Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι αναλυτές για εξελίξεις σε Εμπορική - Αγροτική

Στις επικείμενες διοικητικές εξελίξεις στην Αγροτική Τράπεζα, στα επικείμενα αποτελέσματα α΄ τριμήνου της Εμπορικής, αλλά και στις προτεραιότητες της νέας διοίκησης της τράπεζας αναφέρονται στα πρωινά τους report οι χρηματιστηριακές.

Οι αναλυτές για εξελίξεις σε Εμπορική - Αγροτική
Στις κινήσεις της νέας διοίκησης στην Εμπορική Τράπεζα, στα αποτελέσματα τριμήνου της εταιρίας, αλλά και στις διοικητικές εξελίξεις στην Αγροτική αναφέρονται οι χρηματιστηριακές στα πρωινά τους report, επικαλούμενες ως επί το πλείστον δημοσιεύματα του Τύπου.

Η Eurobank Securities, επικαλούμενη δημοσιεύματα του Τύπου, αναφέρει ότι η Εμπορική Τράπεζα θα ανακοινώσει αποτελέσματα τριμήνου στις 12 Μαΐου. Η χρηματιστηριακή εκτιμά τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων μετά από μειοψηφίες στα 41,5 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 21% και αποδίδει την αύξηση στα υψηλότερα κέρδη απο συναλλαγές και στην κατά 9% αύξηση στα καθαρά έσοδα από τόκους.

Επίσης για την Εμπορική, η Marfin Analysis επισημαίνει την πρόθεση της νέας διοίκησης να προχωρήσει στη διαγραφή προβληματικών δανείων προκειμένου να βελτιώσει τη σύνθεση χαρτοφυλακίου της. Μια τέτοια κίνηση, αναφέρει η Marfin, θα επηρεάσει είτε την κερδοφορία του ομίλου είτε την καθαρή θέση και την κεφαλαιακή επάρκεια.

Στη δεύτερη περίπτωση, αναφέρει, θα χρειαστεί ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης, καθώς ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώνεται στο 9,05%. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι ενδεχομένως θα χρειαστεί είτε ομολογιακό δάνειο είτε τιτλοποίηση μέρους του χαρτοφυλακίου ή η αναπροσαρμογή της αξίας των ακινήτων σε τρέχουσες αξίες.

Επιπλέον, τονίζει η Marfin, η νέα διοίκηση θα κατευθύνει τις ενέργειές της προς τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Εμπορικής, κάτι που, όπως αναφέρεται, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Η Marfin εκφράζει την εκτίμηση ότι μία από τις σοβαρότερες αδυναμίες της Εμπορικής είναι τα πολύ υψηλά έξοδα και κατά την άποψή της χρειάζονται περισσότερες πρωτοβουλίες σε αυτό τον τομέα.

Από την πλευρά της, η Εγνατία ΑΧΕ, για το θέμα των επισφαλών δανείων της Εμπορικής, επισημαίνει ότι στο τέλος του 2003 τα καθυστερούμενα δάνεια που ήταν ”ελεύθερα προβλέψεων” αντιστοιχούσαν στο 1,5% του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου του ομίλου, ενώ οι προβλέψεις κάλυπταν το 66,4% των καθυστερούμενων δανείων.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα reports των ΑΧΕ η ετήσια γενική συνέλευση της Εμπορικής θα πραγματοποιηθεί στις 14 Μαΐου.

Εξάλλου, η Marfin Analysis στο πρωινό της report αναφέρεται στον επικείμενο διορισμό του κ. Δ. Μηλιάκου στη θέση του νέου διοικητή της Αγροτικής Τράπεζας, με την κοινοποίηση της επίσημης ανακοίνωσης να προσδιορίζεται για αργότερα μέσα στην ημέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v