηνο των τραπεζών

Ο οίκος προβλέπει ότι για το πρώτο τρίμηνο του 2009 η Εθνική θα εμφανίσει προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη 243 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 40,3% έναντι του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος. Τα καθαρά έσοδα από τόκους υπολογίζονται αυξημένα κατά 3% έως τα 880 εκατ. ευρώ, ενώ τα συνολικά έσοδα εκτιμώνται στο 1,12 δισ. ευρώ. Οι απώλειες λόγω επισφαλειών υπολογίζονται στα 225 εκατ. ευρώ.

Προσαρμοσμένα κέρδη 77 εκατ. εκτιμά ο οίκος για το πρώτο τρίμηνο της Eurobank με κάμψη 62,5% έναντι του αντίστοιχου πρώτου τριμήνου πέρυσι. Τα έσοδα από τόκους εκτιμώνται στα 562 με οριακή αρνητική μεταβολή 0,6%, ενώ τα συνολικά έσοδα αναμένεται ότι θα είναι στα 729 εκατ. Οι ζημίες λόγω επισφαλειών υπολογίζονται στα 243 εκατ.

Για την Alpha Bank η Merrill Lynch βλέπει προσαρμοσμένα κέρδη 50 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 69,1%. Τα καθαρά έσοδα από τόκους υπολογίζονται στα 404 εκατ. έχοντας σημειώσει κάμψη 8,7% έναντι του περυσινού διαστήματος. Συνολικά, τα έσοδα αναμένονται στα 550 εκατ. και οι προβλέψεις σε -149 εκατ. ευρώ.

Κάμψη κερδών 54,3% εκτιμάται ότι θα εμφανίσει η Τράπεζα Πειραιώς στο πρώτο τρίμηνο του 2009, με τα κέρδη της να διαμορφώνονται στα 62 εκατ. Τα καθαρά έσοδα από τόκους θα διαμορφωθούν στα 276 εκατ. και τα συνολικά έσοδα στα 391 εκατ. ευρώ. Οι προβλέψεις για πιστωτικές απώλειες θα είναι αυξημένες κατά 137,4%, έως τα 98 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v