Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μωραϊτάκης: Να επανέλθει ο φόρος συναλλαγών

Την επαναφορά του φόρου επί των συναλλαγών προτείνει ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ, με δηλώσεις του στο Euro2day, καθώς ο φόρος υπεραξίας είναι ανεφάρμοστος. Αισιόδοξος για αλλαγές στην Ε.Κ.

Μωραϊτάκης: Να επανέλθει ο φόρος συναλλαγών
Πρόταση για επαναφορά του φόρου επί των συναλλαγών (σε ποσοστό 0,15%) κάνει με δηλώσεις του στο Euro2day.gr ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ, κ. Αλέξανδρος Μωραϊτάκης, επισημαίνοντας ότι ο προωθούμενος από τον προηγούμενο υπουργό Οικονομίας φόρος υπεραξίας είναι πρακτικά ανεφάρμοστος.

Ταυτόχρονα, ο κ. Μωραϊτάκης δηλώνει αισιόδοξος για τις εξελίξεις στο θέμα της σύνθεσης του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Σημειώνεται ότι η πρόθεση της κυβέρνησης να εξαιρέσει τους φορείς της αγοράς και να επιφέρει πλήρη έλεγχο της ανεξάρτητης αρχής από την εκάστοτε κρατική εξουσία έχει προκαλέσει αντιδράσεις όχι μόνο από την αγορά αλλά και από την αντιπολίτευση.

Για το θέμα του φόρου υπεραξίας ο κ. Μωραϊτάκης ανέφερε χαρακτηριστικά, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Euro2day.gr: "Έχω επανειλημμένα και εξαρχής δηλώσει ότι ο φόρος υπεραξίας μπορεί να είναι πιο δίκαιος, αλλά δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην ελληνική αγορά λόγω του συστήματος εκκαθάρισης στον τελικό επενδυτή και του ότι οι ξένοι επενδυτές έχουν omnibus αccounts που δημιουργούν σημαντικότατα προβλήματα προσδιορισμού αλλά και επιβολής.

Πιστεύω ακράδαντα ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστεί, γι' αυτό και προτείνω, προκειμένου να προστατευτούν και τα δημόσια έσοδα, την επαναφορά του φόρου επί των συναλλαγών".

Για το θέμα της σύνθεσης του διοικητικού συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ο κ. Μωραϊτάκης αναφέρει ότι είναι αισιόδοξος θα υπάρξουν τροποποιήσεις στη διάταξη που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση.

Κι αυτό, όπως λέει, "αφενός διότι ο υπουργός δήλωσε δημοσίως ότι δεν θα διστάσει να κάνει αλλαγές στη διάταξη εφόσον πειστεί ότι είναι ορθές κι, αφετέρου, γιατί οι προτάσεις μας όχι απλώς είναι δίκαιες, αλλά εξασφαλίζουν και μεγαλύτερη ανεξαρτησία στον θεσμό της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, συμβάλλοντας στον εκσυγχρονισμό των μηχανισμών της οικονομικής δραστηριότητας".

Σημειώνεται ότι ο ΣΜΕΧΑ κατέθεσε στη Βουλή πρόταση με δύο εναλλακτικά σενάρια για τη νέα μορφή των μηχανισμών της Κεφαλαιαγοράς που προβλέπουν είτε τη θέσπιση μιας ανεξάρτητης επιτροπής κυρώσεων, είτε τη σύσταση γνωμοδοτικού οργάνου για θέματα που άπτονται του θεσμικού πλαισίου και των κανονιστικών διατάξεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v