Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

EFG Sec: Τι αναμένεται για τράπεζες στο 2004

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, τουλάχιστον κατά τη διάρκεια των πρώτων έξι μηνών του 2004, αναμένεται να παραμείνει ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος διαπραγματεύεται 16,5 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη ανά μετοχή του 2004, αναφέρει η Eurobank Sec.

EFG Sec: Τι αναμένεται για τράπεζες στο 2004
Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, τουλάχιστον κατά τη διάρκεια των πρώτων έξι μηνών του έτους, αναμένεται να παραμείνει ο τραπεζικός κλάδος σύμφωνα με την Eurobank Securities.

Όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή στο πρωινό της report με ημερομηνία 9 Μαρτίου 2004, όσον αφορά στην ευρύτερη εικόνα του κλάδου αναμένεται κάμψη στο ρυθμό ανάπτυξης της καταναλωτικής πίστης.

Σύμφωνα με τις βασικές εκτιμήσεις της Eurobank Securities αναμένονται χαμηλότερες εκταμιεύσεις όσον αφορά στα δάνεια του 2004 (σε σχέση με το 2003) και ανάλογες εκταμιεύσεις σε επίπεδο καταναλωτικής πίστης.

Ωστόσο, η χρηματιστηριακή αναφέρει πως με βάση τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του έτους η εικόνα των εκταμιεύσεων των δανείων είναι ιδιαίτερα θετική, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις της, ενώ συμπληρώνει πως ενδέχεται να προχωρήσει σε προς τα πάνω αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για το ρυθμό αύξησης των δανείων ύστερα από την ανακοίνωση των σχετικών στοιχείων από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις της η Eurobank Securities σημειώνει πως αφορούν σε αύξηση της τάξεως του 18% και του 19% στο ρυθμό του δανεισμού και της καταναλωτικής πίστης αντίστοιχα (από 24% και 25% που ήταν το 2003).

Σχετικά με τα κέρδη των τραπεζών από τις βασικές τους δραστηριότητες, η Eurobank Securities επισημαίνει πως παρά το γεγονός ότι το outlook είναι θετικό για το 2004, προβλέπει επιβράδυνση στο ρυθμό ανάπτυξης των κερδών ανά μετοχή σε σχέση με το 2003.

Σε αυτό το πλαίσιο η Eurobank Securities εξηγεί πως τα κέρδη από χρηματοοικονομικές συναλλαγές που κατεγράφησαν κατά την απερχόμενη χρήση είναι δύσκολο να επαναληφθούν, ενώ συμπληρώνει πως δεν αναμένεται να επαναληφθεί και η μείωση της φορολογίας που παρατηρήθηκε την περασμένη χρονιά, η οποία ήταν αποτέλεσμα των κινήσεων ενοποίησης που πραγματοποίησαν οι τράπεζες.

Για τις πέντε βασικές τράπεζες η χρηματιστηριακή προβλέπει αύξηση 20% στα κέρδη ανά μετοχή του 2004, το οποίο όπως τονίζει είναι υψηλότερο από το 13% που αναμένεται να παρουσιάσουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες που παρακολουθεί.

Οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται σήμερα, σύμφωνα πάντα με την Eurobank Securities, 16,5 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη ανά μετοχή του 2004 και 2,3 φορές την εκτιμώμενη λογιστική αξία ανά μετοχή του 2004 και με premium σε σχέση με το μέσο ευρωπαϊκό όρο των τραπεζών, που διαπραγματεύονται 13 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη ανά μετοχή του 2004 και 2,1 φορές την εκτιμώμενη λογιστική αξία.

Η Eurobank Securities καταλήγει εξηγώντας πως το premium αυτό δικαιολογείται εν μέρει από τις προβλέψεις για υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης σε επίπεδο κερδών ανά μετοχή που αναμένεται να παρουσιάσουν οι ελληνικές τράπεζες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v