Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: 2+3 απόψεις για τα μεγέθη του 2003 (update 2)

Στην αύξηση των λειτουργικών δαπανών δ΄ τριμήνου λόγω Ολυμπιακών Αγώνων και φορολογικών προβλέψεων αποδίδουν οι 2 ξένοι οίκοι (Deutsche Bank, CSFB) και 3 εγχώριες χρηματιστηριακές (Marfin, Εθνική Χρηματιστηριακή, EFG Eurobank) τα κατώτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα της ΔΕΗ για το έτος 2003.

ΔΕΗ: 2+3 απόψεις για τα μεγέθη του 2003 (update 2)
Στα 22,9 ευρώ διατηρεί η Deutsche Bank την τιμή-στόχο για τη μετοχή της ΔΕΗ σε flash note της με ημερομηνία 25 Φεβρουαρίου, λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων έτους της εταιρίας.

Αν και περισσότερες πληροφορίες θα γίνουν γνωστές μετά τη σημερινή (σ.σ. 26/2) τηλεδιάσκεψη της ΔΕΗ, όπως αναφέρει ο οίκος, η σύσταση πρόκειται να διατηρηθεί σε ”hold”.

Όπως αναφέρει η Deutsche Bank, τα αποτελέσματα της ΔΕΗ ανακοινώθηκαν χαμηλότερα των εκτιμήσεων, κάτι που πρέπει να αποδοθεί στο άλμα των λειτουργικών εξόδων στο δ΄ τρίμηνο του 2003, λόγω των επιπλέον δαπανών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και για νέες εξορύξεις λιγνίτη.

Άλλωστε, με σημερινή της ανάλυση, η Credit Suisse First Boston εμμένει στη σύστασή της για τη μετοχή της ΔΕΗ. Συγκεκριμένα, ο οίκος διατηρεί τη σύσταση (outperform) ”απόδοση καλύτερη της αγοράς” (σ.σ. η εταιρία παρουσίασε τελικά αποτελέσματα μερικώς κατώτερα του μέσου όρου των εκτιμήσεων των αναλυτών) με τιμή-στόχο τα 23,8 ευρώ.

Εξάλλου, η Marfin Hellenic σε ξεχωριστό, σημερινό της report για τη ΔΕΗ διατηρεί την τιμή-στόχο στα 22 ευρώ και τη σύσταση ”outperform”, ενώ σχολιάζει τα αποτελέσματα έτους της εταιρίας. Και η ελληνική χρηματιστηριακή επισημαίνει την αύξηση των λειτουργικών εξόδων στο δ΄ τρίμηνο του 2003.

Ως κυριότεροι λόγοι της αύξησης των εξόδων επισημαίνονται η επίδραση των Ολυμπιακών Αγώνων και των δαπανών που απαιτούνται για την ολοκλήρωση των απαραίτητων projects, οι προβλέψεις για καταβολή φόρων που σχετίζονται με τα έτη 1992-1997 και η καταβολή ποσού 8,9 εκατ. ευρώ για τις ζημιές από τη φωτιά στην Κρήτη.

Από την πλευρά της, η Εθνική ΑΧΕ αναφέρει πως τα EBITDA της ΔΕΗ επιβαρύνθηκαν από τα λειτουργικά κόστη, ενώ συμπληρώνει πως τα έσοδα κινήθηκαν ανάλογα των προβλέψεών της ως αποτέλεσμα της ενισχυμένης ζήτησης. Επίσης, η Εθνική ΑΧΕ επισημαίνει πως ο καθαρός δανεισμός της ΔΕΗ παρουσίασε υποχώρηση στο σύνολο της χρήσης σε επίπεδα καλύτερα από τις προβλέψεις της.

Εξάλλου και η Eurobank Securities αναφέρει πως οι αποκλίσεις μεταξύ των εκτιμήσεων και των μεγεθών που ανακοίνωσε η ΔΕΗ είναι αποτέλεσμα των λοιπών λειτουργικών εξόδων, τα οποία αυξήθηκαν κατά 17,2%.

Η χρηματιστηριακή επισημαίνει επίσης πως παρά το γεγονός ότι τα μεγέθη που παρουσίασε η ΔΕΗ κινήθηκαν χαμηλότερα των συγκλινουσών εκτιμήσεων, η αγορά ήταν προετοιμασμένη για πιθανή απόκλιση ως αποτέλεσμα των Ολυμπιακών έργων και κατά συνέπεια τα αποτελέσματα δεν αναμένεται να εκπλήξουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v