S&P: Υποβάθμιση επτά ελληνικών τραπεζών

Σε υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας των Eurobank, Πειραιώς, ΜΡΒ, Marfin Egnatia και Εμπορικής και υποβάθμιση του outlook για ΕΤΕ και Alpha σε αρνητικό προχώρησε η Standard & Poor’s.

  • Επιμέλεια: Αννα Φαλτάιτς
S&P: Υποβάθμιση επτά ελληνικών τραπεζών
Σε υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας επτά ελληνικών τραπεζών προχώρησε με έκθεσή της στις 4/5 η Standard & Poor’s.

Συγκεκριμένα, ο διεθνής οίκος υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Eurobank σε "BBB+" από "Α-" με αρνητικό outlook, ενώ διατηρεί τη βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της τράπεζας σε "Α-2".

Όπως επισημαίνει, η υποβάθμιση αυτή αντανακλά την εκτίμηση του οίκου για σημαντική επιδείνωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού της τράπεζας σε επίπεδα που θα πλησιάζουν αυτά των άλλων κορυφαίων ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων αλλά και για πίεση στις αποδόσεις της. Το αρνητικό outlook δείχνει την πιθανότητα για μείωση της αξιολόγησης της EFG αν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξηθούν σε επίπεδο τέτοιο που να πλήττουν σημαντικά τις λειτουργικές επιδόσεις της τράπεζας ή/και στην περίπτωση που αποδυναμωθεί σημαντικά η κερδοφορία προ προβλέψεων.

Για την Τράπεζα Πειραιώς η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα μειώνεται σε "ΒΒΒ" από "ΒΒΒ+", με σταθερό outlook, ενώ διατηρείται η βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα σε "Α-2".

Η υποβάθμιση της Τράπεζας Πειραιώς αντανακλά την εκτίμηση του διεθνούς οίκου ότι η τράπεζα έχει λιγότερο ισχυρή θέση και περισσότερο περιορισμένη δυνατότητα παραγωγής εσόδων σε σχέση με τις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες και αυτό θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα πιο αδύναμες επιδόσεις, εν μέσω του δυσμενέστερου οικονομικού κλίματος. Όπως σημειώνει η S&P, το σταθερό outlook φανερώνει την εκτίμηση του οίκου ότι, παρά την επιδείνωσή τους, οι αποδόσεις και η ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού της τράπεζας θα ανταποκριθούν στα τρέχοντα επίπεδα αξιολόγησης. 

Η Marfin Popular Bank και η Marfin Egnatia υποβαθμίζονται σε "ΒΒΒ-" από "ΒΒΒ", με σταθερό outlook και για τις δύο τράπεζες, ενώ διατηρείται η βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα σε "Α-3".

Σύμφωνα με τη Standard & Poor’s, η ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού του ομίλου είναι ευάλωτη σε μια παρατεταμένη οικονομική επιβράδυνση, ενώ εκτιμά ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα σημειώσουν άνοδο, αυξάνοντας σημαντικά την πίεση στην κερδοφορία του ομίλου. Το σταθερό outlook δείχνει την εκτίμηση ότι, αν το οικονομικό προφίλ της ΜΡΒ επιδεινωθεί πέραν των τρεχουσών εκτιμήσεων, η κυπριακή κυβέρνηση πιθανότατα θα παράσχει έκτακτη ενίσχυση στην τράπεζα, δεδομένης της υψηλής συστημικής σημασίας της Marfin για το κυπριακό τραπεζικό σύστημα.

Η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Εμπορικής υποβαθμίζεται σε "ΒΒΒ" από "Α-", ενώ η βραχυπρόθεσμη διατηρείται σε "Α-2", με σταθερό outlook.

Όπως επισημαίνει ο διεθνής οίκος, η υποβάθμηση αντανακλά την άποψή του όσον αφορά στις "φτωχές" επιχειρηματικές και οικονομικές προοπτικές της τράπεζας, αλλά και στην εκτίμηση ότι το πιστωτικό ρίσκο της Εμπορικής ενδέχεται να επιδεινωθεί περισσότερο το 2009. Σημειώνει, δε, πως η Εμπορική είναι στρατηγικής σημασίας θυγατρική της Credit Agricole. Σε σχέση όμως με το σταθερό outlook, αυτό αντανακλά την εκτίμηση του διεθνούς οίκου ότι η τράπεζα θα συνεχίσει να επωφελείται από τη στήριξη και από την οικονομική δέσμευση της Credit Agricole, αλλά και από την εκτίμηση πως, παρότι η Εμπορική θα συνεχίσει να καταγράφει ζημίες τα επόμενα τρίμηνα, σταδιακά το franchise στον τομέα της λιανικής τραπεζικής θα σταθεροποιηθεί.

Επίσης, αναθεώρησε τα outlook για την Εθνική Τράπεζα και την Alpha Bank σε αρνητικά από σταθερά, διατηρώντας τη μακροπρόθεσμη και τη βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα και των δύο τραπεζών σε "ΒΒΒ+" και "Α-2".

Και για τις δύο τράπεζες η Standard & Poor's αναφέρει πως η υποβάθμιση του outlook φανερώνει την εκτίμησή της ότι, λόγω της εντονότερης του αναμενομένου οικονομικής ύφεσης, η ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού και οι αποδόσεις των δύο τραπεζών ενδέχεται να δεχθούν μεγαλύτερες πιέσεις. Επίσης, αντανακλάται η πιθανότητα της υποβάθμισής τους αν τα προβληματικά δάνεια αυξηθούν σε επίπεδο τέτοιο που να πλήξουν σημαντικά τις λειτουργικές επιδόσεις ή/και στην περίπτωση που η προ προβλέψεων κερδοφορία τους μειωθεί σημαντικά.

Μεταξύ άλλων, στην έκθεσή της η S&P αναφέρει ότι αναμένει σημαντική επιδείνωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού των επτά τραπεζών, με τα προβληματικά δάνεια να διαμορφώνονται σε σχετικά υψηλά επίπεδα μέχρι το 2010, σε σύγκριση με αυτά των τραπεζών της δυτικής Ευρώπης.

Επίσης, εκτιμά πως το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον ενδέχεται να πιέσει τους ιστορικά άνω του μέσου όρου τζίρους των ελληνικών και κυπριακών τραπεζών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v