Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βελτιωμένη η ψυχολογία της αγοράς, λένε οι ΑΧΕ

Η ψυχολογία των επενδυτών έχει βελτιωθεί, δεδομένης και της αισιοδοξίας που κυριαρχεί στην αμερικανική οικονομία και των θετικών προσδοκιών για την εταιρική κερδοφορία του πρώτου τριμήνου, αναφέρουν οι ΑΧΕ. Ωστόσο, δεν αποκλείονται φαινόμενα κατοχύρωσης κερδών μετά το μίνι ράλι της αγοράς. Στο επίκεντρο οι τράπεζες.

Βελτιωμένη η ψυχολογία της αγοράς, λένε οι ΑΧΕ
Τι εκτιμάται για τη σημερινή συνεδρίαση: Η Marfin Analysis εκτιμά πως η ψυχολογία των επενδυτών έχει βελτιωθεί μετά την αισιοδοξία που κυριαρχεί στην αμερικανική οικονομία και ως εκ τούτου αναμένει οι ελληνικές μετοχές να ακολουθήσουν την τάση των ευρωπαϊκών αγορών. Ωστόσο, η Marfin δεν αποκλείει την αποκόμιση κερδών μετά το μίνι ράλι της αγοράς.

Επίσης, η Marfin στο πρωινό της report αναφέρεται στη μετοχή της Folli Follie, σημειώνοντας ότι παραμένει αισιόδοξη όσον αφορά στην ικανότητα της εταιρίας να παρουσιάζει αυξανόμενη κερδοφορία λόγω της συνέχισης των ισχυρών καταναλωτικών τάσεων στην πλειονότητα των αγορών όπου δραστηριοποιείται.

Από την άλλη, η Εθνική ΑΧΕ τονίζει πως στη χθεσινή συνεδρίαση ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης υπεραπέδωσε (άνοδος 2,04%) αυτών της μικρής και της μεσαίας (κέρδη 1,41% και 1,54% αντίστοιχα).



Επιπλέον, αναφέρει η Εθνική ΑΧΕ, το θετικό κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα στην παρούσα φάση και για το ελληνικό χρηματιστήριο.

Σταθεροποιητικά εκτιμά πως θα κινηθεί η αγορά η Eurobank Securities, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως περιμένει η αγορά να κάνει μια παύση για να μπορέσει να ”ανασάνει”.

Η χθεσινή ανοδική συνεδρίαση, αναφέρει η Eurobank Securities, έγινε εν μέσω της βελτιωμένης εγχώριας ψυχολογίας και του υποστηρικτικού διεθνούς κλίματος, ενώ οι όγκοι συναλλαγών παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα.

Ακόμα, αναφέρει η Eurobank Securities, η διαπραγμάτευση της EFG Eurobank έπειτα από την αποκοπή του μερίσματος αναμένεται να βαρύνει στην αγορά κατά 0,39% στον δείκτη FT-20 και κατά 0,30% στον Γενικό Δείκτη.

Όπως επισημαίνει η Εγνατία ΑΧΕ στο πρωινό της report, οι αγορές υποδέχτηκαν θετικά τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στην Αμερική και ενδεχομένως θα κινηθούν θετικά βραχυπρόθεσμα, σε συνδυασμό μάλιστα με την αισιοδοξία για τα εταιρικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου του 2004.

Η Εγνατία ΑΧΕ εκτιμά σαν πιθανό σενάριο τη διατήρηση του ενδιαφέροντος για τις τράπεζες, το οποίο, όπως αναφέρει, θα προεξοφλεί την όποια θετική εξέλιξη στις οικονομικές επιδόσεις του α’ τριμήνου.

Ωστόσο, οι αναλυτές της Εγνατίας ΑΧΕ αναφέρουν πως δεν αποκλείονται φαινόμενα κατοχύρωσης κερδών σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα, ειδικότερα αν τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου δεν εμπνεύσουν εμπιστοσύνη στους επενδυτές εν μέσω των μακροπρόθεσμων οικονομικών ανησυχιών που συνεχίζουν να υφίστανται.

Εξάλλου, οι αναλυτές της Fortius AXEΠΕΥ, σχολιάζοντας τεχνικά την πορεία του Γενικού Δείκτη, αναφέρουν πως η πρόσφατη σταθεροποιητική κίνηση της αγοράς πέριξ των 2.374 μονάδων τους προϊδεάζει για θετική συνέχεια, ακόμα και προς τις 2.500 μονάδες.

Πρώτος στόχος της αγοράς, αναφέρει η Fortius, είναι το ”γέμισμα” του χάσματος (της 11ης Μαρτίου) μεταξύ των 2.439-2.463 μονάδων, ενώ το στίγμα της μεσοπρόθεσμης τάσης θα δώσει η ανακοίνωση διεθνώς των αποτελεσμάτων α’ τριμήνου του 2004.

Τι έγινε χθες: Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με σημαντικά κέρδη της τάξεως του 1,95%, στις 2.419 μονάδες.

Η Marfin Analysis σημειώνει πως χθες η αγορά κινήθηκε ανοδικά με τον δείκτη FT-20 να κερδίζει 2,04%, ενώ η μετοχή της EFG Eurobank που διαπραγματεύεται από σήμερα χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα (ύψους 0,60 ευρώ) σημείωσε υπεραπόδοση με ικανοποιητικούς όγκους συναλλαγών.

* Τα reports των ΑΧΕ για τη σημερινή συνεδρίαση δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v