Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε υψηλό έτους οι συναλλαγές στην ΗΔΑΤ τον Μάρτιο

Στο υψηλότερο επίπεδο του έτους, στα 77,11 δισ. ευρώ, ανήλθε η αξία των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ τον μήνα Μάρτιο, σημειώνοντας ετήσια αύξηση μεγαλύτερη του 50% από τον Μάρτιο του 2003, ενώ το ενδιαφέρον των επενδυτών επικεντρώθηκε σε ομολογιακούς τίτλους μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης διάρκειας (7 έως 20 έτη), αναφέρει η ΤτΕ.

Σε υψηλό έτους οι συναλλαγές στην ΗΔΑΤ τον Μάρτιο
Ανοδική πορεία στις διεθνείς αγορές για τον μήνα Μάρτιο του τρέχοντος έτους συνέχισαν να καταγράφουν οι τιμές των κρατικών ομολόγων, όπως προκύπτει από στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η τάση αυτή, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος, ενισχύθηκε τόσο από τα ασθενή στοιχεία που ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια του μήνα σχετικά με την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, όσο και από την αναζωπύρωση του φόβου για θέματα ασφάλειας μετά την τρομοκρατική επίθεση στη Μαδρίτη στις 11 Μαρτίου.

Ως εκ τούτου, αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι επενδυτές συνέχισαν να αναζητούν καταφύγιο σε τίτλους σταθερού εισοδήματος. Μέσα στα πλαίσια αυτά, ο αριθμός των νέων θέσεων εργασίας που ανακοινώθηκε για τον Φεβρουάριο στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ στην Ευρωζώνη η οικονομική δραστηριότητα συνέχισε να αναπτύσσεται με βραδείς ρυθμούς, με την επιχειρηματική εμπιστοσύνη να επιδεινώνεται. Όλοι οι παράγοντες αυτοί ενίσχυσαν την πεποίθηση της αγοράς για την παραμονή των επιτοκίων στα τρέχοντα ιστορικά χαμηλά επίπεδα τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρωζώνη.

Ακόμα, τονίζει η Τράπεζα της Ελλάδος, οι τιμές των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου που διαπραγματεύονται στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων (ΗΔΑΤ) σημείωσαν ανοδική πορεία τον Μάρτιο, ακολουθώντας τις εξελίξεις στις ευρωπαϊκές αγορές.

Μεταξύ των ομολόγων αναφοράς (benchmark bonds), οι τιμές σημείωσαν αύξηση της τάξεως των 30-110 μονάδων βάσης (bps). Η τιμή του 20ετούς κρατικού ομολόγου αναφοράς (λήξεως 22/10/2022) κατέγραψε τα μεγαλύτερα κέρδη, καθώς έκλεισε στις 113,76 (με απόδοση 4,76%) στα τέλη Μαρτίου, από 112,66 (4,85%) στις 27 Φεβρουαρίου.

Η τιμή του 10ετούς ομολόγου αναφοράς έκλεισε στις 102,43 (με απόδοση 4,19%) στις 31 Μαρτίου, από 101,85 (4,27%) στα τέλη του προηγούμενου μήνα. Η μέση διαφορά απόδοσης (yield spread) μεταξύ 10ετούς ελληνικού και γερμανικού ομολόγου διατηρήθηκε στις 22 μονάδες βάσης (bps), όπως και τον Φεβρουάριο.

Επιπλέον, τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση, η καμπύλη των αποδόσεων μετακινήθηκε προς τα κάτω, ενώ αυξήθηκε ελαφρώς η κλίση της, καθώς οι αποδόσεις των τίτλων βραχυπρόθεσμης διάρκειας (3–5έτη) μειώθηκαν περισσότερο από αυτές των τίτλων μακροπρόθεσμης διάρκειας.

Ενδεικτικά, η απόδοση του 3ετούς ομολόγου αναφοράς μειώθηκε στα τέλη Μαρτίου σε 2,69%, από 2,80% στις 27 Φεβρουαρίου, ενώ η απόδοση του 20ετούς ομολόγου αναφοράς μειώθηκε σε 4,76% από 4,85% αντίστοιχα.



Αναφορικά με την αξία των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ τον Μάρτιο, ανήλθε σε 77,11 δισ. ευρώ, το υψηλότερο επίπεδο του έτους, από 51,38 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, σημειώνοντας παράλληλα ετήσια αύξηση μεγαλύτερη του 50% από τον Μάρτιο 2003 (51,14 δισ. ευρώ).

Για ακόμη έναν μήνα, σημειώνει η Τράπεζα της Ελλάδος, το ενδιαφέρον των επενδυτών επικεντρώθηκε σε ομολογιακούς τίτλους μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης διάρκειας (7 έως 20 έτη), οι οποίοι απορρόφησαν το 64% της συνολικής αξίας συναλλαγών. Από τις 13.736 εντολές που εκτελέσθηκαν στην ΗΔΑΤ κατά τον Μάρτιο, 50,9% ήταν εντολές ”πώλησης” και 49,1% εντολές ”αγοράς” τίτλων. Επίσης, μεταξύ των ομολόγων, το 10ετές ομόλογο αναφοράς λήξεως 20/5/14 σημείωσε τη μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα, καταγράφοντας συναλλαγές αξίας 19,89 δισ. ευρώ, ενώ στη συνέχεια δεύτερο σε δραστηριότητα ακολούθησε το παλιό 10ετές ομόλογο αναφοράς, λήξεως 20/5/2013, με 7,74 δισ. ευρώ.

Τέλος, η ρευστότητα του 10ετούς ομολόγου αναφοράς, όπως υπολογίζεται από τον λόγο της αξίας των συναλλαγών ως προς το σύνολο των αντίστοιχων τίτλων σε κυκλοφορία, ανήλθε σε 398% τον Μάρτιο, από 273% τον Φεβρουάριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v