Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤτE: Αύξηση συναλλαγών στην ΗΔΑΤ τον Φεβρουάριο

Αύξηση 9% εμφάνισε η αξία των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ τον Φεβρουαρίου διαμορφούμενη στα 51,38 δισ. ευρώ με το ενδιαφέρον των επενδυτών να επικεντρώνεται σε ομολογιακούς τίτλους μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης διάρκειας (7 έως 20 έτη) όπως προκύπτει από στοιχεία της ΤτΕ.

ΤτE: Αύξηση συναλλαγών στην ΗΔΑΤ τον Φεβρουάριο
Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν τα κρατικά ομόλογα στις διεθνείς αγορές για τρίτο μήνα στη σειρά το Φεβρουάριο, όπως προκύπτει από στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στις εξελίξεις αυτές συντέλεσαν οι ανακοινώσεις που δημοσιεύθηκαν κατά τη διάρκεια του μήνα σχετικά με μακροοικονομικά μεγέθη της Ευρωζώνης και των ΗΠΑ τα οποία συνηγορούσαν σε μια παγκόσμια ανάκαμψη, με βραδείς όμως ρυθμούς.

Επιπλέον, στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται πως στις τιμές των ομολόγων ώθηση έδωσαν και οι λιγότερο ευνοϊκές ανακοινώσεις σχετικά με τους δείκτες επιχειρηματικής και καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις δύο ηπείρους.

Όλοι οι παράγοντες αυτοί ενίσχυσαν την πεποίθηση της αγοράς για παραμονή των επιτοκίων στα τρέχοντα επίπεδα, ή ακόμη και την περαιτέρω μείωσή τους στο προσεχές μέλλον.

Μέσα σε ένα περιβάλλον ισχυρού ευρώ, οι επενδυτές θεώρησαν ως πιο πιθανό σενάριο για την Ευρωζώνη αυτό της μελλοντικής μείωσης των επιτοκίων, αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Τράπεζα της Ελλάδος.



Ειδικότερα όσον αφορά στις τιμές των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου που διαπραγματεύονται στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων (ΗΔΑΤ) σημείωσαν ανοδική πορεία το Φεβρουάριο, ακολουθώντας τις εξελίξεις στις ευρωπαϊκές αγορές.

Συγκεκριμένα, τα κέρδη που κατεγράφησαν για τα ομόλογα αναφοράς (benchmark bonds) ήταν της τάξεως των 63-184 μονάδων βάσης (bps).

Η τιμή του 20ετούς κρατικού ομολόγου αναφοράς (λήξεως 22.10.2022) σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο καθώς έκλεισε στις 112,66 (με απόδοση 4,85%) στις 27 του μήνα, από 110,82 (4,99%) στις 30 Ιανουαρίου.

Το 10ετές ομόλογο αναφοράς κατέγραψε το Φεβρουάριο κέρδη της τάξεως των 154 bps, κλείνοντας στις 101,85 (με απόδοση 4,27%), από 100,31 (4,46%) στα τέλη του προηγούμενου μήνα.

Σημειώνεται πως η μέση διαφορά απόδοσης (yield spread) μεταξύ 10ετούς ελληνικού και γερμανικού ομολόγου ανήλθε στις 22 μονάδες βάσης (bps), από 20 bps που είχε διαμορφωθεί τον προηγούμενο μήνα.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εκδόσεις δύο νέων ομολόγων αναφοράς, του 3ετούς (1,8 δισ. ευρώ) με λήξη στις 21.6.2007 και του 5ετούς (5 δισ. ευρώ με κοινοπρακτική έκδοση) με λήξη στις 20.4.2009.

Στην ίδια πάντα ανακοίνωση αναφέρεται πως σημαντική ήταν τον μήνα αυτό η μείωση των αποδόσεων σε όλες τις διάρκειες, η οποία ήταν πιο εμφανής στα ομόλογα βραχυπρόθεσμης διάρκειας, αντανακλώντας τις προσδοκίες της αγοράς για μείωση των βασικών επιτοκίων στο άμεσο μέλλον.

Ειδικότερα, η απόδοση του 3ετούς ομολόγου μειώθηκε σε 2,80% στις 27 Φεβρουαρίου, από 3,01% κατά την έκδοσή του στις 4 Φεβρουαρίου.

Μέσα στα πλαίσια αυτά, η απόδοση του 20ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε σε 4,85% στα τέλη του μήνα, από 4,99% στα τέλη Ιανουαρίου.

H αξία των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε σε 51,38 δισ. ευρώ το Φεβρουάριο, σημειώνοντας αύξηση πάνω από 9% σε σχέση με το Φεβρουάριο 2003 (η αξία συναλλαγών είχε τότε διαμορφωθεί στα 47,04 δισ. ευρώ).

Όπως και τον Ιανουάριο, το ενδιαφέρον των επενδυτών επικεντρώθηκε σε ομολογιακούς τίτλους μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης διάρκειας (7 έως 20 έτη), οι οποίοι απορρόφησαν το 66% της συνολικής αξίας συναλλαγών.

Από τις 9.093 εντολές που εκτελέσθηκαν το μήνα αυτό, 51,1% ήταν εντολές ”πώλησης” και 48,9% εντολές ”αγοράς” τίτλων, ενώ μεταξύ των ομολόγων, το 10ετές ομόλογο αναφοράς λήξεως 20.05.14 σημείωσε τη μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα, καταγράφοντας συναλλαγές αξίας 13,65 δισ. ευρώ, ενώ στη συνέχεια, δεύτερο σε δραστηριότητα ακολούθησε το παλιό 10ετές ομόλογο αναφοράς, λήξεως 20.5.2013, με 6,82 δισ. ευρώ.

Η ρευστότητα του 10ετούς ομολόγου αναφοράς, όπως υπολογίζεται από το λόγο της αξίας των συναλλαγών ως προς το σύνολο των αντίστοιχων τίτλων σε κυκλοφορία, ανήλθε σε 273%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v