Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha Bank: Θετική υποδοχή από τους αναλυτές

Θετικά υποδέχτηκαν οι αναλυτές την κατά 63% αύξηση που κατέγραψαν τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας της Alpha Bank στη χρήση του 2003. Πώς σχολιάζουν Εθνική, Eurobank Sec, Π&Κ, Marfin Hellenic και Εγνατία ΑΧΕ.

Alpha Bank: Θετική υποδοχή από τους αναλυτές
Θετικά υποδέχτηκαν οι αναλυτές την κατά 63% αύξηση που κατέγραψαν τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας της Alpha Bank στη χρήση του 2003, τα οποία ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις της αγοράς που έκαναν λόγο για αύξηση της τάξεως του 59% - 61,3%.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Alpha Bank, οι αναλυτές επισημαίνουν μεταξύ άλλων την επανεκτίμηση μέρους των ακινήτων στην οποία προχώρησε η Τράπεζα, το χαμηλότερο συντελεστή φορολογίας, αλλά και τα μειωμένα σε σχέση με το 2002 δικαιώματα μειοψηφίας.

Συγκεκριμένα, η Εθνική ΑΧΕ χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα της χρήσης 2003 για τον όμιλο της Alpha Bank ”ισχυρά”.

Μεταξύ άλλων, η Εθνική ΑΧΕ αναφέρει πως ο όμιλος προχώρησε σε επανεκτίμηση μέρους των ακινήτων που κατέχει (με βάση πρόσφατο νόμο), οδηγώντας σε κέρδη αναπροσαρμογής ύψους 464 εκατ. ευρώ, διαμορφώνοντας τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στα τέλη του 2003, στο 14,6%.

”Ισχυρά” χαρακτηρίζει τα μεγέθη της Alpha Bank και η Eurobank Securities. Όπως χαρακτηριστικά τονίζει η χρηματιστηριακή η Τράπεζα παρουσίασε μια υγιή εικόνα όσον αφορά στα έσοδα, η οποία συνοδεύτηκε από αποτελεσματική διακράτηση του κόστους, που με τη σειρά της οδήγησε σε σημαντική αύξηση της κερδοφορίας.

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη βελτίωση των κερδών η Eurobank Securities σημειώνει πως ουσιαστική ήταν η συμβολή της χαμηλότερης φορολόγησης.

Ταυτόχρονα, η χρηματιστηριακή αναφέρεται και στην αναπροσαρμογή της αξίας των ακινήτων η οποία –όπως επισημαίνει– βελτίωσε σημαντικά τις αποτιμήσεις, ενώ καταλήγει πως παραμένει θετική για τη μετοχή της Alpha Bank.

Στην αναπροσαρμογή της αξίας των ακινήτων αναφέρεται μεταξύ άλλων και η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ. Όπως τονίζει η χρηματιστηριακή στην Καθημερινή Ενημέρωση με ημερομηνία 25 Φεβρουαρίου 2004, τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Alpha Bank αναμένεται να ικανοποιήσουν την αγορά.

Ταυτόχρονα, η Π&Κ τονίζει πως η βελτίωση που εμφάνισε η Τράπεζα σε επίπεδο κερδοφορίας είναι αποτέλεσμα αφενός της ”ισχυρής” ανάπτυξης που κατέγραψαν τα κέρδη από τις τραπεζικές δραστηριότητες και αφετέρου των ενισχυμένων χρηματοοικονομικών εσόδων.

Η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ καταλήγει πως διατηρεί τη σύσταση ”overweight” για τη μετοχή της Alpha Bank.

Όπως αναφέρει η Marfin Hellenic, τα κέρδη προ φόρων του ομίλου της Alpha Bank αυξήθηκαν κατά 47,5%, διαμορφούμενα στα 416,6 εκατ. ευρώ, ποσό ανάλογο των προβλέψεών της.

Σε ό,τι αφορά τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, τα οποία παρουσίασαν σημαντική βελτίωση 63%, η Marfin Hellenic εκτιμά πως είναι αποτέλεσμα του χαμηλότερου συντελεστή φορολογίας, αλλά και των μειωμένων δικαιωμάτων μειοψηφίας, αποτέλεσμα της απορρόφησης της Alpha Επενδύσεων.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους (τα οποία αυξήθηκαν κατά 16,6%) κινήθηκαν βάσει των προβλέψεων της Marfin Hellenic, ως αποτέλεσμα της κατά 13% ενίσχυσης των χρηματοδοτήσεων, αλλά και της διεύρυνσης του καθαρού περιθωρίου τόκων στο 3%, από 2,76%, το οποίο όπως τονίζει η χρηματιστηριακή αποτελεί τη μεγαλύτερη βελτίωση σε περιθώριο μεταξύ των τραπεζών που παρακολουθεί, για το 2003.

Επίσης, η Marfin Hellenic αναφέρει πως ως αποτέλεσμα της αναπροσαρμογής της αξίας των ακινήτων ο λόγος τιμής προς λογιστική αξία (P/BV) βελτιώθηκε στο 2,27 (από υψηλότερα του 3), με την απόδοση ιδίων κεφαλαίων να διαμορφώνεται στο 18,2%, το οποίο αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο μεταξύ των ελληνικών τραπεζών που συμπεριλαμβάνεται στο focus list της χρηματιστηριακής αφενός και αφετέρου βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Η Marfin Hellenic καταλήγει πως η μετοχή της Alpha Bank διαπραγματεύεται 17 φορές τα κέρδη του 2003.

Από την πλευρά της η Εγνατία ΑΧΕ αναφέρει πως τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη του ομίλου της Alpha Bank ξεπέρασαν τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς (που τα τοποθετούσαν στα 280 εκατ. ευρώ), αν και κινήθηκαν χαμηλότερα των προβλέψεών της (289 εκατ. ευρώ).

Ωστόσο, η χρηματιστηριακή επισημαίνει πως τα έκτακτα κέρδη (ύψους 25,1 εκατ. ευρώ) είχαν μεγαλύτερη συνεισφορά απ’ ό,τι είχε προβλέψει.

Αναφορικά με το μέρισμα ύψους 0,60 ευρώ που η διοίκηση θα προτείνει στη γενική συνέλευση η Εγνατία ΑΧΕ σημειώνει πως με βάση τη χθεσινή τιμή κλεισίματος της μετοχής της Τράπεζας (24,58 ευρώ) διαμορφώνει τη μερισματική απόδοση στο 2,4%.

Η Εγνατία ΑΧΕ καταλήγει πως ύστερα από το conference call που θα ακολουθήσει σήμερα θα προχωρήσει σε αναθεώρηση για την Alpha Bank, συμπληρώνοντας πως για την ώρα διατηρεί τη σύσταση ”αγορά” και την τιμή – στόχο των 29 ευρώ ανά μετοχή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v