Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Aegean: Ποια οφέλη βλέπουν οι ΑΧΕ σε deal για ΟΑ

Πολλαπλά οφέλη και συνέργιες -αν και ακόμη ανδιευκρίνιστες ως προς το ύψος τους- εντοπίζουν οι αναλυτές για την Aegean από την πιθανή απόκτηση της Ολυμπιακής.

Aegean: Ποια οφέλη βλέπουν οι ΑΧΕ σε deal για ΟΑ
Πολλαπλά οφέλη και συνέργιες -αν και ακόμη αδιευκρίνιστες ως προς το ύψος τους- εντοπίζουν οι αναλυτές για την Aegean από την πιθανή απόκτηση της Ολυμπιακής.    

Αρκετές συνέργιες και οφέλη από την απόκτηση του μεγαλύτερού της αντιπάλου βλέπει για την Aegean η Alpha Finance εστιάζοντας στα θετικά σημεία ενός τέτοιου πιθανού deal: 1) επιτάχυνση της επέκτασής της 2) αύξηση επιβατικής κίνησης 3) απόκτηση θέσεων με πρεστίζ στις διεθνείς αερομεταφορές 4) εξάλειψη του ανταγωνισμού.

Ωστόσο, η χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι παρά τα τεράστια οφέλη που θα έχει, θα είναι δύσκολο για την Aegean να αποκτήσει την Ολυμπιακή αφενός γιατί κατά τη χρηματιστηριακή η προσφορά είναι μικρότερη από της Chrysler και αφετέρου γιατί η Επιτροπή Ανταγωνισμού πιθανόν θα διαφωνήσει.

Κατά την Proton Bank, υπάρχουν ορισμένες συνέργιες που θα ωφελήσουν την Aegean σε διεθνές επίπεδο, ενώ υπάρχουν και συνέργιες σε επίπεδο κεφαλαιουχικών δαπανών καθώς και στο κομμάτι της συντήρησης μέσω της τεχνικής βάσης. Ωστόσο, οι δύο εταιρίες λειτουργούν στα ίδια δρομολόγια, το οποίο φαίνεται να αποτελεί αρνητικό στοιχείο.

Επιπλέον, η Ολυμπιακή θα χρειαστεί προσπάθεια για να εκμοντερνιστεί και να αναδιαρθρωθεί δεδομένου ότι λειτουργεί υπό την κρατική αιγίδα, ενώ και τα συνδικάτα είναι εξαιρετικά ισχυρά.

Με τα μεγέθη των συνεργιών να μην έχουν ακόμη ανακοινωθεί και με βάση πρόχειρους υπολογισμούς, η Proton σημειώνει ότι ο ισολογισμός της Aegean θα περάσει από εκτιμώμενα για το 2009 κέρδη 70 εκατ. ευρώ σε χρέος περίπου 100 εκατ. ευρώ.

Η απόκτηση της Ολυμπιακής θα επέτρεπε στην Aegean την πρόσβαση σε ένα ολόκληρο δίκτυο στο οποίο θα μπορούσε να αναπτύξει τον νέο της στόλο από Airbus- ένα ισχυρό σημείο της συγκεκριμένης προσφοράς έναντι των υπολοίπων διεκδικητών οι οποίοι θα έπρεπε να ανανεώσουν το στόλο της Ολυμπιακής σχεδόν από το μηδέν, υπογραμμίζει η HSBC.

Ακόμα, αν η Aegean αποκτήσει την Ολυμπιακή θα εξαλείψει τον εγχώριο ανταγωνισμό. Γιατί, σύμφωνα με την HSBC, αν κάποιος άλλος πάρει την κρατική εταιρία, η Aegean μπορεί βραχυπρόθεσμα να ωφεληθεί, αλλά ένας ισχυρός εγχώριος παίκτης θα μπορούσε να αποτελέσει μελλοντική απειλή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v