Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Merrill Lynch για Εθνική, Alpha, Εμπορική

”Ουδέτερη” στάση (”neutral”) προτείνουν βραχυπρόθεσμα τρεις εκθέσεις της Merrill Lynch (15/04) για Εθνική, Alpha και Εμπορική. Για τις δύο πρώτες, η μακροπρόθεσμη σύσταση του οίκου είναι ”αγορά” (”buy”), ενώ επισημαίνεται ότι τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου θα είναι ”τα χειρότερα του έτους”.

Η Merrill Lynch για Εθνική, Alpha, Εμπορική
”Ουδέτερη” στάση (”neutral”) προτείνουν βραχυπρόθεσμα εκθέσεις της Merrill Lynch για Εθνική, Alpha και Εμπορική, ενώ μακροπρόθεσμα, για τις δύο πρώτες, ο οίκος τροποποιεί τη σύστασή του σε ”αγορά” (”buy”).

Στις εκθέσεις της, με ημερομηνία 15 Απριλίου, η Merrill Lynch, μειώνει τις προβλέψεις της για τα κέρδη ανά μετοχή των τριών ελληνικών τραπεζών, εν όψει των αποτελεσμάτων τριμήνου, για τα οποία σχολιάζει ότι θα είναι ”τα χειρότερα του έτους”.

Για την Εθνική, η έκθεση αναμένει τα προ φόρων κέρδη του πρώτου τριμήνου του 2002 να περιέχουν απόκλιση της τάξης του 56% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2001 και 19% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Τα καθαρά κέρδη της Εθνικής για το τρίμηνο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα διαμορφωθούν στα 104 εκατ. ευρώ.

Η σημαντική κάμψη της κερδοφορίας της Εθνικής θα οφείλεται, όπως εκτιμούν οι αναλυτές της Merrill Lynch, στο σημαντικό κόστος από την εισαγωγή του ευρώ, ενώ η ποσοστιαία αύξησή του κόστους σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2001 θα είναι της τάξης του 11%.

Για την Alpha, η έκθεση επισημαίνει ότι η πτώση της μετοχής της κατά 14% τον προηγούμενο μήνα την καθιστά την ”πλέον ενδιαφέρουσα από αυτές των ελληνικών τραπεζών”.

Η Merrill Lynch προβλέπει ότι τα καθαρά κέρδη της τράπεζας θα εμφανίσουν στο πρώτο τρίμηνο του 2002 πτώση κατά 31% σε σχέση με το περσινό αντίστοιχο διάστημα, κάτι που αποδίδει κυρίως στην ”κατάρρευση των εσόδων από συναλλαγές” και που πιστεύει ότι θα παρασύρει χαμηλότερα τα συνολικά έσοδα του έτους κατά 4%.

Για την Εμπορική Τράπεζα, η έκθεση της Merrill Lynch διατηρεί και μακροπρόθεσμα την ”ουδέτερη” στάση, ενώ για τα επικείμενα αποτελέσματα τριμήνου εκτιμά ότι θα καταγράψουν πτώση κατά 53% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, και 22% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v