Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σύσκεψη τραπεζών - ΕΧΑΕ για τιμές κλεισίματος

Στις 9:00 σήμερα θα πραγματοποιηθεί η ευρεία σύσκεψη μεταξύ εκπροσώπων των τραπεζών και της ΕΧΑΕ, προκειμένου να συζητηθεί σειρά θεμάτων σχετικά με την εύρυθμη λειτουργία της ελληνικής κεφαλαιαγοράς.

Σύσκεψη τραπεζών - ΕΧΑΕ για τιμές κλεισίματος
Στις 9:00 σήμερα θα πραγματοποιηθεί η ευρεία σύσκεψη μεταξύ εκπροσώπων των τραπεζών και της ΕΧΑΕ, προκειμένου να συζητηθεί εκτενώς σειρά θεμάτων σχετικά με την εύρυθμη λειτουργία της ελληνικής κεφαλαιαγοράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day, ένα από τα θέματα που πρόκειται να τεθούν στο τραπέζι αφορά στην καθυστέρηση που σημειώνεται από πλευράς Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σχετικά με την έγκριση του νέου τρόπου προσδιορισμού της τιμής κλεισίματος των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν εκπρόσωποι ΑΧΕΠΕΥ - θυγατρικών τραπεζών, η μη έναρξη εφαρμογής του νέου μηχανισμού που προσδιορίζει την τιμή κλεισίματος για τίτλους που ανήκουν στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, ειδικά στην παρούσα δυσμενή περίοδο, λειτουργεί αρνητικά για τις μετοχές αυτής της κατηγορίας οι οποίες το τελευταίο διάστημα έχουν υποστεί -στην πλειονότητά τους- συντριπτικές απώλειες.

Υπενθυμίζεται ότι η σχετική απόφαση του Δ.Σ. του Χ.Α. -που χρήζει έγκρισης από την Ε.Κ.- προβλέπει τα εξής:

1. Όταν συντρέχουν λόγοι που οδηγούν στο να προσδιοριστεί η τιμή κλεισίματος με το 30% των πράξεων:
• η δημοπρασία δεν θα εκτελείται με τον αλγόριθμο μεγιστοποίησης του όγκου,
• θα υπολογίζεται η τιμή κλεισίματος που έχει προκύψει από το Σ.Μ.Ο. του 30% των πράξεων.

2. Όλες οι εντολές που συγκεντρώθηκαν στη δημοπρασία και μπορούν να εκτελεστούν στην τιμή κλεισίματος θα εκτελούνται.

3. Οι ανεκτέλεστες εντολές μεταφέρονται στην επόμενη φάση διαπραγμάτευσης που ονομάζεται "στην τιμή κλεισίματος" και γίνονται συναλλαγές μόνο στην τιμή αυτή.

Ένα δεύτερο θέμα που αναμένεται να θέσουν οι εκπρόσωποι της ΕΕΤ αφορά στη λειτουργία των remote members, καθώς θεωρούν ότι δεν υπάρχει ισότιμη μεταχείριση και κατά συνέπεια ισότιμος ανταγωνισμός μεταξύ των εξ αποστάσεως και των εγχώριων μελών του Χ.Α.

Κάτι τέτοιο, τονίζουν στο Euro2day εκπρόσωποι των ελληνικών ΑΧΕΠΕΥ, προφανώς και δημιουργεί πρόβλημα, ακόμα και αθέμιτου ανταγωνισμού, κάτι που γίνεται έντονο και εμφανέστερο στην τρέχουσα συγκυρία με αποτέλεσμα τα εγχώρια μέλη να διαπιστώνουν «έλλειμμα» στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους.

Από πλευράς ΕΧΑΕ στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας και πρόεδρος του Χ.Α. κ. Σπύρος Καπράλος και ο γενικός διευθυντής της ΕΧΑΕ και αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Χρηματιστηρίου κ. Σωκράτης Λαζαρίδης.

Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί υπό τον κ. Καραμούζη και μεταξύ άλλων θα συμμετάσχουν οι κ. Αρτέμης Θεοδωρίδης, Αλέξανδρος Μάνος καθώς και εκπρόσωποι άλλων ελληνικών τραπεζών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v