Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΑΧΕ: Βελτιωμένη και εύθραυστη η ψυχολογία

Βελτιωμένη αλλά εύθραυστη παραμένει η ψυχολογία της αγοράς εκτιμούν οι ΑΧΕ. Η ανοδική συγκυρία της Παρασκευής ενδεχομένως να εξακολουθήσει σήμερα με την προϋπόθεση της σταθερότητας στο διεθνές περιβάλλόν. Στο επίκεντρο οι τράπεζες.

ΑΧΕ: Βελτιωμένη και εύθραυστη η ψυχολογία
Τι εκτιμάται για τη σημερινή συνεδρίαση: Η Εθνική ΑΧΕ αναφέρει στο πρωινό της report πως αναμένει η θετική ψυχολογία και το momentum να διατηρηθούν στη Σοφοκλέους, παρά τους χαμηλούς όγκους συναλλαγών που επικρατούν.

Από την πλευρά της, η Marfin Analysis σημειώνει πως στην τελευταία συνεδρίαση το αγοραστικό ενδιαφέρον για επιλεγμένες μετοχές της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης συνεχίστηκε.

Για τη σημερινή συνεδρίαση η Marfin εκτιμά πως ο κλάδος των τραπεζών θα αρχίσει να ξανακερδίζει ένα κομμάτι από τις απώλειες που σημείωσε το τελευταίο διάστημα.

Επίσης, η Marfin στο πρωινό της report αναφέρεται στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, για την οποία σημειώνει πως διαθέτει την πιο ελκυστική αποτίμηση μεταξύ των τραπεζών που παρακολουθεί.

Οι αναλυτές της Marfin τονίζουν πως η μετοχή της Εθνικής ύστερα από την πρόσφατη πίεση διαπραγματεύεται 10,8 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2005 και 1,7 φορές τη λογιστική της αξία, σε σημαντικό discount, όπως συμπληρώνει, σε σχέση με τις υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες, πολύ κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Από την άλλη, η Eurobank Securities αναφέρει πως το τέλος του μήνα, που θα σημάνει ταυτόχρονα και τη λήξη του πρώτου τριμήνου του 2004, θα συντελέσει στην αποφυγή μεγάλων διακυμάνσεων στην αγορά κατά τις επόμενες συνεδριάσεις.

Ακόμα, όπως υπογραμμίζει η Eurobank Securities, για τη σημερινή συνεδρίαση εκτιμά σταθεροποιητικές τάσεις, με τους επενδυτές να λαμβάνουν υπόψη τις εξελίξεις στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές.

Όπως επισημαίνει η Εγνατία ΑΧΕ στο πρωινό της report, η ανοδική συγκυρία της Παρασκευής ενδεχομένως να εξακολουθήσει σήμερα με την προϋπόθεση της σταθερότητας στο διεθνές περιβάλλόν.

Επιπλέον, οι αναλυτές της Εγνατίας ΑΧΕ αναφέρουν πως η αποτίμηση των τραπεζών καθώς και αρκετών μετοχών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης είναι ελκυστική και δεν αποκλείονται φαινόμενα κερδοσκοπίας. Ωστόσο, συμπληρώνει η Εγνατία ΑΧΕ, η ψυχολογία παραμένει εύθραυστη, ενώ η κατοχύρωση κερδών σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα είναι πιθανή.

Τι έγινε την προηγούμενη εβδομάδα: Απώλειες για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης. Συγκεκριμένα, το κλείσιμο της Παρασκευής βρήκε τον Γ.Δ. στις 2.320 μονάδες με απώλειες 1,40%, σε εβδομαδιαία βάση.

Η κορύφωση της αρνητικής ψυχολογίας αποτυπώθηκε με τον πλέον δεικτικό τρόπο στην αγορά την εβδομάδα που πέρασε, αναφέρει στο εβδομαδιαίο report της η Magna Trust ΑΧΕΠΕΥ, τονίζοντας ιδιαίτερα την άσχημη συνεδρίαση της Δευτέρας, την οποία χαρακτηρίζει προϊόν κακής ψυχολογίας, πανικού και συστημικής ενεργοποίησης περικοπής ζημιών.

Η αγορά ”υπερέβαλε” ως προς τη διάσπαση των 2.300 μονάδων, συνεχίζει η Magna Trust, έχοντας ως άλλοθι το κακό διεθνές κλίμα και την αύξηση του γεωπολιτικού ρίσκου.

Διαχειριστικά, η Magna Trust δίνει έμφαση στη μείωση της ρευστότητας από επιθετικά χαρτοφυλάκια, στις μερισματικές αποδόσεις, στις εταιρικές προοπτικές και την εμπλοκή στην Ολυμπιακή διαδικασία, καθώς και στον βαθμό υποτίμησης των επιχειρήσεων με βάση τα θεμελιώδη μεγέθη.

Από την άλλη, η Omega Bank κάνει λόγο για συνθήκες νευρικότητας στο Χ.Α., αναφέροντας πως πλέον οι αγορές τελούν υπό την ομηρία της γεωπολιτικής αστάθειας.

Τεχνικά, η Omega Bank αναφέρει σαν επίπεδο στήριξης της αγοράς τις 2.290 μονάδες, με την αντίσταση να βρίσκεται 50 μονάδες υψηλότερα, ενώ η αντιστροφή της βραχυπρόθεσμης πτωτικής τάσης θα επιτευχθεί μόνο με την άμεση ανοδική διάσπαση της προαναφερθείσας αντίστασης.

Το τελευταίο, σύμφωνα με την Omega Bank, θα αποτελέσει ένδειξη ενός νέου βραχυπρόθεσμου ανοδικού κύκλου, με πρώτο στόχο την περιοχή των 2.390 μονάδων.

Τι έγινε την Παρασκευή: Κατά τη συνεδρίαση της Παρασκευής ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,61%, στις 2.332 μονάδες.

Όπως αναφέρει στο πρωινό της report η Εθνική ΑΧΕ, στο Χ.Α. επικράτησε αγοραστικό ενδιαφέρον από μέρους των θεσμικών επενδυτών, ενώ η μικρή και η μεσαία κεφαλαιοποίηση υπεραπέδωσε του Γενικού Δείκτη. Επίσης κλείσιμο υψηλότερο από αυτό της αγοράς κατέγραψαν ο βιομηχανικός και ο τηλεπικοινωνιακός κλάδος.

* Τα reports των ΑΧΕ για τη σημερινή συνεδρίαση δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v