Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς ”βλέπουν” την πορεία της αγοράς 6 ΑΧΕ

Η τάση παραμένει ανοδική μεσοπρόθεσμα, αναφέρουν στα reports τους 6 ΑΧΕ, ενώ κάνουν λόγο για κίνηση της αγοράς προς τις 2.500 σε σύντομο χρονικό διάστημα, εάν οι όγκοι των συναλλαγών διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα. Τι δείχνει η τεχνική ανάλυση.

Πώς ”βλέπουν” την πορεία της αγοράς 6 ΑΧΕ
του Ηλία Μαλιούκη

Μεσοπρόθεσμα ανοδική παραμένει η τάση στη Σοφοκλέους εκτιμούν 6 ΑΧΕ.

Ειδικότερα, η Εθνική ΑΧΕ στο πρωινό της report (17/2/2004) θεωρεί βραχυπρόθεσμο καταλύτη της αγοράς τη ροή κεφαλαίων από ξένους θεσμικούς επενδυτές, τοποθετώντας τη μεσοχρόνια αντίσταση στην περιοχή των 2.558-2.560 μονάδων. Οσον αφορά στα επίπεδα στήριξης η Εθνική ”βλέπει” τις στηρίξεις της αγοράς μεσοπρόθεσμα στη ζώνη των 2.365 - 2.394 μονάδων.

Ακόμα, η Omega Bank στο εβδομαδιαίο report της αναφέρει σαν επίπεδο στήριξης της αγοράς τις 2.430 μονάδες, με την αντίσταση να βρίσκεται 90 μονάδες υψηλότερα, ενώ η διατήρηση του Γενικού Δείκτη σε επίπεδα μεγαλύτερα της προαναφερθείσας στήριξης σημαίνει, σύμφωνα με την Omega, την έναρξη ενός νέου βραχυπρόθεσμου ανοδικού κύκλου.

Στο ίδιο κλίμα παραμένουν και οι αναλυτές της Merit ΑΧΕΠΕΥ, αφού περιμένουν σύντομα η αγορά να κινηθεί προς τις 2.500 μονάδες, δεδομένου ότι οι πιθανότητες νέας διολίσθησης μεταξύ των 2.380-2.450 μονάδων εμφανίζονται, όπως σημειώνει στο εβδομαδιαίο της σχόλιο, προς το παρόν περιορισμένες.

Αν η διάσπαση της προαναφερθείσας αντίστασης γίνει με αποφασιστικό τρόπο (έντονη άνοδο και αυξημένο, πάνω από 200 εκατ. ευρώ, τζίρο), θα αποτελέσει, σύμφωνα με τη Merit, ενεργοποίηση του σχηματισμού που δίνει στόχο ακόμα και τις 2.800 μονάδες.

Eπίσης, η Merit θεωρεί την αγορά ελαφρώς υποτιμημένη με βάση ορισμένα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας και του χρηματιστηρίου σε περιόδους υπερτιμήσεως, όπως του 1990 και του 1999.

Χαρακτηριστικά, στο εβδομαδιαίο report της αναφέρει πως η αγορά έχει πέσει σε μιας μορφής ”θεσμική αδράνεια”, με αποτέλεσμα οι δεικτοβαρείς τίτλοι να κινούνται υποτονικά, χωρίς να μπορούν να δώσουν τάση στην υπόλοιπη αγορά.

Η αύξηση της μεταβλητότητας και οι έντονες διακυμάνσεις που χαρακτηρίζουν αυτή την περίοδο τη χρηματιστηριακή συμπεριφορά των περισσοτέρων τίτλων, αναφέρει στην εβδομαδιαία ενημέρωσή της η Magna Trust, δεν θα εμποδίσουν την αγορά να κινηθεί ψηλότερα από τις 2.500 μονάδες εάν οι όγκοι συναλλαγών που θα πραγματοποιηθούν στις επόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συνοδευτούν από τζίρους μεγαλύτερους των 200 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ τονίζει στην πρωινή της αναφορά πως εάν η Σοφοκλέους κλείσει σήμερα πάνω από τις 2.476 μονάδες, η βραχυπρόθεσμη τάση, σύμφωνα με αναλυτές της, θα μετατραπεί σε ανοδική, με την πρώτη αντίσταση να αναμένεται στις 2.517 μονάδες.

Διαφορετικά, συμπληρώνει η Κύκλος, εν αναμονή των αποτελεσμάτων των υπόλοιπων τραπεζών η αγορά θα κινηθεί μάλλον βραχυπρόθεσμα πτωτικά μέσα στα τεχνικά όρια των 2.470-2.414 μονάδων.

Σχετικά με την πορεία του Γενικού Δείκτη, η Fortius ΑΧΕΠΕΥ υπογραμμίζει πως η αγορά βραχυπρόθεσμα μπορεί να κινηθεί προς το προηγούμενο υψηλό των 2.520 μονάδων, αλλά μόνο με σημαντική αύξηση του όγκου των συναλλαγών. Σε αντίθετη περίπτωση η τεχνική ανάλυση της Fortius δεν αποκλείει την πιθανότητα η Σοφοκλέους να κινηθεί κάτω από τη βραχυχρόνια στήριξη των 2.410 μονάδων.

Όσον αφορά στην πορεία του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης FT 20, η Fortius σε σημερινό της report εκτιμά πως εάν διασπαστεί η αντίσταση των 1.290 μονάδων, επίσης με αυξημένο όγκο συναλλαγών, ο δείκτης θα έχει αρκετή δύναμη για να απειλήσει τις 1.310 μονάδες, που είναι και το προηγούμενο υψηλό του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v