Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Lehman-SSSB: Μείωση στόχων για ελληνικές τράπεζες

Στοιχεία σαφούς υποβάθμισης των μεγάλων ελληνικών τραπεζών, με μειωμένες ”τιμές στόχους” περιλαμβάνουν εκθέσεις των επενδυτικών οίκων Lehman και SSSB με ημερομηνίες 9 και 10 Απριλίου, αντίστοιχα.

Lehman-SSSB: Μείωση στόχων για ελληνικές τράπεζες
Οι εκθέσεις δύο ξένων επενδυτικών οίκων που κυκλοφόρησαν στις 9 και 10 τρέχοντος μηνός περιλαμβάνουν στοιχεία σαφούς ”υποβάθμισης” των προσδοκιών τους για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, άν και σε ορισμένες περιπτώσεις περιλαμβάνουν συστάσεις αγοράς.

Το πιό ”ανησυχητικό” σημείο ωστόσο δεν αφορά στον κοινό τόπο των εκτιμήσεων των δύο επενδυτικών οίκων, για τη μείωση των εσόδων των μεγάλων τραπεζών από τα χαρτοφυλάκια μετοχών και ομολόγων, ήτοι εν γένει απο την κεφαλαιαγορά,(κάτι γνωστό εδώ και μεγάλο διάστημα στους επενδυτές).

Αφορά τις τις επιφυλάξεις που εκφράζουν οι αναλυτές τους σε ότι αφορά τη πορεία των εσόδων των τραπεζών από τόκους, στην οποία στηρίζονται οι όποιες θετικές προσδοκίες για κάλυψη-έστω και εν μέρει-του ”κενού” που δημιουργεί η κεφαλαιαγορά στα συνολικά τους έσοδα.

Στην έκθεσή της με ημερομηνία 9 Απριλίου, η Lehman Brothers αναφέρει ότι αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών όσον αφορά στο 2002 και 2003, μειώνοντας παράλληλα την τιμή στόχο για όλες τις εταιρίες-αντιπροσώπους του κλάδου.

Από τις ελληνικές τράπεζες η Lehman Brothers συνεχίζει να διατηρεί ως πρώτη της επιλογή την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, δίνοντας ως στόχο την τιμή των 23,1 ευρώ σε σχέση με την προηγούμενη τιμή στόχο των 27,2 ευρώ, ενώ παράλληλα διατηρεί τη σύσταση αγοράς ”buy”.

Όσον αφορά στις αντίστοιχες εκτιμήσεις της Salomon Smith Barney, η τιμή στόχος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας ορίζεται στα 20 ευρώ, από την προηγούμενη των 26,5 ευρώ, διατηρώντας ωστόσο τον χαρακτηρισμό 3-Market Perform.

Επιπλέον, η Lehman Brothers διατηρεί τον χαρακτηρισμό 3-Market Perform για την Alpha Bank, μειώνοντας την τιμή στόχο στα 16,5 ευρώ από την προηγούμενη των 17,1 ευρώ.

Από την πλευρά της η Salomon Smith Barney μειώνει την τιμή στόχο της Alpha Bank κατά 20% στα 15,3 ευρώ από τα 19,1 ευρώ, επισημαίνοντας ότι η μείωση αυτή είναι αποτέλεσμα της αντίστοιχης αναθεώρησης των προσδοκιών για τα καθαρά έσοδα της εταιρίας.

Όσον αφορά στην EFG Eurobank Ergasias, η εκτίμηση της Lehman Brothers αφορά στα 14,9 ευρώ από την προηγούμενη τιμή στόχο των 15,3 ευρώ.

Η Lehman Brothers στην έκθεσή της αναβαθμίζει τον χαρακτηρισμό για την Εμπορική Τράπεζα της Ελλάδας στο 3-Market Perform, μειώνοντας ωστόσο την τιμή στόχο στα 23,7 ευρώ.

Η Salomon Smith Barney αιτιολογεί την αναθεώρηση των εκτιμήσεών της στην αντίστοιχη μείωση των προσδοκιών της για τα κέρδη του 2002. Ο διεθνής οίκος εκτιμά ότι το δυναμικό ανάπτυξης των μεγεθών των ελληνικών τραπεζών θα κινηθεί σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα από ότι αρχικά υπολογιζόταν, υπονοώντας μάλιστα ότι δεν είναι ακόμη η κατάλληλη περίοδος αγοράς αυτών των μετοχών.

Απο τη πλευρά της η Lehman αναφέρει ότι αναθεώρησε προς τα κάτω τις προσδοκίες της σε οτι αγορά τα έσοδα των ελληνικών τραπεζών από προμήθειες, από trading αλλά και αναφορικά με την αύξηση των δανειακών χαρτοφυλακίων στο τομέα της ”λιανικής τραπεζικής” (retail lending).

Δικαιολογώντας μάλιστα την τελευταία εκτίμηση επισημαίνει ότι ενώ η καταναλωτική πίστη παραμένει σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης, εν τούτοις εκτιμά τελικώς οτι το ”χάσμα” αυτό θα κλείσει σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ότι υπολόγιζαν αρχικά οι αναλυτές της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v