Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Marfin: Επιτεύξιμοι οι στόχοι της Εθνικής για 2004

Σε αισιόδοξες προβλέψεις για τα μεγέθη της Εθνικής Τράπεζας όσον αφορά το τρέχον έτος προχώρησε ο υποδιοικητής της Εθνικής Τράπεζας, κ. Ταμβακάκης, μιλώντας σε αναλυτές του πρακτορείου Bloomberg. Όπως εκτιμά η Marfin Hellenic, οι στόχοι που έθεσε η Εθνική είναι επιτεύξιμοι.

Marfin: Επιτεύξιμοι οι στόχοι της Εθνικής για 2004
Η επαναδιατύπωση εκ μέρους της Εθνικής Τράπεζας των αισιόδοξων προβλέψεών της για το έτος 2004 θα φέρει τη μετοχή για μία ακόμη φορά στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο πρωινό report της Marfin Hellenic.

Όπως αναφέρει το report, κατά τη διάρκεια συνάντησης με αναλυτές στο πρακτορείο Bloomberg, ο υποδιοικητής της τράπεζας, κ. Ταμβακάκης, επιβεβαίωσε τις προβλέψεις για το τρέχον έτος οι οποίες αναφέρθηκαν στην τηλεδιάσκεψη των αποτελεσμάτων του 2003.

Εκεί γίνεται λόγος για βελτίωση του καθαρού περιθωρίου εσόδων από τόκους έως το 2,98%.

Η απόδοση ιδίων κεφαλαίων αναμένεται να βελτιωθεί ως το 16,5% και ο λόγος κόστους προς έσοδα χαμηλότερα του 64%. Σύμφωνα με το report της Marfin, ο κ. Ταμβακάκης είπε πως οι στόχοι αυτοί είναι επιτεύξιμοι παρά το ότι τα spreads σε συγκεκριμένους τομείς δανεισμού φαίνεται να εμφανίζουν μικρή επιβράδυνση.

Ακόμα ο κ. Ταμβακάκης είπε πως οι πρώτοι δύο μήνες του 2004 ήταν ”εξαιρετικά καλοί” σε ό,τι αφορά το δανεισμό προς τη λιανική και ότι η τράπεζα κινείται ήδη προς την επίτευξη των παραπάνω στόχων.

Τα ρίσκα στον σκοπό αυτόν, σύμφωνα πάντα με τα όσα αναφέρει η Marfin Hellenic, είναι: α) Μια απότομη και ξαφνική επιβράδυνση στους ρυθμούς ανάπτυξης της αγοράς και β) ένας πιθανός πόλεμος τιμών. Το πρώτο ενδεχόμενο δεν φαίνεται πιθανό για τα επόμενα 2-3 χρόνια, ενώ ”πόλεμος τιμών” συνήθως δεν εμφανίζεται κατά τη διάρκεια υψηλών ρυθμών ανάπτυξης μιας αγοράς.

Ερωτηθείς για το αν υπάρχει ακόμη περιθώριο για περαιτέρω μείωση προσωπικού ο κ. Ταμβακάκης έκανε λόγο για περιθώριο βελτιώσεων, ενώ δεν απέκλεισε την πιθανότητα να υιοθετήσει ο όμιλος νέο σχέδιο εθελοντικής συνταξιοδότησης στο μέλλον.

Εξάλλου, ο υποδιοικητής της Εθνικής Τράπεζας έδωσε πληροφορίες για το πώς θα εφαρμοστούν τα ΔΛΠ στα λογιστικά της Εθνικής, κάτι που κατά την εκτίμηση της χρηματιστηριακής ”καθιστά την εικόνα πιο ξεκάθαρη”.

Καταλήγοντας το report της Marfin Hellenic αναφέρει ότι λόγω και των ανωτέρω προβλέψεων βρίσκεται σε διαδικασία αναθεώρησης της τιμής-στόχου και της σύστασης, ενώ εμφανίζεται πεπεισμένη για το ότι η τράπεζα θα κατορθώσει να επιτύχει τους στόχους που τέθηκαν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v